Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leila, Liina ja Lily Luik – virolaiset kolmoset kilpailevat toistensa kanssa olympiamaratonilla

Identtiset kolmoset ovat harvinaisuus, ja olympialaisissa kilpailemassa keskenään tiettävästi ainutlaatuinen nähtävyys. Riossa pidettävään Viron naisten maratonjoukkueen lehdistötilaisuuteen on ilmoittautunut toimittajia yli sadasta tiedotusvälineestä, vaikkei Luikin siskoksia odoteta kärkisijoille.

Urheilu
 
Maratontrio hurmaa Rion
Maratontrio hurmaa Rion
Virolaiset maratoonarit Leila, Liina ja Lily Luik, 30, ovat tiettävästi ensimmäiset identtiset kolmoset, jotka kisaavat keskenään olympialaisissa. Lapsena he juoksivat ja uivat maalla, mutteivät harrastaneet kilpaurheilua. Toimittaja: Kaja Kunnas,kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm

Tartto

Mutkan takaa pompahtelee lyhyt, ponihäntäpäinen nainen sinisessä verryttelyasussa, kolmena kappaleena. Tarton Tähtveren lenkkipolulta Rio de Janeiron olympialaisiin juoksee kolme täsmälleen samannäköistä maratoonaria: Leila, Liina ja Lily Luik, 30.

Tässä järjestyksessä kuuluisa kolmikko tavallisesti esiintyy: Leila on puoli tuntia vanhempi kuin Liina, joka on parikymmentä minuuttia vanhempi kuin Lily.

Leila on noin kaksi senttimetriä muita pidempi, Liinalla on luomi leuassa ja joutsentatuointi kädessä. Näin kolmikko neuvoo erottamaan heidät toisistaan blogissaan Trio to Rio.

”Kullakin on sävynsä, joita en osaa eritellä, mutta aistin ne. Tunnen heidät kuin äiti lapsensa”, sanoo valmentaja Harry Lemberg Tarton akateemisesta urheiluklubista.

Erot vaihtelevat kausittain, sanoo Lemberg. Paras henkilökohtainen ennätys on Leilalla (2.37.12), mutta juuri nyt kovimmassa kunnossa on Lily. Liinalla on paraillaan ongelmia lonkan kanssa.

Kullakin on oma henkilökohtainen harjoitusohjelmansa, mutta usein kolmikko harjoittelee yhdessä.

Ennen lentoa Rioon trio treenasi vielä kotikaupungissaan Tartossa. Toisistaan erottuivat vain lenkkarit. Vaaleat olivat Leilan, siniset Liinan ja oranssit Lilyn.

”Korkeakoulussa kävin Leilan puolesta vastaamassa kokeissa kaksi kertaa, ja Leila minun puolestani. Opettaja ei huomannut mitään”, Lily kertoo lenkin jälkeen iltapäivällä tiedekeskus Ahhaan kahvilassa.

”Emme ehtineet opiskella niin paljon”, täydentää Leila.

Silloin Leila ja Liina opiskelivat bioanalyytikoiksi Tarton terveydenhoidon korkeakoulussa.

”Tavallisesti olemme olleet kunnollisia, emme ole paljon kujeilleet”, Leila sanoo.

Myöhemmin tarttolaiset olivat hämmennyksissään ilman kujeiluakin, kun eri uimarannoilla näytti valvovan samaan aikaan täsmälleen sama hengenpelastaja.

Haastattelun aikana kahvilassa Lilyn erottaa punaisista korvakoruista, Leilan vaaleista. Liina erottuu sisätiloissa hyvin, sillä hänen hiuksensa ovat lyhyemmät ja huulipuna punaisempaa. Kolmikolla on tiedekeskus Ahhaan kahvilassa läksiäiset sponsorien ja ystävien seurassa.

Päärahoittaja on rakennusyritys Rand & Tuulberg, jonka johtaja Aivar Tuulberg hyvästelee kolmikon yhdellä halauksella ja kolmella kirjekuorella. Kansainvälisiä yhtiöitä kolmikon tukena ei vielä ole, eikä esillä olympialaisten sääntöjen vuoksi olla yhdenkään yrityksen merkkejä.

Kilpaurheilu-uransa kolmoset aloittivat vasta 24-vuotiaina.

”Minä aloitin”, sanoo Liina Luik.

Liina Luik juoksi ensimmäisen maratoninsa 2009. Leila ja Lily liittyivät juoksuun seuraavana vuonna. Yhteinen tuttu johdatti heidät valmentaja Harry Lembergin puheille.

Lapsena kolmoset eivät harrastaneet kilpaurheilua, eivätkä heidän vanhempansa urheilleet. Kolmoset ovat sukunsa ensimmäiset ammattiurheilijat.

