Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petra Olli hakee painikultaa iskelmän tahdissa: ”Rentoja rakkauslauluja”

Petra Olli oli 15-vuotias, kun valmentaja Ahto Raska huomasi hänen poikkeukselliset taitonsa. Alkoi yhteistyö, joka vie tänään olympiamolskille. Aamujakson painit alkoivat neljältä.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Painija Petra Olli harjoittelee Tiina Ylisen kanssa. Ylinen ei itse kilpaile Riossa, vaan hänen tehtävänsä on tällä kertaa auttaa Ollia valmistautumaan.
Painija Petra Olli harjoittelee Tiina Ylisen kanssa. Ylinen ei itse kilpaile Riossa, vaan hänen tehtävänsä on tällä kertaa auttaa Ollia valmistautumaan. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Petra Olli

 22-vuotias painija, syntynyt 5. kesäkuuta 1994 Lappajärvellä.

 Valmentajat isä Pertti Olli ja virolainen Ahto Raska.

 2016 EM-kultaa 60 kilon sarjassa, 2015 MM-hopeaa 58 kilon sarjassa.

 Ylioppilas 2014.

 Harrastanut myös yleisurheilua ja heittänyt tyttöjen 400 gramman keihästä yli 50 metriä.

Rio de Janeiro

Parhaat urheilijat ovat yleensä parhaita jo aivan nuorena. Petra Olli oli vasta 15-vuotias painijan alku, kun virolainen valmentaja ja entinen MM-tason painija Ahto Raska kiinnitti huomionsa lappajärveläisen otteisiin. Jokin niissä erotti hänet muista.

Raska ei osaa nimetä yhtä ominaisuutta, vaan hän luettelee niitä koko listan:

”Käyttäytyminen, harjoittelu, taidot. Kaikki. Järkevä valmentaja näkee potentiaalin”, Raska kuvailee.

Siitä alkoi Ollin ja Raskan määrätietoinen harjoittelu.

”Hänen kanssaan ei ole leikitty”, Raska sanoo tiukasti.

Ja kun ei leikitä, on päästy vauhdilla pitkälle.

22-vuotias Olli on Euroopan mestari ja MM-hopeamitalisti.

Ja Riossa hän on ennakkoon yksi seuratuimmista suomalaisurheilijoista. Nyrkkeilijä Mira Potkosen ja vammoista kärsineiden keihäsmiesten ohella juuri Ollilta odotetaan mitalia.

Olli vastaili rauhallisena ja napakkana ison toimittajajoukon kysymyksiin Riossa.

”Aika selkeä käsitys on, että mitalia odotetaan. Kansa sitä janoaa.”

Paineiden käsittelyä ehkä auttaa se, että Ollista irtoaa pyörityksen keskelläkin painijoille tyypillistä viistoa ja itsevarmaa huumoria.

Ollin pikkuveljet ovat Lappajärvellä sanoneet, että kylän ringille lähdetään, tulee sisko Riosta kotiin mitali kaulassa tai ei.

”Se helpottaa vähän.”

Ollin elämässä on tapahtunut pikavauhtia kaikki se, mikä menestynyttä urheilijaa Suomessa odottaa. Naama on ilmestynyt lehtiin, puhelinnumero vaihtunut salaiseksi, ja lehdistön haastattelupyynnöt kulkevat managerin kautta.

Ollin leirissä sanotaan topakka ”ei” kissanristiäisille ja mediatempauksille, joita jotkut nuoret urheilijat tuntuvat haalivan liiankin kanssa.

Etenkin keväällä linja oli tiukka: lehdistölle pidettiin yksi yhteinen mediapäivä. Valmistautumista ja painissa tarvittavaa kamppailunnälkää ei ole haluttu sotkea millään ylimääräisellä.

Kun on lajissaan maailman kärkeä, loppuu treenivastus Suomesta nopeasti. Sen takia Olli on kiertänyt kovalla tahdilla maailman molskeja.

”Ei se auta kotimaassa junnata”, Olli sanoo.

