Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyssyttely ei sovi brasilialaisille

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Seiväshyppääjä Renaud Lavillenie oli varmaan katsonut samaa elokuvaa kuin meikäläinen lentäessään Euroopasta Rioon.

Elokuvassa Race kerrotaan, kuinka tummaihoinen Jesse Owens valmistautuu vuoden 1936 kesäolympialaisiin.

Berliinissä Owens voittaa neljä kultamitalia, mutta kohtaa natsi-Saksan vihamielisyyden. Hitler ei suostu edes tapaamaan mustaa voittajaa.

”Vuonna 1936 yleisö oli Jesse Owensia vastaan. Emme ole nähneet tällaista sen jälkeen”, Lavillenie sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myöhemmin Lavillenie pyysi anteeksi natsivertaustaan. Anteeksipyyntö oli paikallaan, mutta ranskalainen oli oikealla asialla.

Olympialaiset ovat brasilialaisille iso ja samalla outo asia. Monet lajit ja niiden käyttäytymiskulttuurit ovat heille uusia.

Esimerkiksi miesten golfissa pelaajien caddiet joutuivat toistamiseen pyytämään yleisöä olemaan hiljaa. Pelaajat ovat tottuneet maailmalla monenlaiseen mökään, mutta eivät välttämättä siihen, että yleisö metelöi juuri, kun pitäisi lyödä palloa.

Mikko Ilonenkin nosti kerran etusormensa pystyy lähtiessään lyöntipaikalta.

Yleinen pölinä ja muista piittaamattomuus eivät koske pelkästään katsomoa. Brasilialaiset eivät nyt kerta kaikkiaan osaa olla hiljaa.

Median työtiloissa toisten kunnioittaminen on toiveajattelua. Kahden viikon aikana on oppinut, ettei pidä mennä kirjoittamaan paikkaan, jossa on useampia brasilialaisia.

Eipä silti, kyllä suomalaisetkin osaavat höpöttää.

Toisaalta brasilialaiset ovat myös hyvin kannustavia. Urheilukilpailussa he asettuvat mielellään heikon ja häviäjän puolelle.

Rion olympia-alueelle on rakennettu uusi bussilinja ja siihen uudet pysäkit. Muutamalle bussiasemalle on annettu valtiomiesten nimiä.

Lähellä olympiakylää on Olof Palme -niminen asema ja siitä vähän kauempana Salvador Allende -asema. Palme oli helmikuussa 1986 murhattu Ruotsin pääministeri, ja presidentti Allende kuoli Chilen sotilasvallankaappauksessa vuonna 1973.

Samaan kategoriaan ja teemaan liittyviä suomalaisia valtiomiehiä ei löydy. Lähimpänä on sisäministeri Heikki Ritavuori, joka salamurhattiin 14. helmikuuta 1922.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?