Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mira Potkonen kohtaa tänään maailman parhaan naisnyrkkeilijän – panoksena olympiamitali

Mira Potkonen kohtaa tänään olympiakehässä Katie Taylorin, maailman parhaan naisnyrkkeilijän, joka on tavannut Obaman, tehnyt maaleja jalkapallon kansainvälisissä otteluissa ja ollut voittamaton vuodesta 2011. Kunnes hän tänä keväänä hävisi.

Esa Lilja HS
Kuka?

Katie Taylor

 Irlantilainen nyrkkeilijä, syntynyt 2. heinäkuuta 1986.

 Olympiavoittaja 2012.

 Viisinkertainen maailmanmestari 2006–2014.

 Kuusinkertainen Euroopan mestari 2005–2014.

 Voittanut Mira Potkosen kolme kertaa. ”Vuosi vuodelta olen ollut paremmin mukana”, sanoo Potkonen.

Rio de Janeiro

Totta kai Katie Taylorista tuli nyrkkeilijä. Olihan perheen isä Pete Taylor Irlannin raskaan keskisarjan mestari. Isänsä perässä perheen neljästä lapsesta kolme marssi nyrkkeilysalille.

Syy oli kovin arkinen: kun lapsenvahtia ei ollut, hoitopaikka järjestyi parhaiten niin, että lapset lähtivät mukaan seuraamaan isän harjoituksia.

Pojat Peter ja Lee löysivät sieltä itselleen harrastuksen. Perheen toinen tytär Sarah ei juuri innostunut.

Mutta nuorimmainen lapsi Katie löysi salilta tarkoituksen koko elämälleen.

Katie oli lapsena liikunnallinen tyttö, joka harrasti jalkapalloa, gaelilaista jalkapalloa ja irlantilaista camogie-mailapeliä.

Kun isä 1990-luvun puolivälissä ripusti hanskat naulaan ja perusti nyrkkeilyseuran, hän alkoi valmentaa nuoria.

Katie osoittautui nyrkkeilyssä nopeasti luonnonlahjakkuudeksi. Nopeasti hän törmäsi myös kurjaan ongelmaan: naiset eivät saaneet Irlannissa otella. Maan amatöörinyrkkeilyjärjestön säännöissä nyrkkeily sallittiin vain miehille, joten Katien piti tyytyä treeneihin ja harjoitusotteluihin.

Isä käytti mielikuvitustaan ja ilmoitti Katien mukaan poikien otteluihin nimellä ”K Taylor”. Kun kypärät ottelun jälkeen riisuttiin, pojille paljastui, ketä vastaan he olivat otelleet.

Vuonna 2001 Katie oli 15-vuotias ja teki ensimmäisen kerran historiaa lajissaan. Hän otteli Dublinin National Stadiumilla, pääkaupungin tunnetussa nyrkkeilypyhätössä, Irlannin ensimmäisessä virallisessa naisten nyrkkeilyottelussa.

Ja tietysti voitti.

Nyrkkeilyyn hurahti koko perhe. Isästä tuli Katien täysipäiväinen valmentaja ja äiti Bridgetistä yksi Irlannin ensimmäisistä naisnyrkkeilytuomareista.

Vuonna 2005 Taylor oli vain 18-vuotias, kun hän voitti ensimmäisen ison tittelinsä, Euroopan mestaruuden. Finaalissa Taylorin nyrkkien – tai kallon – voiman sai kokea Suomen Eva Wahlström.

Taylorin pää kolahti Wahlströmin nenään, ja lääkäri lopetti ottelun. Wahlström hävisi.

Sen jälkeen Taylor alkoi viedä titteleitä jatkuvasti. Toinen ja kolmas Euroopan mestaruus. Ensimmäinen ja toinen maailmanmestaruus.

Kun vielä 10-vuotiaalle Taylorille oli hoettu, ettei hänen kannattaisi haaskata aikaansa lajiin jossa vain pojat saavat urheilla, oli 20-vuotias Taylor yksi nyrkkeilyn kiinnostavimmista nousevista nimistä koko maailmassa.

Viisitoistavuotiaana Taylor oli piipahtanut Irlannin television haastattelussa ja sanonut, että ainoa asia, josta hän ei nyrkkeilyssä pidä, on se, että ennen otteluita hän tuntee olonsa hermostuneeksi.