Kohteista eksoottisin oli Mongolia. Siellä harjoituspaikan nimi oli komeasti olympiaharjoituskeskus, mutta käytännössä se oli vain peti, painisali ja ruokala 50 kilometrin päässä ei mistään.

”Kova ja karu paikka. Valmentajan mielestä siellä sielu lepäsi. Mutta ei se nyt ehkä niin ollut”, Olli hymähtää.

”Raakaa harjoittelua eikä muuta viihdykettä. Mongolialaiset on mun sarjassa kovaa kamaa. Sai uusia virikkeitä.”

Jos Olli pääsee Riossa finaaliin, hänellä voi lopulta olla edessään samanlainen vuori kuin Mira Potkosella oli maanantaina nyrkkeilykehässä. Painissa se tarkoittaa kolminkertaista olympiavoittajaa, kymmenkertaista maailmanmestaria, japanilaista Kaori Ichoa. MM-finaalissa viime syksynä Icho vei suomalaista 10–0.

”Kaikessa se on ollut parempi”, Olli sanoo.

Japanilaisen räjähtävyys, nopeus ja kokemus tekivät Olliin vaikutuksen. Hän kun sai niitä ”läheltä kahtoa”.

Ollin ja Raskan ajatuksissa he ovat pystyneet vuoden aikana tavoittamaan Ichoa.

Painijoukkue on kokonaan eteläpohjalainen, Olli ja kaksi kokeneempaa miespainijaa. Tuleeko heiltä neuvoja?

Ramin [ Hietaniemi ] neuvot eivät ainakaan tänään olleet painokelpoista tekstiä. Huumori on ronskia. Pudotukset menossa, ja puntari lähestyy. Rupeaa olemaan pinna kireällä ja jutut huononemaan”, Olli sanoi haastattelussa ennen Hietaniemen ja Tero Välimäen otteluita.

Ollin oma normaalipaino on 64 kiloa, kisapaino 58. Hän alkaa pudottaa painoaan pari kuukautta ennen kilpailua, ja loput lähtevät viime päivien hikijumpalla. Omat aamupuurot tulevat Suomesta.

Ottelupäivänä tankataan ja nostetaan energiatasoja. Liikaa ei pidä syödä, ettei painonpudotuksen jälkeen mene vatsa sekaisin ja kaikki tule ylös. Sitten pieni kävely ja kropan herättely. Tietyt lämmittelyt ja venytykset Olli haluaa tehdä aina tietyssä järjestyksessä.

Ja tärkeää on, että on musiikkia. Iskelmämusiikkia. Taikakuuta, Kirkaa ja Juha Tapiota.

”Rentoja rakkauslauluja. Molskilla pitäisi sitten olla vähän kovempaa jytkettä.”

Kopissa viimeisillä minuuteilla valmentaja Raska sanoo vain: ”Nyt lähdetään”. Joskus, jos Raska näkee, että urheilija on jo valmis, hän ei sano mitään.

”Silloin on turha mennä väliin. Tärkeintä, että on vieressä se ihminen , johon luottaa, ja urheilijalla on hyvä olla”, valmentaja sanoo.

Olli aloitti painin 15 vuotta sitten, seitsemän vanhana. Viitisen vuotta sitten hän voitti nuorten maailmanmestaruuden ja ajatteli, että tämä voisi olla laji jossa menestyy, jos keskittyy siihen.

”Hienoa, että jo 22-vuotiaana saa tällaisen mahdollisuuden. Ja pääsee ensimmäisenä suomalaisena naispainijana taistelemaan olympiamitalista. Olen yrittänyt nauttia.”

Painissa otellaan Riossa samaan aikaan kolmella molskilla. Ollin ensimmäinen ottelu on vuorossa molskin yhdeksäntenä. Aamupainit alkoivat kello 16.

Rio Gandara / HS
Petra Olli ja hänen valmentajansa Ahto Raska ovat tehneet lujasti töitä olympiaturnausta varten.
Petra Olli ja hänen valmentajansa Ahto Raska ovat tehneet lujasti töitä olympiaturnausta varten.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?