Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouni Tähti on voittanut viidet pyörätuolibiljardin MM-kisat ja rökittänyt Vesa-Matti Loirin: ”Kyllä hän sen illan keikkapalkkionsa hävisi”

Kaarinalainen Jouni Tähti on usein yllättänyt vammattomat vastustajansa, joiden on ollut vaikea uskoa, että pyörätuolista voi pelata niin hyvin.

Urheilu
 
Juha Riihimäki
Sami Kilpiö
”Kisassa kaiken pitää tulla selkärangasta automaattisesti. Silloin pelaan parasta peliäni”, Jouni Tähti sanoo.
”Kisassa kaiken pitää tulla selkärangasta automaattisesti. Silloin pelaan parasta peliäni”, Jouni Tähti sanoo. Kuva: Sami Kilpiö

”Pelaisiko joku snookeria minun kanssa?” Kysyjä on Vesa-Matti Loiri. Hän on tullut Turussa pitämänsä keikan jälkeen paikalliselle biljardisalille. Eletään 1990-luvun alkua ja Loiri tiedetään taitavaksi lyömään palloa.

Pelikaveriksi hänelle ehdotetaan paikan vakiokävijää, kaarinalaista Jouni Tähteä. Valinta vaikuttaa erikoiselta, koska pitkänhuiskeaan Loiriin verrattuna Tähden ulottuvuus ei voi olla samaa luokkaa – hän nimittäin istuu pyörätuolissa.

Kun peli alkaa, Tähti antaa Loirille vastuksen, jonka vain tuleva pyörätuolibiljardin viisinkertainen maailmanmestari voi antaa.

Jouni Tähti, 48, ehti kävellä noin puoli vuotta elämästään, kun tapahtui onnettomuus. Sen seurauksena hän halvaantui vyötäröstä alaspäin. Viisivuotiaasta saakka Tähti on istunut pyörätuolissa.

Kouluiän lähestyessä oltiin ongelman edessä. Mihin kouluun pyörätuolilla pääsisi? 1970-luvulla esteetön kulku ja metrin levyiset oviaukot vessoihin olivat vain haaveita. Turussa oli yksi mahdollinen koulu, mutta se oli ruotsinkielinen.

”Lähdin 6-vuotiaana Helsinkiin, Ruskeasuon kouluun. Se oli sisäoppilaitos. Ensimmäiset seitsemän kouluvuotta asuin siellä lukukausien ajan ja lomat olin kotona”, Tähti kertoo.

Hän oppi varhain itsenäiseksi. Piti pärjätä. Jälkikäteen voi sanoa, että kouluvalinta viitoitti Tähden tulevaisuuden. Tai oikeastaan sen teki Neuvostoliitto.

”Kun olin kahdeksan, koulu sai lahjoituksena täysikokoisen kaisapöydän. Pelasin kaikki välitunnit ja illat, ja jäin täysin koukkuun, vaikken ollut sitä ennen edes nähnyt kenenkään pelaavan biljardia.”

Vaikka Tähti on pelannut pyörätuolissa menestyksellä muitakin lajeja, esimerkiksi pingistä ja koripalloa, ensirakkaus biljardiin on kestänyt 40 vuotta.

Kaarinaan palattuaan Tähti aloitti 14-vuotiaana pubiliigan pelaamisen. Samanikäisenä hän pelasi ensimmäiset kisansa. Baareissa ei paljon papereiden perään tuolloin kyselty, ja ratkaisuun oli toinenkin perustelu.

”Paikallisessa pubissa oli biljardipöytä, ja sinne pääsi pelaamaan jo päivällä. Nuorisotalon ovet aukesivat vasta viideltä.”

Tähti sanoo ratkaisevaksi tekijäksi kehityksensä kannalta sen, että hän päätti treenata aina kävelevien kanssa. Se tarjosi kovemman haasteen eikä ylimääräisiä virheitä saanut tulla. Tähden ensimmäisen virallinen SM-sijoitus oli 13. vuonna 1988, jolloin osallistujia oli noin 180. Tähti ymmärsi pärjäävänsä.

Vuonna 2002 voitti ensimmäisen kerran maailmanmestaruuden. Yhteensä MM-voittoja on viisi, ja EM-kultaakin on tullut peräti 19 kertaa. Tähden menestys lajissa hakee vertaistaan.

Aktiivisen pelaamisen lisäksi Tähti aloitti 90-luvulla valmentamisen, joka jatkuu edelleen. Suomessa on muutama kymmenen pyörätuolibiljardin harrastajaa, mutta kisapelaajia ei ole Tähden lisäksi muita. Siihen pitäisi tulla muutos.

”Biljardiliitolta on määräraha, ja haemme nyt ympäri Suomen pelaajaa, joka tulisi kanssani ensi vuonna Tampereella järjestettäviin MM-kisoihin. Kaverin pitää olla valmis tekemään töitä.”

Sitkeä töiden tekeminen ja pikkutarkkuus ovat tehneet Tähdestä tähden. Jatkuvan pelaamisen lisäksi hän esimerkiksi kouluaikana kokosi jopa 5 000 osan palapelejä. Öisin.

Voittojen jälkeen Tähti nöyrtyy. Hän sanoo pudottavansa itsensä ajatuksissaan aloittelijaksi.

”Korjaan kaikki mahdolliset virheet ja rakennan perustan uudestaan, vasta sitten nostan tasoa. Kisassa kaiken pitää tulla selkärangasta automaattisesti. Silloin pelaan parasta peliäni.”

Kaikkea teknistä tietoa Tähti ei jaa, jos valmennettava ei ole tosissaan. Jotkut nimittäin haluaisivat vain oppia tähdeltä kikkoja, joiden avulla rahastaa muita pelaajia baareissa. Sitä hän ei hyväksy.

Tähti myöntää harrastaneensa höynäyttämistä itsekin nuorempana. Toisten oli vaikea uskoa, että pyörätuolista voi pelata niin hyvin. Nykyään Tähdelle hävinnyt tarjoaa korkeintaan tuopin. Loiri taisi menettää kuitenkin enemmän.

”En kerro summia, mutta kyllä hän sen illan keikkapalkkionsa hävisi.”

Mitaleja Tähdellä on niin paljon, ettei hän enää niistä haaveile. Yksi toive kuitenkin on.

”Biljardin saamisesta olympialaisiin on puhuttu 90-luvulta saakka. Jos se vihdoin toteutuisi, niin olympialaisiin tähtäisin.”

Sami Kilpiö
Jouni Tähden ensirakkaus biljardiin on kestänyt 40 vuotta.
Jouni Tähden ensirakkaus biljardiin on kestänyt 40 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!