Sitten häneltä kysyttiin, olisiko hienoa, jos nyrkkeily olisi olympialaji. Siihen Taylor vastasi kyllä. Olympiaunelmasta hän puhui useaan otteeseen vanhempanakin.

Ja niin kävi, että Lontoon kisoissa 2012 Taylor kantoi Irlannin lipun olympiastadionille.

Lontoon tiukassa finaalissa hän otti kultaa ja oli muutenkin yksi kisojen ilmiöistä.

Kun Taylor kukisti Lontoon puolivälierässä vastustajansa Natasha Jonasin, brittilehti Independent kirjoitti, että silloin tehtiin kisojen melumittauksen desibeliennätys: Taylorin fanit mylvivät 114 desibelin voimalla.

Nyrkkeilyn ohella Taylor on edustanut maataan myös Irlannin tyttöjen ja naisten jalkapallomaajoukkueissa. Hän on pelannut MM-karsinnoissa ja iskenyt maaleja kansainvälisissä otteluissa. Mutta nyrkkeily on koko ajan ollut ykkönen.

Tänään maanantaina Taylor kohtaa Riossa 60 kilon sarjan puolivälierissä Suomen Mira Potkosen. Nyrkkeilyssä ei otella pronssista, joten voitto ja välieräpaikka takaisi Potkoselle mitalin.

Potkosen valmentajan Maarit Teurosen mukaan naisnyrkkeily on muuttunut vauhdilla. Taso nousee. Muut saavat Tayloria kiinni.

”Neljä vuotta sitten Lontoossa tiedettiin etukäteen, ketkä kaksi ovat finaalissa. Enää niin ei ole.”

Teuronen ajattelee, että Rion kahdestatoista naisesta melkein kuka vain voi voittaa kenet vain. Potkonen osoitti väitteen todeksi heti avauksessaan, kun hän kukisti Brasilian Adriana Araujon, olympiamitalistin.

Katie Taylor on kaikkien aikojen paras naisnyrkkeilijä. Hänellä on olympiakullan lisäksi viisi maailmanmestaruutta ja kuusi Euroopan mestaruutta.

Mutta Potkosen kannalta parahiksi Taylor on osoittanut horjuvansa. Toukokuussa hän hävisi ensimmäisen MM-ottelunsa 11 vuoteen ja ensimmäisen ottelunsa sitten vuoden 2011.

Maanantaina kehässä kohtaavat hyvin erilaiset urheilu-urat. Taylorin koko elämä on ollut nyrkkeilyä. Potkonen aloitti lajin tosissaan 27-vuotiaana.

Ennen Lontoon olympialaisia Taylor tapasi Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman. Potkonen on työskennellyt kahvilassa Tampereella.

Taylor on maassaan legenda ja naisten urheilun lähettiläs. Potkosesta moni ei ollut edes kuullut vielä ennen kevään MM-pronssia ja Rion olympialaisia.

Taylor on harras kristitty, joka ennen jokaista ottelua lukee Raamatun psalmin numero 18. Siinä pyydetään yläkerrasta apua muun muassa näin:

”Sinä ajat viholliseni pakoon, ja minä teen heistä lopun. Minä murskaan heidät tomuksi tuuleen, poljen heitä kuin katujen lokaa.”

Potkonen ei ennen otteluitaan lue lehtiä, ei selaa nettiä eikä katso televisiota. Ehkä hän ei myöskään lue Raamattua?

Morten Holm / Scanpix
Eva Wahlströmin (oik.) nenä oli verillä Katie Taylorin käsittelyn jäljiltä vuonna 2005.
Eva Wahlströmin (oik.) nenä oli verillä Katie Taylorin käsittelyn jäljiltä vuonna 2005.
PETER CZIBORRA / Reuters
Mira Potkonen kohtaa Katie Taylorin puolivälieräottelussa.
Mira Potkonen kohtaa Katie Taylorin puolivälieräottelussa.
© Murad Sezer / Reuters
Katie Taylor juhli olympiakultaa Lontoossa 2012.
Katie Taylor juhli olympiakultaa Lontoossa 2012.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!