Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisurheilu alkaa Riossa perjantaina – HS listasi herkkupalat

Keihäänheiton loppukilpailu sunnuntain 21.8. vastaisena yönä huipentaa kilpailut suomalaisittain, mutta kasvaako sitä ennen Usain Boltin kultasaldo ja tekeekö Mo Farah Virénit?

Ari Pusa HS

Rio de Janeiro

Neljä naisyleisurheilijaa tavoittelee kolmatta perättäistä kultamitaliaan Rion olympialaisissa. Tšekki Barbora Spotakova keihäässä, Tirunesh Dibaba 10 000 metrillä, Valerie Adams kuulassa ja Shelly-Ann Fraser-Pryce pikajuoksuissa.

Britti Mo Farah voi puolestaan tehdä ”Virénit”, voittaa 5 000 ja 10 000 metriä kaksissa kisoissa peräjälkeen.

Lasse Virén voitti molemmat matkat Münchenissä 1972 ja Montrealissa 1976.

Entä uusivatko britit Lontoon ihmeen? Vuonna 2012 britit voittivat kolme kultaa samana päivänä tunnin sisällä. Sama on mahdollista myös Riossa.

© Reuters Staff / Reuters
Mo Farah hakee mestaruuksia kestävyysjuoksuissa.
Mo Farah hakee mestaruuksia kestävyysjuoksuissa.

Yleisurheilut käydään Rion olympiastadionilla Maracanan alueella. HS esittelee yleisurheilun herkkupalat ja kilpailuajat.

Perjantai 12.8.

Naisten 10 000 m

Tirunesh Dibaba ei ole Riossa Etiopian ykkösjuoksija kympillä. Nyt voi olla Dibabaa, 31, kuusi vuotta nuoremman Almaz Ayanan vuoro. Kisa alkaa klo 17.10.

Miesten 20 km kävely

Vain se on varmaa, että aiemmin juhlineet venäläiset eivät voita. Venäläiset kävelijät ovat dopingpannassa. Japanilaiset ovat vahvoja, ja Ruotsi jännittää Perseus Karlströmin puolesta. Klo 20.30.

Naisten kuula

Valerie Adams jätti viime vuoden MM-kisat väliin loukkaantumisen takia. Riossa uusiseelantilainen tavoittelee kolmatta perättäistä olympiakultaansa. Kauden ykkösenä on Kiinan Gong Lijiao, 20,43. Klo 04 lauantaina.

Lauantai 13.8.

Miesten kiekko

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on luvannut tuottaa kiekonheitosta uudenlaisen tv-spektaakkelin, mitä se sitten tarkoittaakaan. Kentällä luvassa on Saksa–Puola-maaottelu. Hartingin veljekset Christoph ja Robert vastaan Piotr Malachowski. Klo 16.50.

Miesten pituus

Lontoon neljän vuoden takainen superlauantai on vielä monen mielessä. Brittiläiset yleisurheilijat ottivat kolme kultaa tunnin sisällä. Greg Rutherford on sen jälkeen voittanut maailmanmestaruuden ja kaksi EM-kultaa.

Rutherford hyppää vastoin lääkärin määräystä. Hän kärsii korvavaivasta, jota hyppääminen voi pahentaa. Ruotsin Michel Tornéus on mitalikandidaatti. Klo 2.53 sunnuntaina.

Miesten 10 000 m

Mo Farah on ollut arvokisoissa voittamaton vuoden 2011 MM-kisoista lähtien. Klo 3.27 sunnuntaiaamuna.

Naisten 100 m

Jännitysnäytelmä yhdysvaltalaisten, jamaikalaisten ja Euroopan nopeimman naisen Dafne Schippersin kesken. Jamaikan sykeröpää Shelly-Ann Fraser-Pryce on voittanut kaksi edellistä olympiakultaa, mutta tuleeko kolmatta? Klo 4.37 sunnuntaina.

Naisten seitsenottelu

Jessica Ennis-Hill palaa äitiyslomalta ja on kunnossa. Päätöslaji 800 metriä klo 5.18 sunnuntaina.

Suomalaiset

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kristiina Mäkelä aloittaa kisaurakkansa ensimmäisenä suomalaisena.
Kristiina Mäkelä aloittaa kisaurakkansa ensimmäisenä suomalaisena.

Kristiina Mäkelä on kolmiloikan karsinnassa klo 15.40.

Vesa Koivunen
Sandra Eriksson yrittää jatkoon naisten estejuoksussa.
Sandra Eriksson yrittää jatkoon naisten estejuoksussa.

Sandra Eriksson juoksee 3 000 metrin esteiden alkuerissä. Klo 16.05.

Sunnuntai 14.8.

Naisten maraton

Arvokisojen maratonjuoksut ovat arvaamattomia. Sää on usein rankka ja parhaat juoksijat kilpailevat olympiavuonna harvoin. Tilastoilla ei ole merkitystä. Etiopian Mare Dibaba voitti MM-maratonin vuosi sitten. Anne-Mari Hyryläinen juoksee muiden mukana. Klo 15.30.

