Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopian Almaz Ayanan uusi ME sivuaa Zatopekin voittoaikaa Helsingin olympialaisissa – ”Jeesus on minun dopingini”

Urheilu
 
ALESSANDRO BIANCHI / Reuters
Almaz Ayana löi kaikki ällikällä olympialaisten 10 000 metrillä.
Almaz Ayana löi kaikki ällikällä olympialaisten 10 000 metrillä. Kuva: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Rion olympialaisten yleisurheilun ensimmäinen loppukilpailu tuotti heti maailman ennätyksen. Etiopian Almaz Ayana voitti 10 000 metriä ajalla 29.17,45.

Mielenkiintoinen kuriositeetti on se, että Emil Zátopekin voittoaika Helsingin olympialaisissa 1952 oli lähes sama, 29.17,0.

Edellinen ennätyksen haltija oli kiinalainen yhden kesän ihme Wang Junxia , jonka vuonna 1993 juoksema aika 29.31,78 on kyseenalaistettu yleisesti.

Ja niin kyseenalaistettiin Ayanankin juoksu heti tuoreeltaan. Tai ainakin hän sai vastata kysymyksiin dopingista tuoreena olympiavoittajana ja ME-naisena. Ayanalla oli vastaus valmiina.

”Ylistän Herraa, joka antaa minulle kaiken. Minun dopingini on harjoittelu. Minun dopingini on Jeesus. Muutoin olen täysin puhdas”, etiopialainen sanoi AFP:n mukaan tulkin välityksellä.

Yksi Ayanan aikaa hämmästelleistä oli maratonin ME-nainen Paula Radcliffe.

”En oikein ymmärrä tätä. Kun näin vuoden 1993 ME:n, en oikein uskonut näkemääni. Ja nyt Ayana murskasi tuon ajan”, britti sanoi AFP:lle.

Juoksija itsekin yllättyi.

”Se oli ihmeellistä, näin ennätysajan kisan jälkeen. Ainoa suunnitelmani oli kisan voittaminen”, Ayana sanoi.

Etiopian kestävyysjuoksu on viime aikoina ollut vaikeuksissa. Maa on yleisurheiluliitto IAAF:n erityistarkkailussa dopingvalvonnan puutteiden vuoksi. Lisäksi urheilijoita on kärähtänyt hiljattain.

Ayanan takana hopeaa otti Kenian Vivian Cheruiyot maansa uudella ennätysajalla 29.32,53. Pronssinainen Tirunesh Dibaba tavoitteli historiallista saavutusta. Yksikään nainen ei ole koskaan voittanut samaa yleisurheilulajia kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa.

ME mahdollistui, kun Kenian Alice Aprot veti heti alkumatkalla kahdeksan juoksijaa karkumatkalle pääjoukosta. Puolimatkan jälkeen Ayana karkasi.

Cheruiyot seurasi hetken, mutta ei pysynyt mukana. Loppumatka jännitettiinkin kamppailua kelloa vastaan. ME varmistui komeasti, kun Ayana kiri viimeisen kierroksen 68 sekunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!