Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Usain Bolt sittenkin vain ihminen?

On vain yksi Bolt, mutta hänenkin aikansa huipulla kulkee vääjäämättä kohti loppuaan.

Ari Pusa HS

Rio de Janeiro

Usain Bolt on ollut kultainen vastalääke miesten pikajuoksuissa dopingista kärähtäneitä urheilijoita vastaan.

Jos Boltin kilpi säilyy puhtaana uran loppuun asti, hän on harvoja pikajuoksijoita, jotka päättävät uransa ilman tuskaa ja häpeää.

Maailman kymmenestä nopeimmasta eri juoksijan 100 metrin ajasta kahdeksan on tehnyt dopingista kiinni jäänyt urheilija. Ilman käryä on selvinnyt vain toinen jamaikalainen Nesta Carter.

Muuten lista maailman kymmenestä nopeimmasta satasen juoksusta näyttää tältä:

Usain Bolt 9,58, Tyson Gay 9,69 (käry), Yohan Blake 9,69 (käry), Asafa Powell 9,72 (käry), Nesta Carter 9,78, Tim Montgomery 9,78 (käry), Maurice Green 9,79 (käry), Justin Gatlin 9,79 (käry), Ben Johnson 9,79 (käry), Steve Mullings 9,80 (käry).

Karua, hölmöä ja toivotonta? Ehkä, mutta todellista.

Listan juoksijoista Gatlin ja Powell ovat mukana myös Riossa. Gatlin on tilastokärki ja haastaa tosissaan Boltin 100 metrillä.

Vuosi sitten MM-kisoissa Pekingissä Gatlin olisi voittanut Boltin, ellei amerikkalainen olisi menettänyt tasapainoaan kolme metriä ennen maalia.

Kun Pekingin Linnunpesän kovaäänisistä kuului reggaelaulaja Bob Marleyn tunnettu kappale ”One Love”, jamaikalaiset lauloivat sen muodossa One Bolt – Yksi Bolt.

Bolt palkitsi yleisön ja faninsa kertomalla, että hän rakastaa heitä. Showmies oli palannut seitsemän vuoden jälkeen Linnunpesään voittajana. Se oli samalla ehkä Boltin uran paras juoksu.

Voittoaika Pekingissä 9,79 oli Boltin kauden paras. Gatlin hävisi yhden vaivaisen sekunnin sadasosan. Trayvon Bromell otti pronssia samalla ajalla (9,92) kanadalaisen Andre de Grassen kanssa. Molemmat juoksivat sekunnin tuhannesosiltaan saman ajan.

Riossa yleisö odottaa Boltin yltävän samaan show’hun. Kaikki ei kuitenkaan ole ennallaan Boltin muumitalossa, jossa ovia ei ole tarvinnut lukita yöksi.

Kesäkuussa Bolt lopetti kesken Jamaikan mestaruuskilpailut takareiteen tulleen vammaan takia. Paineet kasvoivat, ja tärkeää harjoittelu- ja lepoaikaa kului hukkaan.

Hänen piti vielä näyttää kuntonsa Timanttiliigan kilpailussa Lontoossa 200 metrillä. Se oli kova: 19,89 sekuntia vastatuulessa.

Sinänsä näyttökilpailu oli turha. Boltin valmentaja Glen Mills valitsee jamaikalaisia yleisurheilijoita Rioon. Boltia ei olisi syrjäytetty kolmansista olympialaisistaan, jos hän ei itse olisi halunnut.

Bolt hoidatti jalkaansa Saksassa luottolääkärinsä Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtin luona. Bolt oli ennenkin luottanut henkitohtoriinsa, joka oli hoitanut hänet kuntoon.

Müller-Wohlfahrt on arvostettu lääkäri, johon vain parhailla on varaa. Hän huolehtii Bundesliigassa pelaavan Bayern Münchenin pelaajista, juoksija Paula Radcliffestä ja U2:n laulusolistista Bonosta.

”Olen käynyt hänen luonaan vuosia. Minulla on ollut pahoja selkävaivoja, ja ne käyvät joka vuosi entistä pahimmiksi. Hän on ainoa, joka saa selkäni ja sitä kautta jalkani kuntoon”, Bolt sanoi heinäkuussa Timanttiliigassa Lontoossa.

”Nyt olen taas kunnossa, hyvässä kunnossa. Tällä kertaa en jätä mitään viimeisen sekunnin varaan”, hän varoitti uhkaajiaan Gatlinia ja Bromellia.

Lauantain alkuerissä Bolt lähti tapansa mukaan hitaasti, kiihdytti ja hölläsi: erävoitto ajalla 10,07. Gatlin voitti oman eränsä, 10,01. Bromell oli erässään toinen, 10,13. Boltin harjoituskaveri Yohan Blake juoksi 10,11.

Entä nähdäänkö Riossa maailmanennätys? Siihenkö ura päättyy?

Boltin 100 metrin ME 9,58, jonka hän juoksi seitsemän vuotta sitten MM-kisoissa Berliinissä. Kahdensadan metrin ME on 19,19, myös Berliinistä.

Bolt sanoo, että hän voisi ”haastaa” oman 200 metrin ennätyksensä Riossa. Se kuulostaa vieraalta jopa hänen sanomanaan.

Vuoden 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen hän ei ole kertaakaan alittanut 19,50 sekunnin rajaa.

Onko Bolt sittenkin vain ihminen?

Miesten 100 metrin finaali juostaan Riossa varhain maanantaina kello 4.25. Välierät kello 3.00 alkaen.

Oikaisu (HS 22.6.2016): Sunnuntaina 14. elokuuta kirjoitettiin, että USA:n pikajuoksija Maurice Greene olisi kärynnyt dopingista. Greene ei jäänyt uransa aikana kiinni kielletyistä aineista. Samassa yhteydessä Justin Gatlinin ennätys 100 metrillä oli virheellisesti 9,79. Oikea aika on 9,74.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?