Naisten kolmiloikka

Kolumbian Caterine Ibargüen ja Venäjän Yulimar Rojas ovat hypänneet ainoina yli 15 metriä tällä kaudella. Rojas ei kilpaile Riossa. Kristiina Mäkelä tavoittelee finaalipaikkaa ja SE:tä klo 2.55 maanantain puolella.

Miesten 400 m

Viime vuoden MM-kisoissa nähtiin kaikkien aikojen kovin ratakierros. Kolme miestä alitti 44 sekunnin rajan. Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk juoksi Afrikan ennätyksen 43,48. Riossa uusi 44 sekunnin alittaja voi olla Trinidad ja Tobagoa edustava Machel Cedenio, joka oli miesten MM-kisoissa seitsemäs. Klo 4 maanantaiaamuna.

Miesten 100 m

Usain Bolt voittaa, jos ei töpeksi lähdössä. Dopingpannasta vapautunut Justin Gatlin on juossut tällä kaudella 9,80, Bolt 9,88. Klo 4.25 maanantaina.

Maanantai 15.8.

Naisten moukari

Puolan Anita Włodarczyk heittää viisi metriä pitemmälle kuin muut. Yleisurheilujen ylivoimaisin voittaja. Klo 16.40.

Naisten 3 000 m esteet

Naiset juoksevat vasta kolmannen kerran estejuoksun olympiakullasta, tällä kertaa ilman suosikkeja. Kenialaiset eivät enää jyrää esteillä, kuten ennen. Tunisian Habiba Ghrib voitti Lontoossa 2012. Sandra Eriksson jää alkueriin. Klo 17.15.

Miesten seiväshyppy

Renaud Lavillenie pelasi upporikasta ja rutiköyhää EM-kisoissa ja jäi ilman tulosta. Ranskalainen tuskin syyllistyy enää samaan taktiikkavirheeseen. Thiago Braz da Silva on kotiyleisön suosikki. Klo 2.35 tiistaina.

Miesten 800 m

David Rudisha uhkasi neljä vuotta sitten Lontoossa uutta rajapyykkiä, kun hän juoksi ME:n 1.40,91. Kenialaiset tavoittelevat Riossa kolmoisvoittoa ja Rudisha 1.40:n alitusta. Klo 4.25 tiistaina.

Naisten 400 m

Allyson Felix tavoittelee viidettä olympiakultaansa, mutta vasta toista henkilökohtaisella matkalla. Edellisten olympialaisten 200 metrin voittaja juoksee Riossa vain 400 metriä. USA:n olympiakarsinnoissa hän jäi 200 metrillä neljänneksi. Erikoista on, että jamaikalaiset eivät ole koskaan voittaneet naisten ratakierrosta. Klo 4.45 tiistaiaamuna.

Suomalaiset

Oskari Mörö 400 metrin aitojen alkuerissä. Klo 15.35.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Oskari Mörö hakee menestystä pitkissä aidoissa.
Oskari Mörö hakee menestystä pitkissä aidoissa.
Tiistai 16.8.

Miesten kolmiloikka

Loikkakisa oli yksi jännittävimmistä lajeista vuosi sitten MM-kisoissa. Christian Taylor hyppäsi viimeisellään 18,21 metriä ja otti maailmanmestaruuden. Amerikkalainen lähtee kultajahtiin tilastoykkösenä, 17,78.

Indonesian Renjith Maheswary, 17,30 on kisan musta hevonen. Klo 15.50.

Naisten kiekko

Kroatian Sandra Perkovic on kisan ainoa 70 metrin heittäjä. Klo 17.20.

Miesten korkeus

Harmi, ettei Euroopan mestari Gianmarco Tamberi hyppää loukkaantumisen takia. Poissa ovat myös kovat venäläiset. Syyrian Majed El Dein Ghazal on hypännyt 236. Onnistuessaan hän olisi ensimmäinen syyrialainen mitalisti yleisurheilussa. Klo 2.30 keskiviikon vastaisena yönä.

Naisten 1 500 m

Etiopian Genzebe Dibaba juoksi viime vuoden heinäkuussa ME:n 3.50, muttei ole Riossa loukkaantumisen takia. USA:n Jenny Simpsonilla ja britti Laura Muirilla on mahdollisuus kultaan. Klo 4.30 keskiviikkona.

Miesten 110 m aidat

Jamaikan Omar McLeod on alittanut 13 sekuntia, 12,98. Vuoden 2008 kuubalainen olympiavoittaja Dayron Robles on jälleen mukana, mutta kunto on arvoitus. Klo 4.45 keskiviikkona.

Suomalaiset

Wilma Murto ja Minna Nikkanen ovat seipään karsinnassa. Klo 15.45. Nooralotta Neziri 100 metrin aitojen alkuerissä. Klo 17.21.

Sanni Utriainen on keihään karsinnassa klo 2.35.

Keskiviikko 17.8.

Miesten 3 000 m esteet

Esteiden voitto on mennyt viimeisten 36 vuoden aikana aina kenialaisille. Tahti jatkuu Riossa. Klo 17.50.

