Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fidži ei ole vitsi olympialaisissa, mutta Suomen menestys on – mitalitavoite muuttui mitalipaineeksi

Urheilu
 
Ismo Uusitupa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja

Suomen huippu-urheilun muutostyöryhmä kuulostaa jo sanayhdistelmänäkin sellaiselta, että tästä ei hyvä seuraa. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski alkaa olla lausunnoillaan samalla sanahelinän tasolla.

Tällaisella: ”Saimme hiljattain tulokset verkostokyselystä, jolla mitattiin, onko meillä kaikilla muutostyön toimijoilla yhteinen tavoite, ovatko toimintatapojen muutostarpeet tiedossa, ovatko ne yhteisesti hyväksyttyjä, halutaanko niihin sitoutua sekä tehdä niiden eteen töitä. Tulos oli hämmästyttävä – se oli hyvä.” Näin Kojonkoski vastasi Ilta-Sanomien kysymykseen, missä mennään muutostyössä.

Eli kaikki on hyvin – mitä se ikinä tarkoittaakaan. Ainakaan se ei tarkoita menestystä Rion olympiakisoissa, vaikka ”muutostyö” on ollut vireillä jo kahdeksan vuoden ajan. Myös Kojonkoski sanoo samaisessa haastattelussa, että Riosta ei vielä voi odottaa tuloksia.

Tätä korostaa myös se, että Rioon ei asetettu mitalitavoitetta. Kuulemma hyvä fiilis on tärkeämpään. Ja se eteenpäin meno. Tuloksia voi odottaa ehkä Tokiossa 2020 tai sitten 2024 tai...

Mitalitavoitteen puuttuminen on hyvä veto, sillä pahemmilta selittelyiltä vältytään. Toki Kojonkoski myöntää, että nollatulokseen Riossa ei ole varaa. Siis nollaan mitaliin. Se asettaisi muutostyön vaakalaudalle. Kun sitä rahaa on jo muutenkin poltettu aika paljon, muun muassa liian suuriin palkkoihin.

Eli sisäinen mitalitavoite on ehkä sittenkin olemassa. Sitä ei vain ole kerrottu ulos. Onko se yksi mitali vai yksi keihäästä ja yksi jostain muualta tai jotain muuta? Ja jos ei ole mitalitavoitetta, on mitalipaine. Silloin ei yleensä hyviä tuloksia tule, vaikka olisi sitä hyvää fiilistä.

Niin, Fidži. Maa liittyi Riossa siihen joukkoon, joka on saavuttanut kultamitalin. Se tuli rugby sevenissä. Se on hieno saavutus ylivoimaisella esityksellä. Tietysti voidaan sanoa, että laji oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa eikä ainakaan Suomessa sitä hirveästi harrasteta, joten helppokos tuo nyt oli voittaa...

Mutta otetaanpa toinen esimerkki: myös Singapore sai Riosta historiansa ensimmäisen kultamitalin, kun Joseph Schooling voitti 100 metrin perhosuinnin. Taakse jäi muun muassa Michael Phelps, joten tämä ei ainakaan ollut marginaalilaji. Ei siis kyllä ole rugbykaan.

Mitä tästä opimme: Fidžissä ja Singaporessa ei taida olla muutostyöryhmiä, mutta huippu-urheilijoita niillä on, kuten yhä useammassa maassa alkaa olla. Kilpailu kovenee, mutta nämä esimerkit osoittavat, että pientenkin maiden edustajilla on mahdollisuuksia.

Onhan tässä vielä toki kisapäiviä jäljillä, joten muutostyön pelastaja voi vielä löytyä. Tai sitten keskitytään talvilajeihin, joissa menestyminen on todennäköisempää. Jotenkin vain ne mitalit säväyttävät penkkiurheilijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!