Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsittämätön tilasto: Rion pöytätennikseen osallistui 44 kiinalaissyntyistä pelaajaa – vain kuusi heistä edustaa Kiinaa

Kiina on voittanut pöytätenniksen olympiahistoriassa 86,6 prosenttia kultamitaleista.

Urheilu
 
JEREMY LEE / Reuters
Pöytätenniksen naisten joukkuekilpailussa palkintokorokkeella oli yhteensä viisi kiinalaissyntyistä urheilijaa.
Pöytätenniksen naisten joukkuekilpailussa palkintokorokkeella oli yhteensä viisi kiinalaissyntyistä urheilijaa. Kuva: JEREMY LEE / Reuters

Pöytätennis on laji, jossa kiinalaiset vievät ja muut vikisevät. Kiina on kahminut yli puolet mitaleista sen jälkeen, kun laji tuli olympialaisiin vuonna 1988.

Kultamitaleista Kiina on voittanut peräti 86,6 prosenttia. Olympiakultia on jaettu pöytätenniksessä 30 kappaletta – kiinalaisille 26, eteläkorealaisille 3 ja yksi ruotsalaiselle.

Kiinalaiset dominoivat myös muiden maiden paidoissa. New York Times selvitti, että Rion olympialaisissa pöytätennikseen osallistui peräti 44 kiinalaissyntyistä pelaajaa. Pöytätenniksessä kilpaili yhteensä 172 urheilijaa.

Yksi maa saa nimetä olympialaisiin vain kolme mies- ja kolme naispelaajaa. 44 kiinalaissyntyisestä urheilijasta vain kuusi edusti Riossa Kiinaa.

Singaporen, Kanadan ja Turkin pöytätennisjoukkueiden kaikki pelaajat ovat syntyneet Kiinassa. Yhdysvaltojen ja Australian joukkueissa puolet pelaajista ovat kiinalaissyntyneitä.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Kiinan Ma Long voitti olympiakultaa miesten kaksinpelissä.
Kiinan Ma Long voitti olympiakultaa miesten kaksinpelissä.

Nykypäivänä ei ole mitenkään epätavanomaista, että urheilijat edustavat jotain muuta kuin synnyinmaataan. Maahanmuuton tai kaksoiskansalaisuuden myötä moni on voinut valita, minkä lipun väreissä urheilee.

Mukana on myös ostourheilijoita, joita esimerkiksi Turkki on haalinut yleisurheilumaajoukkueeseensa.

Pöytätenniksessä on olympialajeista selvästi eniten urheilijoita, jotka kilpailevat jonkun muun kuin synnyinmaansa paidassa.

Peräti 31 prosenttia olympialaisiin osallistuneista pöytätennispelaajista oli syntynyt edustamansa maan ulkopuolella. Samassa tilastossa toisena on koripallo (15%) ja kolmantena ratsastus (13%).

Pöytätenniksessä suurin osa näistä urheilijoista on syntynyt Kiinassa. Vaarana on, että laji profiloituu yhä enemmän kiinalaisten leikkikentäksi, jos sama trendi jatkuu.

”Se ei ole ongelma. Se on keskustelun aihe”, Kansainvälisen pöytätennisliiton puheenjohtaja Thomas Weikert sanoi viime viikolla.

Riossa on tähän mennessä jaettu yhdeksän pöytätennismitalia. Kiina on voittanut niistä viisi.

Sen lisäksi naisten joukkuepelissä hopeamitalit pokanneen Saksan kolmesta pelaajasta kaksi oli kiinalaissyntyisiä.

Kiinassa kilpailu on niin kovaa, että osa urheilijoista hakee ymmärrettävästi paikkaa olympialaisissa jonkun toisen maan paidassa.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Kiinan joukkueessa maailmanmestaruuden voittanut Ni Xialian edusti Riossa Luxemburgia.
Kiinan joukkueessa maailmanmestaruuden voittanut Ni Xialian edusti Riossa Luxemburgia.

Esimerkiksi MM-kultaa Kiinan urheilijana vuonna 1983 voittanut Ni Xialian vaihtoi myöhemmin Luxemburgin paitaan, kun ei mahtunut enää synnyinmaansa maajoukkueeseen.

Se oli Ni Xialianin uran kannalta järkevä ratkaisu, sillä hän pääsi mukaan myös Rion olympialaisiin.

Samanalaisia tarinoita on monia. Oma lukunsa ovat niin sanotut ostourheilijat, kuten Li Ping, jonka Qatar houkutteli maajoukkueeseensa viime vuonna.

”Mielestäni ei ole tärkeää, mitä maata edustaa. Tärkeää on osallistua olympialaisiin ja esitellä taitojaan kilpailuissa”, Riossa kolmannella kierroksella pudonnut Li Ping kommentoi.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Kiinassa syntynyt Li Ping siirtyi vuosi sitten edustamaan Qataria.
Kiinassa syntynyt Li Ping siirtyi vuosi sitten edustamaan Qataria.

Kansainvälinen pöytätennisliitto pohtii tällä hetkellä muutoksia kansalaisuutta vaihtaneita urheilijoita koskeviin säätöihin.

Tällä hetkellä pelaajat, jotka vaihtavat edustamaansa maata yli 21-vuotiaana, eivät saa kilpailla MM-kisoissa, mutta pääsevät mukaan olympialaisiin.

Liiton puheenjohtaja Weikert ehdottaa, että ennen seuraavia olympialaisia sääntöjä pitäisi muuttaa niin, että kansalaisuutta vaihtavan urheilijan pitäisi asua uudessa kotimaassaan pitkään ennen kuin saisi edustusoikeuden.

”On tietysti lajille hankalaa, jos vain yksi maa voittaa, mutta se ei ole kiinalaisten vika. Muiden täytyy harjoitella kovasti”, Weikert sanoi.

Kiina ja Japani kohtaavat miesten pöytätenniksen joukkuepelin finaalissa Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 1.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!