Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen faktaa kultaa jahtaavasta Mira Potkosesta – kuntonyrkkeilijästä olympiaurheilijaksi, loukkaantuminen oli estää kisamatkan

Potkonen ottelee nyrkkeilyn 60 kilon sarjan välierässä tänään keskiviikkona kello 20 Suomen aikaa.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Mira Potkonen voitti hallitsevan olympiavoittajan Katie Taylorin maanantaina.
Mira Potkonen voitti hallitsevan olympiavoittajan Katie Taylorin maanantaina. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Mira Potkonen

 35-vuotias nyrkkeilijä, syntynyt 17.11. 1980 Heinävedellä.

 Ottelee 60 kilon sarjassa. Edustaa Tampereen Voimailuseuraa.

 Saavutukset: MM-pronssia 2016, kolme pronssia EU:n mestaruuskisoista.

 Perhe: Mies ja kaksi lasta.

Riossa nyrkkeilyn olympiakultaa jahtaava Mira Potkonen ottelee 60 kilon sarjan välierässä tänään keskiviikkona kello 20 Suomen aikaa.

Potkonen kohtaa välierässä Kiinan Yin Junhuan. Potkonen ja Junhua kohtasivat toukokuussa maailmanmestaruuskilpailujen kolmannella kierroksella. Tuolloin Potkonen oli parempi tuomariäänin 2–1.

Kello 20.15 alkavassa toisessa välierässä ottelevat Venäjän Anastasia Beljakova ja Ranskan Estelle Mossely. Välierien voittajat kohtaavat perjantain loppuottelussa kello 22. Molemmat häviäjät palkitaan pronssimitalilla.

Potkonen on noussut nopeasti tuntemattomuudesta tähdeksi. Seuraavassa kymmenen faktaa kultamitalia tavoittelevan nyrkkeilijän tarinasta.

1. Kuntonyrkkeilijästä olympiaurheilijaksi

Vuoden 2008 syksyllä 27-vuotias Potkonen päätti alkaa harjoitella nyrkkeilyä tosissaan. Hän oli sitä ennen käynyt ”heilumassa” kuntonyrkkeilyssä. Valmentaja Maarit Teuronen kannusti Potkosta tähtäämään korkeammalle.

”Se kävi salilla muutaman kerran viikossa, että tää on kivaa ja hauskaa. No niin sen pitää ollakin. Mutta mää olin, että ny pitää tehdä päätös. Mää en tuhlaa aikaani kuntonyrkkeilijöihin”, Teuronen kertoi Helsingin Sanomille.

Pari päivää Potkonen mietti.

”Ja sit se rupes reenaan!”

Rio Gandara / HS
Mira Potkonen, hänen valmentajansa Maarit Teuronen (oik.) ja nyrkkeilymaajoukkueen päävalmentaja Jarkko Pitkänen tuulettivat antaumuksella suomalaisen mitalia.
Mira Potkonen, hänen valmentajansa Maarit Teuronen (oik.) ja nyrkkeilymaajoukkueen päävalmentaja Jarkko Pitkänen tuulettivat antaumuksella suomalaisen mitalia.

2. Monipuolinen urheilutausta

Potkonen on kotoisin Heinävedeltä, jossa hän harrasti lapsena yleisurheilua. Sen lisäksi Potkonen on harrastanut lentopalloa, koripalloa ja jääkiekkoa.

”En kilpaillut kovin korkealla tasolla, koulun hiihtokisojen voiton muistan parhaiten”, Potkonen muisteli Ilta-Sanomille.

Nyrkkeily valikoitui lajiksi vasta myöhemmin. Syksyllä 2008 Potkonen asetti tavoitteeksi SM-kilpailut.

3. Ensimmäinen Suomen mestaruus

Kova harjoittelu tuotti tulosta heti vuonna 2009, kun Potkonen voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Nyt hänellä on yhteensä seitsemän SM-kultaa. Pikkuhiljaa tavoitteet kasvoivat. Vuonna 2010 hän voitti Euroopan Unionin mestaruuskisoissa pronssia. Kaksi vuotta myöhemmin hänet kruunattiin Pohjoismaiden mestariksi. Nyrkkeilyn MM-kisoissa Potkonen edusti Suomea ensi kertaa vuonna 2014. Hän sijoittui MM-kehässä yhdeksänneksi.

4. Lontoon olympialaiset jäivät väliin

Potkonen ei päässyt neljä vuotta sitten Lontoon olympialaisiin, koska hän ei läpäissyt karsintoja. Silloin näytti siltä, että Potkosen olympiaunelma mureni, sillä hän oli vanhojen sääntöjen mukaan liian vanha.

Potkosen ja Suomen onneksi lajin sääntöjä muutettiin, ja 35-vuotias Potkonen pääsi mukaan.

Olympiapaikka on ollut Potkoselle urheilu-uran unelma. Hän on kertonut haaveilleensa kuulevansa Maamme-laulun olympialaisten korkeimmalla palkintokorokkeella.

