Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoinen tilanne Rion yleisurheilussa – suomalaisvalmentaja: ”Näin tapahtuu erittäin harvoin”

Urheilu
 
Mika Moilanen
DAVID GRAY / Reuters
Allyson Felix ja English Gardner saivat uuden mahdollisuuden.
Allyson Felix ja English Gardner saivat uuden mahdollisuuden. Kuva: DAVID GRAY / Reuters

Suomalainen pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste pitää Yhdysvaltain joukkueen mahdollisuutta uusia 4x100 metrin viestinsä harvinaisena tilanteena.

”Näin tapahtuu erittäin harvoin. En kyllä muista, että aikuisten tasolla olisi ollut tämmöistä tilannetta”, Jouste kertoo Ilta-Sanomille.

Olisiko mikään muu maa kuin urheilumaailman jättiläinen Yhdysvallat saanut uusia viestiään vastaavassa tilanteessa?

”En usko, että tällainen mahdollisuus annettaisiin pelkästään USA:lle. Tämän tyyppisiä tilanteita varten on olemassa säännöt, eikä maan koolla ole mitään merkitystä”, Jouste vastaa.

Yksi syy uusintamahdollisuuden antamiselle löytyy Rio de Janeiron olympianäyttämöstä.

Estádio Olímpico João Havelangen ympäri kiertää vain kahdeksan juoksurataa, joten protestin läpimeno ei mahdollista Yhdysvaltojen suoraa nostoa finaaliin ”ylimääräisenä” joukkueena.

”Monessa paikassa on yhdeksän kiertävää rataa. Tuolla on suoralla yhdeksän, ja ympäri kiertää vain kahdeksan rataa, joten viestissä ei voi käyttää yhdeksättä.”

Millainen tilanne viestijuoksu tyhjällä radalla on ainoalle joukkueelle?

”Luulen, ettei se ole USA:lle mikään ongelma. He ovat sen verran nopeita, että heillä ei ole ongelmaa juosta sellaista aikaa, millä pääsevät finaaliin.”

”Totta kai sitä maata harmittaa, joka tipahtaa”, Jouste lisää.

Tällä hetkellä viimeisessä finaalipaikassa ovat kiinni Kanada ja Kiina, jotka juoksivat alkuerissä saman ajan, 42,70. Maat olivat samassa erässä, ja Kanada sijoitettiin maalikameran perusteella eränsä neljänneksi ja Kiina viidenneksi.

Mikäli Yhdysvallat juoksee tuota paremmin, putoaa saman ajan juossut kaksikko jaetulle kahdeksannelle sijalle, eli finaalipaikkaan oikeuttavan ajan on juossut yhdeksän maata.

Koska ratoja on vain kahdeksan, jäänee Kiina siinä tapauksessa finaalin ulkopuolelle äärimmäisen niukasti. Mikäli Kanada ja Kiina olisivat olleet eri erissä ja juosseet saman ajan, olisi mailla todennäköisesti ollut edessään uusinta finaalipaikasta.

”Olihan se dramaattista”

Alkuerän dramaattiset tapahtumat käynnistyivät pikaviestin toisen osuuden lopussa.

Yhdysvaltain toista osuutta päättämässä ollut Allyson Felix törmäsi yllättäen viereisellä radalla kolmannelle osuudelleen kiihdyttäneeseen brasilialaiseen Kauiza Venancioon.

Venancio juoksi omalla radallaan, mutta hänen vasen käsivartensa osui Felixiin.

”Voi vain kuvitella, miltä Felixistä tuntui – eihän hän tehnyt mitään virhettä, vaan yhtäkkiä joku oli edessä. Olihan se aika dramaattista”, Jouste sanoo.

”Samanlainen tilanne kävi amerikkalaisille muutama vuosi sitten miesten puolella. Heidän juoksijansa osui brittien juoksijaan, jonka käsi ja olkapää olivat toisella radalla.”

Kolaroinnin seurauksena Felix epäonnistui toimittamaan kapulan kolmannen osuuden viestinviejälle English Gardnerille.

”Minusta on ihan ok ratkaisu, että Yhdysvallat saa uusia viestinsä – näin ne säännöt menevät. Jos he vaihtavat vähänkään kohtuullisesti, niin he juoksevat varmasti finaaliin.”

Yhdysvallat juoksee pikaviestinsä uudelleen torstain ja perjantain välisenä yönä. Radalla ei ole muita joukkueita, ja Yhdysvallat joutuu käyttämään samaa rataa kuin alkuperäisessä alkueräjuoksussaan.

Suomalaisen yleisurheilun lähihistoria pitää sisällään kaksi erikoista aikuisten arvokisojen pikaviestissä sattunutta episodia. Suomi on ollut hyötyjänä sekä EM-Budapestissä 1998 että EM-Barcelonassa 2010.

”Barcelonassa Italian juoksija törmäsi venäläiseen, joka oli omalla radallaan radan ulkosyrjässä. Italialainen tuli sisälinjaa, törmäsi venäläiseen ja Venäjä hylättiin. Suomen miehet pääsivät silloin finaaliin.”

”Vuonna 1998 naisten joukkue pääsi finaaliin sillä tavalla, että Puolan tyttö oli omalla radallaan, mutta hän oli kääntynyt niin, että hänen takapuolensa oli suomalaisten radan puolella. Hannulan Heidi joutui kiertämään hänet, ja järjestäjä hylkäsi Puolan”, Jouste jatkaa.

Nuorten kisoissa Suomi on puolestaan joutunut kärsiväksi osapuoleksi – uusintajuoksun jälkeen.

”Britit saivat joskus 3–4 vuotta sitten mahdollisuuden juosta yksinään uudestaan. He selvisivät finaaliin, ja silloin kävi ikävä kyllä niin, että Suomi jäi finaalista ulos”, Jouste muistelee.

”Muistan myös sen, että 19-vuotiaiden MM-kisoissa on 4x400 metrin kohdalla ollut tämmöinen tilanne, jossa viestin on saanut uusia seuraavana päivänä. Yhdysvallat oli silloin mukana, ja kuvio oli sellainen, että järjestäjät olivat ohjanneet juoksijat väärille paikoille radalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!