Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herkules on syrjäytetty! – Georgian Lasha Talakhadze on uusi maailman vahvin mies

Iranin Behdad Salimi oli maailman vahvin mies. Sitten tuli tiistai-ilta, ja Georgian Lasha Talakhadze syrjäytti hänet vallasta.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Georgia Lasha Talakhadze on painonnoston superraskaan sarjan uusi olympiavoittaja. Hän voitti kultamitalin ME-tuloksella 473 kiloa ja syrjäytti Iranin Behdad Salimin vallasta.
Georgia Lasha Talakhadze on painonnoston superraskaan sarjan uusi olympiavoittaja. Hän voitti kultamitalin ME-tuloksella 473 kiloa ja syrjäytti Iranin Behdad Salimin vallasta. Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiro

”Huutakaa kovempaa!” painonnostaja Behdad Salimi näyttää yleisölle. Hän on juuri temmannut 211 kilon raudat päänsä päälle ja siirtynyt kärkeen miesten painonnoston superraskaan sarjan finaalissa.

Ja tupa huutaa. Nyt äänessä ovat muutkin kuin brasilialaiset. Matalassa salissa on runsaasti iranilaisia, georgialaisia ja armenialaisia faneja. Vahvojen kansojen miehiä, naisia ja lapsia.

Behdad Salimi, tai koko nimeltään Salimikordasiabi, on tottunut hallitsemaan näitä ympyröitä. Hän on kuningassarjan olympiavoittaja Lontoosta, ja nyt vasta 26-vuotias. Hän jatkaa Iranin komeita painonnostoperinteitä. Hänellä on lempinimikin: Iranin Herkules. Ja elopainoa eri tietojen mukaan 160–190 kiloa.

Salimi on maan suosituin urheilija. Ehkä jonain päivänä hän rikkoo myös yhteistuloksen maailmanennätyksen 472 kiloa. Sekin on iranilaisen hallussa.

Mutta nyt Herkuleen tontille on tullut kukkoilemaan uusi haastaja: georgialainen Lasha Talakhadze. Hän on pitkä ja nopea nostaja, ja pistää röyhkeästi paremmaksi: 215 kiloa. Hän tarttuu aivan tangon päistä kiinni ja nostaa raudat vauhdilla ylös. Tempauksen uusi maailmanennätys!

Salimi ottaa haasteen vastaan ja korottaa: 216 kiloa. Se nousee helposti: illan toinen maailmanennätys! Iranilaiset kannustavat seisaallaan. Yleisö tömistelee jalkojaan peltisessä katsomossa.

Salimi nyökyttelee yleisölle: täältä pesee. Niin hän luulee.

Kun tempauksesta siirrytään työntöön, pidetään 10 minuutin tauko. Daruden Sandstorm soi. Kaljaa haetaan. Kamera kuvaa takahuoneessa keskittyviä lihavuoria.

BrasilialainenFernando työntää 240 kiloa. Tupa mylvii: ”Fernando, Fernando!” hän joutuu pyytämään hiljaisuutta.

Sitten tapahtuu jotakin pysäyttävää. Iranin Salimi aloittaa 245 kilosta – ja epäonnistuu.

Toinen yritys tulee ylös, mutta huojuen: sekin hylätään. Tulostaululla ehtii jo käydä Salimin seuraava korotus, 252 kiloa, mutta hän joutuu palaamaan takaisin ja käyttämään viimeisenkin yrityksensä 245 kiloon. Yleisö on hämillään. Se buuaa.

Kun Salimin kolmas yritys nousee vain rinnalle ja tippuu heti maahan, yleisö huokaa epäuskoisena. Herakles on syrjäytetty, hän jää työnnössä ilman tulosta!

Tunnelma muuttuu painostavaksi, raivoa uhkuvaksi. Vähän kaikille buuataan. Eri leirit huutavat toisilleen. Nostajat pyytävät rauhaa.

Viron Mart Seim on kova työntäjä. Hänen treenikaverinsa, suomalainen Milko Tokola, tuulettaa Viron paita päällä. Tokola huutaa kulmassa: Kaikki irti!

Iranin Salim pyörii yhä kiukkuisen näköisenä ja yrittää lavalle. Hänet käännetään takaisin.

Kaikessa hiljaisuudessa Lasha Talkhadze on korottanut raudat 258 kiloon. Hän tulee vuoroon. Yleisö ei tunnu tietävän, mitä tehdä, joten se on hiljaa.

258 kiloa suorille käsille nousee niin kuin kaikki Talakhadzen raudat tänä iltana. Nopeasti, helposti, kevyen näköisesti. 473 kilon yhteistulos on illan kolmas maailmanennätys.

Mitalit jaetaan. Kahdeksasta parhaasta nostajasta voittaja Lasha Talakhadze, kakkonen Gor Minayan ja seitsemäs Jiri Orsag ovat urallaan kärsineet kilpailukiellon dopingin takia.

Rio Gandara / HS
Lontoon olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Behdad Salimi joutui pettymään Riossa.
Lontoon olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Behdad Salimi joutui pettymään Riossa.
Rio Gandara / HS
Lontoon olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari, iranilainen Behdad Salimi joutui pettymään Riossa.
Lontoon olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari, iranilainen Behdad Salimi joutui pettymään Riossa.
Rio Gandara / HS
Lasha Talakhadze nousi palkintojenjaossa korkeimmalle korokkeelle.
Lasha Talakhadze nousi palkintojenjaossa korkeimmalle korokkeelle.
Rio Gandara / HS
Ianilaiset kannattjat pettyivät kun heidän sankarinsa hävisi.
Ianilaiset kannattjat pettyivät kun heidän sankarinsa hävisi.
Rio Gandara / HS
Yleisö otti tiukasti kantaa kilpailjoiden suorituksiin.
Yleisö otti tiukasti kantaa kilpailjoiden suorituksiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!