Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi menestyslaji Suomelle Tokion olympialaisissa 2020? Pesäpalloliitolla on rohkea ajatus

Urheilu
 
Kimmo Räisänen / Lehtikuva
Pesäpalloilijoista voisi saada koottua päteviä baseball- ja softballjoukkueita. Kuvassa Roihun Jannika Kärnä.
Pesäpalloilijoista voisi saada koottua päteviä baseball- ja softballjoukkueita. Kuvassa Roihun Jannika Kärnä. Kuva: Kimmo Räisänen / Lehtikuva

Baseball ja softball olivat olympialajeina viimeksi vuonna 2008. Seuraaviin, eli vuoden 2020 olympialaisiin ne palaavat.

Lajien paluu on huomattu myös Suomen Pesäpalloliitossa.

Liiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi myöntää Ilta-Sanomille, että omien joukkueiden saaminen kyseisiin olympialajeihin kutkuttaa. Hänen mukaansa omien joukkueiden saamisesta Tokion olympialaisiin on jo käyty keskustelua.

”Kyllä näitä keskusteluita on jo käyty baseball- ja softball-ihmisten kanssa. Ja kun kesän kausi saadaan ohi, niin ihan vakavasti pohditaan, onko asialle jotain tehtävissä.”

”Kun Euroopan softball-liiton kaverit ovat nähneet tyttöpesäpalloilijoita, niin he ovat hämmästelleet, miten he voivat heittää niin hyvin. Tulemme siis varmasti pohtimaan, onko jotain tehtävissä”, Ojaniemi sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti softballissa Suomella voi olla sauma päästä seuraaviin kesäolympialaisiin. Suomella ei kuitenkaan ole tällä hetkellä omaa softball-maajoukkuetta. Se ei ole kuitenkaan ongelma, sillä maailmalla on tällä hetkellä muutenkin vähän maajoukkueita.

”Maajoukkueita on niin vähän. Ja erityisesti Euroopassa on paikkakiintiöt, niin softballissa nämä ammatti-ihmiset näkevät mahdollisuuden paremmiksi selvitä kisoihin (kuin baseballissa). Jos saamme joukkueen, joka motivoituu, niin monet ovat sitä mieltä, että se menee heittämällä olympiakisoihin”, Ojaniemi kertoo.

Ojaniemen mukaan olympialaisiin pääsy vaatisi naispesäpalloilijoita, jotka sitoutuisivat olympiaprojektiin.

”Sitä pitäisi myös miettiä, miten toiminta rahoitettaisiin. Se ei ole kuitenkaan mitään halpaa lystiä. Leirittämistä pitää olla niin paljon, että se systeemi saadaan toimimaan”, Ojaniemi selvittää.

”Ja jos kävisikin niin, että selvittäisiin sinne olympialaisiin, niin Suomen Olympiakomitea olisi silloin mukana”, Ojaniemi toteaa.

”Näemme tämän suurena mahdollisuutena”, Ojaniemi jatkaa.

Pesäpalloliiton alaisen Suomen Baseball- ja Softball-Liiton puheenjohtaja Tony Jones on myös kiinnostunut ajatuksesta saada oma softball-joukkue olympialaisiin. Hänen mukaansa Suomessa ei ole varsinaista kilpatoimintaa, mutta harrastajia on viitisenkymmentä.

”Minusta Suomella olisi hyvät mahdollisuudet päästä pitkälle”, Jones uskoo.

”Pitäisi löytää kuitenkin niitä innokkaita tyttöjä. Meillä ei ole myöskään kunnon softball- tai baseball-kenttää Suomessa tällä hetkellä”, Jones muistuttaa.

Sen sijaan baseballissa olympialaisiin pääsy vaatisi kovan työn, koska siinä on softballia kovempi taso maailmalla.

Suomi on tällä hetkellä Euroopassa C-ryhmässä, kun mahdolliset karsinnat olympiapaikkaan avautuisivat A-ryhmästä.

”Jos sinne haluttaisiin, projekti pitäisi saada käyntiin välittömästi”, Ojaniemi kertoo.

”Totta kai olisi hienoa, jos sinne päästäisiin. Mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt baseball-ihmisten puheita, niin aika vaikea olisi tie päästä karsimaan sinne olympiakisoihin. Eli pitäisi kahtena vuotena nostaa tasoa Eurooppa-tasolla C-ryhmästä A-ryhmään, sitten olisi vasta se portti edessä (karsintoihin). Baseballin puolella emme ole asiasta niin vakavasti keskustelleet kuin softballin puolella”, Ojaniemi myöntää.

Jonesin mukaan baseballin pelaajia on Suomessa tällä hetkellä noin 250. SM-sarjassa on neljä joukkuetta ja Suomi-sarjassa kuusi joukkuetta. Hänen mukaansa baseballissa olympialaisiin pääsy vaatisi miespesäpalloilijoiden vahvaa panosta.

”Tässä maassa on pitkä historia (pesäpallossa) ja kunnon koutseja. On myös ihan ammattimaisia pelaajia. Pesäpallon pelaajat auttaisivat ihan varmasti baseballin puolella”, Jones sanoo.

Ojaniemen mukaan softball- tai baseball-joukkueen saaminen olympiakisoihin olisi myös erinomaista mainosta suomalaiselle pesäpallolle.

”Se herättäisi varmasti mielenkiintoa joka suunnassa oikeastaan, jos me saataisiin menestyvä joukkue aikaiseksi.”

”Kyllä se varmasti markkinoisi suomalaista pesäpalloa todella hyvin maailmalle”, Ojaniemi uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?