Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksismiä vai käytännöllisyyttä? – beach volleyssa naiset pelaavat bikineissä, miehet shortseissa ja t-paidoissa

”Lupaatko pitää bikineitä, vaikka sataa”, miestoimittaja kysyi Britannian Zara Dampneylta Lontoon olympialaisissa.

Urheilu
 
RUBEN SPRICH / Reuters
Miksi naispelaajat beach volleyssa -käyttävät bikineitä? Kuvassa Kanadan Kristina Valjas ja hänen parinsa Jamie Lynn Broder.
Miksi naispelaajat beach volleyssa -käyttävät bikineitä? Kuvassa Kanadan Kristina Valjas ja hänen parinsa Jamie Lynn Broder. Kuva: RUBEN SPRICH / Reuters

Beach volleyta voi helposti syyttää olympialaisten seksistisimmäksi urheilulajiksi. Naiset pelaavat pienissä bikineissä, kun miehet pukeutuvat shortseihin ja t-paitaan.

Lajia markkinoidaan häpeilemättä sillä, että beach volley -stadionille voi tulla ihailemaan vähäpukeisten naisten urheilullisia vartaloita.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Naisten ei itse asiassa ole pakko pelata bikineissä. He voivat käyttää shortseja, joiden lahje saa olla 3 senttimetriä polven yläpuolella. Ylävartalonsa naiset voivat peittää topilla. Myös kokovartalopuku on sallittu.

Sääntö muuttui vuodeksi 2012 Lontoon olympialaisiin, kun Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB halusi kunnioittaa uskontoja, joissa naisen kuuluu peittää vartalonsa.

Tästä nähtiin esimerkki Rion olympialaisissa, kun egyptiläiskaksikko Nada Meawad ja Doa Elghobashy pelasivat asuissa, joissa oli pitkät hihat ja lahkeet. Elghobashyllä oli myös pään peittävä huivi eli hijab.

RUBEN SPRICH / Reuters
Egyptin Nada Meawad (vas.) ja Doaa Elghobashy peittivät pelatessaan koko vartalonsa.
Egyptin Nada Meawad (vas.) ja Doaa Elghobashy peittivät pelatessaan koko vartalonsa.

Suurin osa naisista pelaa kuitenkin bikineissä, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi.

”En osaa kuvitella mitään muuta asustetta, jossa pelaisin rantalentopalloa. Vaikka sataisi, pelatessa tulee niin kuuma, että shortseissa ja paidassa siitä tulisi raskasta”, uusiseelantilainen beach volley -pelaaja Anna Scarlett sanoi maansa Stuff-uutissivustolle.

Viidensissä olympialaissaan pelaava Yhdysvaltojen Kerri Walsh Jennings selvitti asiaa Huffington Postille aiemmin tänä kesänä.

”Alun perin beach volleyta oli tarkoitus pelata bikineissä ja shortseissa. Mitä muuta meidän täytyisi pitää yllämme?” Walsh Jennings kysyi.

Moni pelaaja kertoo, että rantalentopalloa on helpompi pelata vähissä vaatteissa. Liikkeet ovat sujuvampia, eikä ylimääräistä hiekkaa kerry joka paikkaan.

Walsh Jennings muistutti, ettei hänen peliasuaan ole suunniteltu seksikkääksi, vaan mahdollisimman soveltuvaksi lajia varten.

Jos liikkuminen on bikineissä helpompaa, miksi miehet eivät pelaa pelkissä speedoissa?

Koska he eivät saa.

Beach volleyn sääntöjen mukaan miesten täytyy pitää paitaa yllään, koska heidän numeronsa ja maatunnuksensa pitää olla näkyvillä koko pelin ajan.

Naisilla vastaavat merkinnät on sijoitettu bikinien yläosaan.

RUBEN SPRICH / Reuters
Itävallan Clemens Doppler ja Kanadan Sam Schachter pelasivat keskiviikkona Riossa.
Itävallan Clemens Doppler ja Kanadan Sam Schachter pelasivat keskiviikkona Riossa.

”Ajattelen oikeastaan, että se on epäreilua miehille, kun heidän täytyy pitää niin paljon päällään”, kanadalaispelaaja Melissa Humana-Paredes sanoi viime kesänä Now Toronto -lehdelle.

Lontoon olympialaisten aikaan SB Nationin toimittaja Jim Buzinski ihmetteli, eivätkö miesten numero ja maatunnus mahtuisi shortseihin.

Jos laji itsessään ei ole seksistinen, media ja rantalentopalloa kommentoivat ulkopuoliset monesti ovat.

Naispelaajat ovat lopen kyllästyneitä siihen, kun toimittajat kysyvät bikineistä, eivätkä itse pelistä.

”Lupaatko pitää bikineitä, vaikka sataa”, miestoimittaja kysyi Britannian Zara Dampneylta Lontoon olympialaisissa.

Samoissa kisoissa silloinen Lontoon pormestari Boris Johnson kutsui rantalentopallon pelaajia ”puolialastomiksi naisiksi”, jotka ”kimmeltävät kuin märät saukot”.

Toki myös lajin itsensä on katsottava peiliin. Beach volley -tapahtumat ovat monesti kuin rantabileitä, joissa dj soittaa musiikkia, yleisön sekaan ammutaan vesipyssyillä ja kentän laidalla tanssii yhtä vähäpukeisia naisia kuin kentällä.

”Siinä kaikessa on kyse rahasta. Naiset näyttävät objekteilta ja se on selvästi seksismiä”, naisten oikeuksia ajavan International League for Women’s Rights -järjestön tiedottaja Annie Sugier sanoi Forbesille Lontoon kisojen aikaan.

RUBEN SPRICH / Reuters
Kiinan Wang Fan (vas.) valitsi keskiviikkona bikinit. Australian Nicole Laird laittoi paidan päälleen.
Kiinan Wang Fan (vas.) valitsi keskiviikkona bikinit. Australian Nicole Laird laittoi paidan päälleen.

Pelaajat uskovat, että osa katsojista tulee paikalle bikinivartaloiden takia, mutta jäävät lopulta koukkuun itse lajiin.

”Minulle se on ok. Tämä on ainoa laji, jossa naiset dominoivat. Jos se alkaa bikineistä, hyvä niin. Uskon, että ne korostavat naisen vartalon parhaita puolia, ja olen ylpeä siitä, miltä näytämme”, australialainen olympiavoittaja Natalie Cook totesi.

Walsh Jennings on samoilla linjoilla.

”Meidän täytyy opettaa yleisöä, ja tehdä selväksi, että teemme kovasti töitä, emmekä pelaa (bikineissä) korostaaksemme seksuaalista vetovoimaamme, vaan koska se on luonnollista”, Walsh Jennings sanoi.

Rantalentopalloilijat muistuttavat, että vähissä vaatteissa urheillaan muissakin lajissa.

”Yleisurheilun tähdet juoksevat bikineissä. Ne ovat vähän isommat, mutta ne ovat kuin bikinit”, Cook sanoi.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Uimarit ja uimahyppääjät speedoissa, nuoret voimistelijat tiukoissa trikoissa ja niin edelleen.

Timo Heikkala / Lehtikuva
Myös yleisurheilijat, kuten Nooralotta Neziri, kisaavat vähissä vaatteissa.
Myös yleisurheilijat, kuten Nooralotta Neziri, kisaavat vähissä vaatteissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!