Naisten pituus

USA:n Brittney Reese tähtää toiseen olympiakultaansa. Klo 3.15 torstain vastaisena yönä.

Naisten 200 m

Dafne Schippers voitti viime vuonna maailmanmestaruuden. Riossa hän saa kovan haasteen Shelly-Ann Fraser-Prycelta, joka ei juossut matkaa MM-kisoissa. Klo 4.30 torstaina.

Naisten 100 m aidat

ME-nainen Kendra Harrison epäonnistui USA:n karsinnoissa eikä juokse Riossa. Brianna Rollins on maan toinen kultakandidaatti. Sähäkässä kisassa voi tapahtua mitä vaan. Klo 4.55 torstaina.

Suomalaiset

David Söberberg on moukarin karsinnassa. Klo 15.40. Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio keihään karsinnassa. Klo 2.30 torstain vastaisena yönä.

Torstai 18.8.

Miesten kuula

USA:n Joe Kovacs ja Ryan Crouser ovat työntäneet yli 22 metriä. Nigerian Stephen Mozia työnsi kolme viikkoa sitten tilaston kolmoseksi 21,76. Afrikkalainen ei ole koskaan voittanut kuulaa. Klo 2.30 perjantain vastaisena yönä.

Naisten keihäs

Tšekki Barbora Spotakova on vahva ja varma kilpailija. Etelä-Afrikan Sunette Viljoen on viime vuoden MM-pronssimitalisti ja yllätyskortti. Klo 3.10 perjantaina.

Miesten 10-ottelu

Titaanien kamppailussa katseet kääntyvät Ashton Eatoniin, joka voitti viime vuonna maailmanmestaruuden ME-pistein 9 045. Päätöslaji, 1 500 metriä alkaa klo 3.56 perjantaina.

Naisten 400 m aidat

Tanskan Sara Slott Petersen voitti viime kuussa Euroopan mestaruuden ja Dalilah Muhammad USA:n karsinnat. Petersenin mitali olisi yllätys ja uutta aitajuoksussa. Klo 4.15 perjantaina.

Miesten 200 m

Päättyykö Usain Boltin ura tähän juoksuun, jos viestiä ei lasketa? USA:n LaShawn Merritt (19,74) tuo kisaan lisämausteen. Klo 4.30 perjantaina.

Suomalaiset

Linda Sandblom korkeushypyn karsinnassa. Klo 16.

Perjantai 19.8.

50 km kävely

Yleisurheilun raastavin matka. Slovakialainen maailmanmestari Matej Toth toipui jalkavammasta olympiareitille. Suomalaiskolmikkona on Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala ja Veli-Matti Partanen. Klo 14.

Naisten seiväs

Jelena Isinbajeva kävi oikeutta päästäkseen mukaan, mutta KOK ei heltynyt venäläishuipun edessä. Brasilian Fabiana Murer vetää stadionin täyteen. Klo 2.30 lauantain vastaisena yönä.

Miesten moukari

Sympaattinen Pawel Fajdek hukkasi vuosi sitten MM-huumassaan kultamitalinsa taksiin Pekingissä. Riossa sitä ei pidä tehdä. Mitalia ei palauteta. Klo 3.05 lauantain vastaisena yönä.

Naisten 5 000 m

Etiopian Almaz Ayana on suursuosikki. Turkkilainen Euroopan mestari Yasemin Can ja Ruotsin Meraf Bahta ovat seurattavia juoksijoita. Klo 3.40 lauantaina.

Lauantai 20.8.

Naisten korkeus

Espanjan Ruth Beitia on noussut huippukuntoon 37-vuotiaana. Voittaessaan hänestä tulisi kaikkien aikojen vanhin voittaja korkeudessa. Klo 2.30 sunnuntain vastaisena yönä.

Miesten keihäs

Suomalaisittain jännitys tiivistyy tähän kisaan klo 2.55 sunnuntain vastaisena yönä.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Antti Ruuskanen pyrkii voittamaan toisen olympiamitalin.
Antti Ruuskanen pyrkii voittamaan toisen olympiamitalin.

Miesten 1 500 m

Olympiakisojen klassikkomatka, jota afrikkalaiset hallitsevat, jos eivät sorru huonoon taktiikkaan. Klo 3.00 sunnuntaina.

Naisten 800 m

Jukka Härkösen suojatti Caster Semenya on noussut uudestaan huipulle. Eteläafrikkalainen on juossut kolme maailman kärkiaikaa neljästä. Klo 3.15 sunnuntaina.

Miesten 5 000 m

Seuraa Mo Farahia klo 3.30 sunnuntaina.

Sunnuntai 21.8.

Miesten maraton päättää kisat klo 15.30.

Lucy Nicholson / Reuters
Päättyykö Usain Boltin mahtava ura olympiakultaan? Miesten 100 m maanantaiaamuna 15.8. klo 4.25.
Päättyykö Usain Boltin mahtava ura olympiakultaan? Miesten 100 m maanantaiaamuna 15.8. klo 4.25.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?