Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painonnostaja Anni Vuohijokea sapettaa turistiksi nimittely: ”Suomalaisille ei mikään riitä”

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Anni Vuohijoki oli kymmenes 63 kilon sarjassa.
Anni Vuohijoki oli kymmenes 63 kilon sarjassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Painonnostaja Anni Vuohijoki suoriutui ensimmäisissä olympialaissaan hyvin ja sijoittui viime viikon kisassa kymmenenneksi.

63 kilon sarjassa kilpaileva Vuohijoki, 28, jäi yhteistuloksella 192 kiloa (85+107) vain kolmen kilon päähän ennätyksestään, mutta naisen mukaan suomalaisille urheilun seuraajille ei riitä mikään.

”Kansa janoaa menestystä. Ensimmäistä kertaa olympialaisissa ollessani pääsin aistimaan sen tosiasian, että suomalaisille ei mikään riitä. Paitsi kulta ja siinäkin kyseessä on yleensä tuuri tai vahinko. Negatiivista palautetta on satanut”, Vuohijoki kirjoittaa blogissaan.

Vuohijoki muistuttaa, että Suomessa on vain 102 kesälajien urheilijaa, jotka saavat opetusministeriön apurahaa. Useat heistä maksavat valmentajiensa kulut omasta pussistaan, eli rahassa ei kovin moni urheilija Suomessa kylve.

”Minä olen ollut onneksi siinä tilanteessa, että toistaiseksi oma valmentajani on panostanut talkootyönä uraani. Mutta joka päivä olen enemmän ja enemmän sitä mieltä, että haluisin kyetä maksamaan siitä ajasta, jota hän minuun käyttää”, Vuohijoki kirjoittaa.

Hän toteaa, että suurin osa urheilijoista ja valmentajista on töissä, ja olympialaisiin osallistuminen tarkoittaa monelle palkattoman loman ottamista.

”Suurin osa meistä tekee osa-aikatyötä siten, että se suurin ”nettovaje” saadaan kumottua. Se tarkoittaa muutamien kuukausien uurastusta vuodessa. Tämän ajan urheilijat muissa maissa keskittyvät lepäämiseen.”

Vuohijoen mielestä vaatimukset ja odotukset ovat monesti kohtuuttomia, ja valittamisen sijaan voitaisiin keskittyä ratkaisujen hakemiseen.

”Parhaat lajivalmentajat tuntuvat löytyvän kotisohvalta. Apua tarvitaan suomalaisessa urheilussa ja paljon. Valittaa voi kuka vaan, ratkaisijoita me tarvitsemme.”

Vuohijoki ottaa esimerkiksi Kanadan, jolla on 16 henkistä valmentajaa mukana, kun Suomessa eripuraa aiheutti kisapapin mukana olo.

”Ja mitä turismiin tulee, haluammeko oikeasti osoittaa sormella niitä urheilijoita, jotka ovat panostaneet koko elämänsä päästäkseen maailman huipulle, olympiaurheilijoiden valikoituun ja haluttuun joukkoon, ilman että yksikään heistä kuvittelee rikastuvansa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!