Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Phelpsillä eniten kultamitaleja, kaksi Pohjoismaata nollakerhossa – katso kymmenen poimintaa mitalitilastoista

Viidellätoista urheilijalla on vähintään kaksi kultamitalia.

Urheilu
 
MARCOS BRINDICCI / Reuters
Michael Phelps johtaa henkilökohtaista mitalitilastoa.
Michael Phelps johtaa henkilökohtaista mitalitilastoa. Kuva: MARCOS BRINDICCI / Reuters

Kun kahdeksan kilpailupäivää Rion olympialaisissa on takana, Yhdysvallat on napannut tukevan johdon mitalitaulukossa. Erityisesti uintiradoilla menestynyt maa on kerännyt jo 24 kultamitalia, kun toisena olevalla Kiinalla voittoja on 13.

Mitalimäärässä Yhdysvaltojen johto on 61–41.

Kolmanneksi on noussut Britannia, jolla kultamitaleja on kymmenen. Kultamitali on tähän mennessä 43 maalla ja joku mitali 65 maalla.

Mitalitilastoista selviää myös muita asioita. Ohessa kymmenen poimintaa tähän mennessä jaetuista mitaleista.

1.Vähintään kaksi olympiakultaa voittaneita urheilijoita on tähän mennessä 15. Kärjessä henkilökohtaisessa tilastossa on uimari Michael Phelps kuudella voitolla. Lista on muutenkin uimarien hallitsema. Muissa lajeissa kahteen voittoon on pystynyt viisi urheilijaa.

Yhdysvaltain telinevoimistelutähti Simone Bilesin mitalimäärä voi vielä kasvaa kahdesta nyt voitetusta (neliottelu ja joukkuekilpailu), sillä hän saavutti finaalipaikan kolmeen naisten telinekohtaiseen finaaliin. Miesten puolella Japanin Kohei Uchimura on samaten voittanut kaksi mitalia, mutta hän kilpailee vain yhdessä telinekohtaisessa finaalissa.

Kaksi kultaa ovat voittaneet myös Etelä-Korean jousiampujat Hyejin Chang ja Ku Bonchan sekä Venäjän miekkailija Jana Jegorjan. Heillä toinen kulta on henkilökohtainen ja toinen joukkue.

2. Eniten mitaleja ilman olympiavoittoja on ottanut Etelä-Afrikka. Maalla on kasassa viisi hopeaa ja yksi pronssi.

Miesten pituushypyssä kirkkain mitali oli jo lähellä. Luvo Manyonga hävisi kultamitalin Yhdysvaltain Jeff Hendersonille vain yhden sentin erolla. Henderson ohitti Manyongan vieläpä viimeisellä hypyllään.

3. Kolmoisvoittoja kisoissa ei tähän mennessä ole nähty. Kaikissa lajeissa ne eivät tosin ole edes teoriassa mahdollisia, koska maakiintiö on asetettu alemmas.

Kaksoisvoittoja on seitsemän. Kiinalaiset pelasivat finaaleissa sekä naisten että miesten pöytenniksessä ja ottivat kärkisijat myös miesten 20 kilometrin kävelyssä. Yksi kaksoisvoitto on mennyt Italiaan naisten skeet-ammunnassa, yksi Yhdysvaltoihin telinevoimistelun naisten neliottelussa, yksi Venäjällä naisten säilämiekkailussa ja yksi Thaimaahan painonnoston naisten 58-kiloisissa.

4. Pohjoismaista mitalitili on avaamatta Suomen lisäksi Islannilla. Ruotsilla mitaleja on kasassa jo viisi, niistä uimari Sarah Sjöström on napannut yhden jokaista väriä. Muuta mitalistit ovat pyöräilijä Emma Johansson ja skeet-ampuja Marcus Svensson, joilla molemmilla on hopea.

Tanskalla mitaleja on kuusi, joista kultainen Pernille Blumen voitto naisten 50 metrin vapaauinnista. Henkilökohtaisen mitalin on napannut lisäksi miesten maantieajon toiseksi tullut Jakob Fuglsang. Loput mitalit ovat miesten kevyen nelikon soutuhopea, ratapyöräilyn miesten joukkuetakaa-ajosta. Norjalla on kaksi soutupronssia.