Siskosten selitys kovaan peruskuntoon on maaseutu. Tarttolaistytöt olivat paljon maalla isoäidin luona, juoksivat, uivat ja pelasivat pallopelejä, tekivät pelto- ja puutarhatöitä.

”Olemme kasvaneet yhdessä ja leikkimielisesti treenanneet koko ajan”, sanoo Lily Luik. ”Varsinaisesti emme ole treenanneet. Se on tullut vasta kuluneen kuuden vuoden aikana”, hän lisää.

Musiikkiopistollakin on urheilijoiden mukaan ollut vaikutusta menestykseen. Leila ja Liina soittivat viulua, Lily selloa.

”Musiikkiopistossa esiinnyimme paljon. Se ei ollut kilpailua, mutta toisenlaista esiintymistä ja itsensä alttiiksi panemista”, Lily sanoo.

Mutta tärkein kaikesta oli tanssi. Tanssia he alkoivat harrastaa 8-vuotiaina. Sieltä tuli voima ja rytmi, ja myöhemmin myös raha. Lajeina olivat hiphop ja ja show-tanssi. ”Tanssimme ja myöhemmin myös vedimme tanssitunteja. Se antoi meille hyvät fyysiset edellytykset ja vahvan kehon”, Leila sanoo.

Aluksi kolmikko kustansi juoksuleirinsä rahalla, jonka he tienasivat antamalla tanssitunteja. Pelkkään juoksuun sponsorituella he ovat voineet keskittyä kolme vuotta.

Identtiset kolmoset ovat harvinaisuus, ja olympialaisissa kilpailemassa keskenään tiettävästi ainutlaatuinen nähtävyys. Riossa pidettävään Viron naisten maratonjoukkueen lehdistötilaisuuteen on ilmoittautunut toimittajia yli sadasta tiedotusvälineestä, vaikkei Luikin siskoksia odoteta kärkisijoille.

Kiinasta yhteyttä ottavat toinen toistaan suuremmat televisiokanavat, sanoo pr-päällikkö Ivo Kallasmaa. Kallasmaa alkoi avustaa kolmosia kesällä, kun nämä eivät enää ehtineet vastata lukuisiin haastattelupyyntöihin.

”Osasimme odottaa huomiota, mutta emme näin paljon. Se yllätti”, sanovat Luikit.

Kolmoset kiittelevät yhteisen harjoittelun etuja:

”Pitkät treenit väsyttävät. On helpompaa, kun joku ponnistelee rinnalla. Kilpailuissakin koitamme juosta yhdessä. Se antaa energiaa”, sanoo Lily Luik.

”Se on hauskempaa”, sanoo Liina Luik.

”Yritämme tukea toisiamme”, sanoo Leila Luik.

Valmentaja Harry Lemberg on tuen lisäksi kuitenkin havainnut myös kovan keskinäisen kilpailun.

”Se vie heitä eteen päin”, sanoo Lemberg.

Lembergin mukaan kaikilla kolmella on vahva tahto. Pettymyksen hetkinä kyyneleet tulevat kaikilta samaan tapaan.

Naisten maraton juostaan sunnuntaina. Virossa ennen lähtöä joukkue ei vielä tiennyt, kuinka sen jäsenet erottaa toisistaan. Aiemmissa kilpailuissa heille on kirjoitettu etunimet rinnuksiin.

Luikien tavoitteet ovat maltilliset.

”Pääasia on, että kaikki ylittävät maaliviivan”, sanoo Liina Luik.

”Viidenkymmenen joukossa olisi hyvä olla”, täydentää Lily Luik.

”Neljänkymmenen. Se olisi paras virolaisen naisen sijoitus maratonilla olympialaisissa”, täsmentää Leila Luik.

”Olympialaiset oli meidän unelmamme, jota varten treenasimme neljä vuotta. Jos haluaa jotakin suurta, sen voi saavuttaa.”

Marko Mumm
Virolaiset maratoonarit Liina, Leila ja Lily Luik, 30, juoksivat ja uivat lapsina maalla, mutteivät harrastaneet kilpaurheilua. Olympialaisiin he valmistautuivat kotoisissa maisemissa Tartossa.
Virolaiset maratoonarit Liina, Leila ja Lily Luik, 30, juoksivat ja uivat lapsina maalla, mutteivät harrastaneet kilpaurheilua. Olympialaisiin he valmistautuivat kotoisissa maisemissa Tartossa.
Marko Mumm
Lily, Leila ja Liina Luik harjoittelevat usein yhdessä, vaikka heillä onkin omat harjoitusohjelmansa.
Lily, Leila ja Liina Luik harjoittelevat usein yhdessä, vaikka heillä onkin omat harjoitusohjelmansa.
Marko Mumm
Lily, Liina ja Leila Luik.
Lily, Liina ja Leila Luik.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!