Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekeekö Mo Farah juoksuradalla Lasse Virénin tempun? Virén: Lontoossa oli muiden tyhmyyttä, etteivät he voittaneet Farahia

Mo Farah, Jessica Ennis-Hill ja Greg Rutherford tavoittelevat taas kolmen kullan suoraa tunnissa.

Urheilu
 
Matthew Childs / Reuters
Mo Farahilla on mahdollisuus päästä Lasse Virenin rinnalle kestävyysjuoksun olympiahistoriaan.
Mo Farahilla on mahdollisuus päästä Lasse Virenin rinnalle kestävyysjuoksun olympiahistoriaan. Kuva: Matthew Childs / Reuters
Fakta

Superlauantai 4.8.2012

 Mo Farah voittaa Lontoon olympialaisissa 10 000 metriä ajalla 27.30,42.

 Greg Rutherford voittaa pituushypyn tuloksella 831.

 Jessica Ennis voittaa seitsenottelun tuloksella 6 955 pistettä.

Rio de Janeiro. Kuulostaapa tutulta. Kolme brittiläistä yleisurheilijaa tavoittelee olympiakultaa Riossa samana päivänä ja saman tunnin aikana.

Neljä vuotta sitten Lontoon olympialaisissa brittien triplakulta syntyi 46 minuutissa. Mo Farah voitti 10 000 metriä, Jessica Ennis-Hill seitsenottelun ja Greg Rutherford pituushypyn.

Briteillä on valmiina uusi nimi, jos Superlauantai toistuu. Se on tietysti Super Saturday Redux – Superlauantain paluu.

Nähdäänkö sama näytelmä lauantaina?

”Vastustajillani on ollut neljä vuotta aikaa valmistautua. En pääse helpolla”, Farah sanoi tällä viikolla brittimedialle.

Jos Farah voittaa kymppitonnin, hän on askeleen lähempänä päästä kestävyysjuoksun historiaan Lasse Virénin kanssa. Vain Virén on voittanut peräkkäisissä olympialaisissa vitosen ja kympin juoksut.

Miesten vitonen juostaan Riossa vasta viikon päästä lauantaina, joten 33-vuotiaalla Farahilla on aikaa toipua. Virén oli 27-vuotias, kun hän voitti neljännen olympiakultansa Montrealin olympialaisten 5 000 metrillä vuonna 1976.

Farahin mukaan kenialaiset iskevät 10 000 metrin juoksussa hänen kimppuunsa armeijan lailla. ”Tiedän, mitä heidän pitää tehdä, mutta en kerro sitä heille”, Farah sanoi.

Kenialaisten ykköspyssynä ensi yön juoksussa on Geoffrey Kamworor, maastojuoksun hallitseva maailmanmestari ja puolimaratonin maailmanmestari.

Kamworor haastoi Farahin ahnaasti vuosi sitten MM-kisoissa. Farah voitti hänet tiukassa loppukirissä vain 0,55 sekunnilla.

Kenian Paul Tanui ja Bedan Karoki ottivat Pekingissä seuraavat sijat. Jos kenialaiset taktikoivat, he panevat Tanuin ja Kaokin juoksemaan Farahilta jalkoja alta, ja Kamworor vie maalissa potin.

Niin siis teoriassa. Käytännössä Farahin 600 metrin kiri voi olla heille myrkkyä, kuten Virénin vastustajille 40 vuotta sitten.

Mitä sanoo kotoaan Myrskylästä tavoitettu mestari itse? Miten Farah voitetaan?

”Ei ainakaan voi jättää loppuun asti, jos hänet aikoo voittaa. Farah kestää hyvin vauhtia ja pääsee määräämään juoksun viimeiset hetket, kuten minä”, Virén kertoo puhelimessa.

”Lontoossa [2012] oli muiden tyhmyyttä, etteivät he voittaneet Farahia, vaan antoivat hänen pitää ohjat käsissään.”

Farahin ja kenialaisten maaottelua voi verrata kenialaisen Paul Tergatin ja etiopialaisen Haile Gebrselassien koviin yhteenottoihin.

Atlantan 1996 ja Sydneyn olympialaisten 10 000 metrillä Tergat johti kilpailua ennen viimeistä kierrosta, mutta Gebrselassie vei kultamitalit.

Somaliassa syntynyt mutta Britanniassa kasvanut Farah herättää Britanniassa ristiriitaisia tuntoja. Hänen valmentajansa, entisen juoksijan Alberto Salazarin on epäilty sotkeutuneen dopingaineisiin.

BBC:n dokumenttiohjelma on väittänyt, että Yhdysvaltojen antidopingtoimisto tutki yli vuoden ajan Salazarin yhteyksiä dopingaineisiin. Salazar on kiistänyt epäilyt, eikä näyttöjä ole.

Joka tapauksessa asiasta nousi kohua, kun Farah muutti valmentajansa luokse Portlandiin ennen nousuaan kansainväliselle huipulle vuonna 2011.

Britannin yleisurheiluliitto selvitti ennen Rioa, voiko Salazar jatkaa Farahin valmentajana. Päätös oli, että voi.

Salazarin on myös väitetty antaneen dopingaineita amerikkalaiselle kestävyysjuoksijalla Galen Ruppille, kun tämä oli teini-ikäinen.

Suomalaisissa mielikuvissa Salazar on siis eräänlainen Piikittävä talonmies, kuten dopingista Los Angelesissa vuonna 1984 kärähtänyt Martti Vainio kertoi aikoinaan.

Salazar ei ole joukkueen virallinen jäsen, mutta hän voi tavata Farahia erityisellä päiväpassilla olympiakylässä ja harjoituskentällä.

Salazar valmentaa myös 1 500 metrin viime talven MM-hallien voittajaa Matthew Centrowitziä ja Shannon Rowburya, joka osallistuu naisten 1 500 metrille Riossa.

Farah on ollut hiljaa valmentajaansa liittyvästä kohusta. Hän fanittaa mieluummin Arsenalia kuin sotkeutuu ”urheilupolitiikkaan”.

Salazarista USA:n dopingviranomaisille kannellut valmentaja Steve Magness sanoi kohta kaksi vuotta kestäneestä jupakasta The Timesille, ettei hän voi iloita, jos Farah voittaa kultaa Riossa.

”On kuin katsoisi showpainia”, Magness sanoi.

Miesten 10 000 metriä alkaa ensi yönä klo 3.27 Suomen aikaa. Miesten pituuden finaali klo 2.53 ja naisten seitsenottelun viimeinen laji, 800 metriä klo 4.18.

Oikaistu 13.8. kello 08.20: Mo Farah fanittaa Arsenalia, ei Manchester Unitedia.

DYLAN MARTINEZ / Reuters
Jessica Ennis-Hill aloitti seitsenottelun lauantaina.
Jessica Ennis-Hill aloitti seitsenottelun lauantaina.
MICHAEL KOOREN / Reuters
Greg Rutherford juhli EM-voittoa heinäkuussa Amsterdamissa.
Greg Rutherford juhli EM-voittoa heinäkuussa Amsterdamissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!