5. Viisi maata on saavuttanut Riossa historiansa ensimmäisen olympiakullan. Vietnamin Xuan Vinh Hoang otti 10 metrin ilmapistoolikultansa päälle vielä hopean. 50 metrin pistoolista. Kosovon Majlinda Kelmendi voitti judossa naisten 52-kiloisten sarjan ja Fidži voitti miesten rugbyturnauksen. Singaporen Joseph Schooling kaatoi 100 metrin perhosuinnissa kultamitalirohmu Michael Phelpsin.

Viimeisimpänä kultakantaan pääsi Puerto Rico, kun Monica Puig vei mestaruuden naisten tenniksen kaksinpelissä.

Kosovolle ja Fidžille olympiavoitto oli myös ensimmäinen mitali.

6. Kaikki mitalit on ehditty jakaa ennen sunnuntaita jo jousiammunnassa, koskimelonnassa, maantiepyöräilyssä, judossa, soudussa, rugbyssa, uinnissa ja trampoliinivoimistelussa. Jousiammunnassa Etelä-Korea putsasi pöydän kultamitaleista täydellisesti. Sekä molemmat henkilökohtaiset kullat että joukkuekullat matkasivat maan ampujille. Lisäksi maa naisten kilpailussa Etelä-Koreaan matkasi pronssimitali.

Vastaavaa saldoa tavoittelee Kiina pöytätenniksessä. Molemmat henkilökohtaiset kisat päättyivät kiinalaisten voittoon, mutta joukkuekilpailut ratkeavat vasta ensi viikolla.

7. Kun kaikki joukkuekilpailuiden voittajat lasketaan mukaan, kultamitalin on voittanut 272 Riossa kilpaillutta urheilijaa. Joukkueurheilijat nostavat lukemaa merkittävästi. Maiden välisessä mitalitaulukossa kultamitalimerkintöjä on kaikkiaan 137.

8. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä päättyneissä uinneissa kilpailtiin kaikkiaan 32 olympiavoitosta. Voittoja jaettiin silti 33, sillä naisten 100 metrin vapaauinnissa mestaruus meni jakoon Kanadan Penny Oleksiakin ja Yhdysvaltain Simone Manuelin kesken. Miesten 100 metrin perhosuinnissa puolestaan hopeamitaleja jouduttiin jakamaan peräti kolme, kun Unkarin Laszlo Cseh, Yhdysvaltain Michael Phelps ja Etelä-Afrikan Chad Guy Bertrand Le Clos jakoivat kakkossijan.

Yhteensä 97 mitalista Yhdysvallat voitti 33, eli yli kolmanneksen. Jakauma oli 16 kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhdeksän pronssia. Ainoa miesten matka, jossa Yhdysvallat jäi ilman mitaleja oli 400 metrin vapaauinti, jossa kärkikolmikon muodostivat Australian Mack Horton, Kiinan Yang Sun ja Italian Gabriele Detti. Naisten puolella mitalittomia matkoja olivat 200 metrin rintauinti ja 200 metrin perhosuinti.

9. Maanosista eniten mitaleja on voittanut Eurooppa, jonka urheilijat ovat voittaneet 45 prosenttia mitaleista. Afrikkaan mitaleista on toistaiseksi mennyt vain kolme prosenttia.

10. Maailmanennätyksiä olympialaisissa on nähty tähän mennessä 19. Näistä uinnissa seitsemän, painonnostossa kuusi ja ratapyöräilyssä neljä. Lisäksi jousiammunnassa ja yleisurheilussa on tehty yksi maailmanennätys.

Oikaisu 14. elokuuta kello 19.07. Kohta 6, mainittujen kolmen lisäksi myös Singapore ja Vietnam ovat voittaneet historiansa ensimmäiset kultamitalit Riosta.

Lähde: Olympialaisten viralliset verkkosivut www.rio2016.com

Jonas Ekströmer / Lehtikuva
Sarah Sjöströmillä on yksi mitali jokaista väriä.
Sarah Sjöströmillä on yksi mitali jokaista väriä.
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Kiinan Ma Long voitti pöytätenniksen.
Kiinan Ma Long voitti pöytätenniksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!