Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Rion kisayleisö ilkeilee urheilijoille? – ”Monille brasilialaisille olympialaiset eivät ole urheilijoiden juhlaa”

Seiväshypyn maailmanennätysmies Renaud Lavillenie pettyi brasilialaisyleisön buuaukseen seiväsfinaalin ja myös palkintojenjaon aikana.

Urheilu
 
KEVIN LAMARQUE
Brasilialaiset elävät katsomossa tunteella mukana.
Brasilialaiset elävät katsomossa tunteella mukana. Kuva: KEVIN LAMARQUE

Palkintojenjaossa itkevä seivästähti Renaud Lavillenie on näky, joka Rion olympialaisista muistetaan vielä pitkään.

Lajin maailmanennätysmies Lavillenie pettyi brasilialaisyleisön buuaukseen seiväsfinaalin aikana. Hopealle hypännyt Lavillenie taisteli loppuvaiheilla kisan voitosta brasilialaisen Thiago Braz da Silvan kanssa. Kotiyleisö reagoi häiritsemällä ranskalaishyppääjän suorituksia buuauksin. Tappionsa jälkeen Lavillenie vertasi yleisön käytöstä vuoden 1936 Berliinin kisojen natsiyleisöön.

Palkinnoksi kommenteistaan Lavillenielle buuattiin uudestaan palkintojenjaon aikana, ja kyyneleet nousivat hänen silmiinsä.

Brasilialaisten käytöksen syyksi on tarjottu yhteyttä jalkapalloon. Osasyy se onkin, uskoo Tampereen yliopiston brasilialainen tutkija Leonardo Custódio. Buuaus ja pelissä vahvasti eläminen on yhteydessä juuri jalkapallokulttuuriin, joka napataan käyttöön niissäkin lajeissa, joista maan oma kannatuskulttuuri puuttuu.

Kisojen aikana muun muassa pöytätenniksessä, judossa ja ammunnassa on kuultu lajeihin epätyypillistä kannustusta.

Esimerkiksi faveloiden media-aktivismia tutkinut Custódio arvioi, että buuaus voi olla myös merkki nationalismista ja siten yhteydessä Brasilian poliittiseen tilanteeseen.

”Mielenkiintoista on, että ne ulkomaalaiset urheilijat, jotka puhuvat positiivisesti Brasiliasta ja ylistävät maata ja faneja, välttyvät usein buuaukselta”, Custódio sanoo.

Tutkijan mukaan jotkut ottavat käytöksen kritiikin hyökkäyksenä ”brasilialaista tapaa” vastaan.

”Tämä on vahvaa ennen kaikkea vahvimpien nationalistien keskuudessa. Muut eivät pelkästään ymmärrä kritiikkiä vaan myös kritisoivat asiaa itse. Asiasta puhutaan myös Brasiliassa, ja se osoittaa, miten monitahoinen ja moniarvoinen Brasilia on.”

Custódion mukaan jalkapallo-otteluissa käytös on muuttunut hieman. Olympialajeihin muutosta on peräänkuulutettu, mutta ongelma on, etteivät ne välttämättä saa jalansijaa maassa kisojen jälkeenkään.

Hän arvioi, ettei Lavillenietäkään tulla muistamaan tapauksesta pitkään. Enimmäkseen siksi, että ihmiset eivät seuraa lajia.

”Valitettavasti vaikuttaa siltä, että monille brasilialaisille olympialaiset eivät ole urheilun ja urheilijoiden juhlaa, vaan viihdettä, jossa pitää olla joku, jota kannustaa ja joku toinen, jota kohdellaan vihollisena.”

Olympialaisten aikana esimerkiksi tenniksessä nähtiin tilanne, jossa brasilialaiskatsoja ja argentiinalaiskatsoja ajautuivat käsirysyyn.

Argentiina ja Brasilia ovat etenkin jalkapallokentällä toistensa kovimmat viholliset, mutta kyseisessä ottelussa ei pelannut brasilialaista.

Ottelussa kohtasivat Argentiinan Juan Martin del Potro ja Portugalin Joao Sousa.

Valonpilkahduksen tutkija näkee kisojen supertähtien – kuten Usain Boltin ja Simone Bilesin – saamassa kohtelussa, joka on ollut hyvää. Lisäksi käytös on saanut kritiikkiä mediassa ja sosiaalisessa mediassa myös Brasiliassa.

”Uskon, että meneillään on oppimisprosessi, josta ei vielä tiedä, mitkä sen tulokset ovat.”

SERGIO MORAES
Renaud Lavillenie
Renaud Lavillenie
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!