Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tamperelainen nyrkkeilijä Mira Potkonen reenaa ny kunnolla

Kuinka on mahdollista aloittaa nyrkkeily kolmekymppisenä, voittaa MM-mitali ja päästä olympialaisiin? Mira Potkonen tietää.

Esa Lilja HS
Kuka?

Mira Potkonen

 35-vuotias nyrkkeilijä, syntynyt 17.11. 1980 Heinävedellä.

 Ottelee 60 kilon sarjassa. Edustaa Tampereen Voimailuseuraa.

 Saavutukset: MM-pronssia 2016, kolme pronssia EU:n mestaruuskisoista.

 Perhe: Mies ja kaksi lasta.

Rio de Janeiro.

”Joko lähdet kuntonyrkkeilyyn tai sitten ruvetaan reenaan kunnolla.”

Näillä sanoilla ja vaihtoehdoilla valmentaja Maarit Teuronen määritti nyrkkeilijä Mira Potkosen elämänrytmin vuosiksi eteenpäin.

Oli vuosi 2008. Potkonen oli saanut kaksi lasta ja palannut tamperelaiselle salille vähän kokeilemaan nyrkkeilyä, johon oli kovasti tykästynyt.

”Se kävi salilla muutaman kerran viikossa, että tää on kivaa ja hauskaa. No niin sen pitää ollakin. Mutta mää olin, että ny pitää tehdä päätös. Mää en tuhlaa aikaani kuntonyrkkeilijöihin”, Teuronen kertoo.

Pari päivää Potkonen mietti.

”Ja sit se rupes reenaan!”

Kun päätös oli tehty, Potkonen rupesi elämään urheilijan elämää. Harjoittelumääriä kasvatettiin ja uralle asetettiin selvät tavoitteet.

Ensin SM-taso, sitten pohjoismainen taso, sitten Euroopan taso. Tänä keväänä Potkonen otti maailmanmestaruuskisoissa 60 kilon sarjan pronssia. Nyt hän on olympialaisissa.

Potkosen olympiareissu on onnekas tarina. Lontooseen 2012 hän oli yli-ikäinen, mutta Rion kisoihin lajin sääntöjä muutettiin, ja 35-vuotias Potkonen pääsi mukaan. Sen jälkeen olympiahaave meinasi kaatua loukkaantumiseen, mutta sitkeällä kuntouttamisella hän toipui pahasta polven ristisidevammasta.

Mutta miten on mahdollista nousta muutamassa vuodessa päivätyön ja lapsiperheen arjen ohella nyrkkeilyn huipulle?

Potkosella oli vankka urheilupohja: koripalloa, yleisurheilua ja lätkää. Niistä oli apua. Ja lisäksi on luontaisia lahjoja.

”Se on hurjan tunnollinen reenaaja. Sillä on ne vaistot ottelussa. Ja se osaa lyödä. Kun se näkee ottelussa paikan, niin kyllä lähtee”, Teuronen luettelee.

Kolmekymppinen alkaa olla jo sellainen ikä, että siinä ihminen mukavoituu ja alkaa varoa. Miten sen ikäinen enää tottuu nyrkkeilyyn, siihen, että toinen tulee ja lyö?

Kuntonyrkkeilytausta auttoi. Potkonen sanoo nuorempana ottaneensa jonkin matsin.

Valmentaja Teurosen mukaan vanhemmalla iällä aloitettu nyrkkeilyura vaatii tietynlaisen luonteen. Ei saa pelätä. Vaikeaa se on, mutta ei mahdotonta. Naisissa nyrkkeily ja sen ammattimainen treenaaminen ovat aika tuoreita asioita, mikä auttaa asiaa.

Potkonen itse ei sano asiaa miettineensä. Laji vei mukanaan.

Nyrkkeilyn erikoisuuksiin kuuluu, että Potkonen tietää Rion turnauksessa vain ensimmäisen vastustajansa nimen. Tilanne on jopa koominen: kaikki muut voivat halutessaan käydä kurkkaamassa nyrkkeilyn ottelukaaviota verkosta, mutta Potkonen ei niin tee. Läheisiä, muuta joukkuetta ja mediaa on kielletty möläyttämästä mahdollisten tulevien vastustajien nimiä.

Perjantaina vastaan tulee brasilialainen Adriana Araujo.

”Se on semmonen jässikkä”, Potkonen kuvailee.

Ja jässikkään on vain yksi lääke.

”Nopeus.”

Jässikkä on vuoden 2012 Lontoon olympiamitalisti ja Brasilian ensimmäinen naismitalisti nyrkkeilyssä. Jässikkä on kerran ottanut Potkosesta voiton. Se jäi harmittamaan, sillä Potkonen oli alussa parempi ja kulmauksessa jo odotettiin voittoa.

Luvassa on rikkova, voimakkaasti lyövä mutta hitaampi vastustaja. Ja kun tiedetään kotiyleisön vaikutus sekä nyrkkeilyn perinteisesti tahmainen tuomaripeli, Potkosen kannattaisi olla ottelussa selvästi parempi.

60 kilon sarja on tasainen. Mukana olevasta kahdestatoista naisesta useampi pystyy kultaan. Potkosta on pidetty yhtenä Suomen mitalitoivoista, amerikkalalainen urheilulehti Sports Illustrated piti häntä omassa listauksessaan Suomen ainoana mitalistina.

”Se on yksi mielipide muiden joukossa”, Potkonen sanoo paineista.

Kahdella voitolla irtoaa mitali. Häviö aloittaa kotimatkan.

”Kellä on paras aamiainen ja paras fiilis, se voittaa”, sanoo Teuronen.

Kolmisen vuotta Potkonen on saanut keskittyä elämään urheilijan elämää. Edelleen hän on silloin tällöin ollut kahvilatyöntekijänä, ennen kuin opetusministeriön tukipäätökset ovat tulleet.

Aikuisena ammattiurheilijan uraa osaa arvostaa.

Viime viikon perjantaina, kahdeksan vuotta Teurosen ota tai jätä -puhuttelun jälkeen Potkonen marssi historian ensimmäisenä suomalaisena naisnyrkkeilijänä olympialaisten avajaisiin. Teuronen oli tietysti mukana.

Hetki oli tunnelmallinen, oli hienoa edustaa maataan olympiastadionilla. Mutta vähän ennen avajaisten loppua Potkonen kyllä lähti etuajassa kotiin, ettei rytmi ja lepo häiriintyisi. Se säästäisi jalkojakin.

”Katoin sitten valmentajan kännykästä sen olympiatulen sytyttämisen videolta.”

Se oli urheilijan valinta.

Potkonen reenaa ny kunnolla.

Mira Potkonen aloitti nyrkkeilyn liki kolmekymppisenä.
Mira Potkonen aloitti nyrkkeilyn liki kolmekymppisenä.
Rio Gandara / HS
Mira Potkonen saa heti alussa vastaansa kisaisäntä Brasiliaa edustavan Adriana Araujon.
Mira Potkonen saa heti alussa vastaansa kisaisäntä Brasiliaa edustavan Adriana Araujon.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?