5. Ammattimaista harjoittelua ja päivätöitä

Pitkään Potkonen joutui käymään harjoittelun ohella täysipäiväisesti töissä. Kolmisen vuotta sitten tilanne muuttui, kun hän alkoi saada opetusministeriöltä urheilijapalkkaa. Sen jälkeen Potkonen on pystynyt keskittymään harjoitteluun täysipainoisesti. Edelleen hän on silloin tällöin ollut kahvilatyöntekijänä, ennen kuin opetusministeriön tukipäätökset ovat tulleet.

Kalle Parkkinen
Mira Potkonen, lapset Riina (vas), Noora ja aviomies Henri juhlivat MM-mitalia kesäkuussa.
Mira Potkonen, lapset Riina (vas), Noora ja aviomies Henri juhlivat MM-mitalia kesäkuussa.

6. Puoliso on ahkerasti kiertävän tanssibändin laulaja

Kotona Nokialla Potkosen esityksiä jännittävät puoliso Henri ja kaksi tytärtä. Henri Potkonen on Henkka ja Kulkurit -tanssiyhtyeen laulaja. Yhtye kiertää ahkerasti – tämän vuoden aikana on luvassa vielä 44 keikkaa. Bändi esiintyy seuraavan kerran Ämyrin tanssilavalla Somerolla ensi lauantaina.

Henri Potkonen on seurannut vaimonsa edesottamuksia olympiakehässä tunteella.

”Huikea päivä! Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tirskahtaa itkuun. Miran koko ura välähti mielessä, kun käsi nostettiin pystyyn”, hän sanoi IS:lle voitetun puolivälierän jälkeen maanantaina.

7. Loukkaantuminen oli estää Rion kisamatkan

Oli lähellä, että Potkosen olympiaunelma olisi murskautunut jo viime syksynä, kun hänen polvensa eturistiside meni poikki. Alkoi kuntoutus Kroatian Therme Selicessä, jossa myös alppihiihtäjät Tanja Poutiainen ja Kalle Palander ovat käyneet laittamassa itseään kuntoon. Tippa meinasi välillä tulla linssiin, mutta kova työ ja usko auttoivat Potkosen täyteen kuntoon kevään MM-kisoihin.

Miten Potkonen on noussut kaikkien vaikeuksien jälkeen voittajaksi?

”Se on hurjan tunnollinen reenaaja. Sillä on ne vaistot ottelussa. Ja se osaa lyödä. Kun se näkee ottelussa paikan, niin kyllä lähtee”, valmentaja Teuronen muotoili HS:lle.

PETER CZIBORRA / Reuters
Potkosen välierävastustaja Kiinan Yin Junhua (oik.) voitti puolivälierässä Azerbaidžanin Yana Alekseevnan tuomariäänin 3–0.
Potkosen välierävastustaja Kiinan Yin Junhua (oik.) voitti puolivälierässä Azerbaidžanin Yana Alekseevnan tuomariäänin 3–0.

8. Toukokuussa tuli MM-pronssia ja olympiapaikka

Toukokuussa kyllä lähti. Kazakstanin Astanassa järjestetyt nyrkkeilyn MM-kilpailut olivat Potkoselle täysi napakymppi. Hän voitti MM-pronssia ja varmisti samalla paikkansa kivikovassa 12 naisten olympianyrkkeilijän joukossa. Matkalla mitaleille Potkonen voitti muun muassa Kiinan Junhuan ja Sveitsin Sandra Brüggerin. Välierässä Venäjän Beljakova oli liian kova vastus.

9. Olympialaisissa kukistui kaikkien aikojen naisnyrkkeilijä

Potkosen ura huipentuu Rion olympialaisissa. Mitali on jo plakkarissa, mutta sen väri on vielä määrittelemättä. Riossa Potkonen voitti ensin kotiyleisön suosikin, Brasilian Adriana Araujon. Seuraavaksi vuorossa oli todellinen jymypaukku, kun Potkonen pudotti hallitsevan olympiavoittajan Katie Taylorin. Irlantilaista pidetään kaikkien aikojen parhaana naisnyrkkeilijänä. Hän on voittanut urallaan olympiakullan lisäksi viisi maailmanmestaruutta ja kuusi EM-kultaa.

Rio Gandara / HS
Suomen Mira Potkonen (vas.) voitti nyrkkeilyn 60-kiloisissa Irlannin Katie Taylorin. Taylorille tappio oli järkytys.
Suomen Mira Potkonen (vas.) voitti nyrkkeilyn 60-kiloisissa Irlannin Katie Taylorin. Taylorille tappio oli järkytys.

10. Seuraavaksi ammattilaiseksi?

Potkosen harjoitusvastustaja Eva Wahlström voitti amatöörinä EM-hopeaa 2004 ja 2005. Vuonna 2010 Wahlström päätti siirtyä ammattilaiseksi, ja viisi vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen.

Aikooko Potkonen seurata Wahlströmin jalanjälkiä ammattilaiseksi?

”Ei se ole ajatuksissani, mutta en voi sanoa ”ei ikinä”. Minulla riittää edelleen haasteita olympiatyylin nyrkkeilyssä”, Potkonen vastasi Ilta-Sanomille.

Jos nykyiset säännöt pysyvät voimassa, Potkonen voi ikänsä puolesta osallistua vielä Tokion olympialaisiin vuonna 2020.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!