Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiavoittaja valehteli tulleensa ryöstetyksi Riossa, sai täystyrmäyksen kotimaansa mediassa – ”Iljettävä jenkki!”

Urheilu
 
Janne Oivio
Yhdysvaltalaisuimarit pääsivät poistumaan Riosta
Yhdysvaltalaisuimarit pääsivät poistumaan Riosta
Valehtelusta syytetyt yhdysvaltalaisuimarit Gunnar Bentz ja Jack Conger pääsivät pois Brasiliasta poliisikuulustelujen jälkeen. He väittävät joutuneensa ryöstetyiksi kisojen aikana, mutta valvontakameran kuvien mukaan ryöstöä ei tapahtunut, vaan miehet itse rikkoivat vessan oven huoltoasemalla. Kuva: Reuters.

Amerikkalainen uintitähti Ryan Lochte kertoi viime viikon sunnuntaina joutuneensa poliiseiksi naamioituneiden miesten aseellisen ryöstön uhriksi Riossa.

Riossa 4 x 200 metrin vapaauintikultaa voittaneen Lochten mukaan hän ja kolme muuta amerikkalaisuimaria menettivät tilanteessa rahansa.

Tällä viikolla on kuitenkin käynyt ilmi, että Lochte puhui palturia. Rio de Janeiron poliisi kertoi asiasta, ja pian tämän jälkeen brasilialainen televisiokanava O Globo julkaisi turvakameravideon, joka osoitti uimarien väitteet valheeksi.

Uimarit eivät suinkaan joutuneet ryöstetyiksi, vaan porsastelivat huoltoasemalla siihen malliin, että huoltoaseman vartija pysäytti heidät ja pakotti korvaamaan vahingot.

Valheen paljastuttua Lochte ei ole saanut osakseen sympatiaa amerikkalaismediassa. Kokenut New York Postin toimittaja Mike Vaccaro tulitti tuoreeltaan kolumnissaan, että juuri Lochten kaltaiset amerikkalaiset ovat syy maan kansalaisten kehnoon maineeseen maailmalla.

”Kollegani selittivät minulle (Ateenan kisoissa 2004), mitä termillä ”iljettävä jenkki” (Ugly American) tarkoitetaan maailmalla: etuoikeutuksen tunne, oli se kuinka hienovarainen hyvänsä, ylemmyydentunto, vaikka se olisikin tahatonta”, Vaccaro kuvailee.

New York Postin perjantain lehden kansi oli perinteisen provokatiivinen.

”Mielsin tämän mielikuvan karrikatyyriksi, joka oli aikansa elänyt. Ja sitten vastaan tulee Ryan Lochten tyylinen tyyppi ja avaa suunsa. Kun kuulet, mitä hän sanoo, niin koko homma on ihan selvä.”

”Meidän amerikkalaisten on siis kiittäminen häntä ja hänen kaltaisiaan niistä epäilevistä tuijotuksista joita saamme Prahan kaduilla, silmien pyörittelyä jäätelöjonossa Firenzessä tai outoja kysymyksiä taksikuskeilta Irlannissa.”

Post tunnetaan räväkkyydestään, mutta myös arvostettu New York Times antoi palaa. Timesin kolumnisti Karen Crouse kirjoittaa, että koko uransa Michael Phelpsin varjossa ollut Lochte on ollut valmis tekemään mitä hyvänsä ollakseen otsikoissa.

”Hän todella valloitti parrasvalot Riossa, muttei sillä tavalla kuin oli suunnitellut.”

CNBC:n Dan Eaton puolestaan selvittää, että Lochte ei todennäköisesti kärsi vakavia seuraamuksia valheistaan juridisesti Brasiliassa tai USA:ssa, mutta voi sen sijaan kärsiä kovia menetyksiä oikeussalien ulkopuolella.

Julkisuudessa viihtyvä Lochte on ollut mukana tv-sarjoissa. Hän aikoo Rion jälkeen muuttaa Los Angelesiin ja ryhtyä muotisuunnittelijaksi tai malliksi.

”Olympiauimarien tienestit tulevat sponsoreilta ja tuotteiden mainostamisesta. Ne sopimuksen vaativat uskottavuutta ja nuhteettomuutta. Phelpsin maine on kultainen, vaikka hänelläkin on ollut muutama harha-askel. Valehtelija, joka ei edes kadu puheitaan, ei ole kovin houkutteleva sponsoroinnin kohde. Siinä on myös avain Lochtelle maineensa puhdistamiseksi.”

Time-lehden Alice Park kirjoittaa, ettei Lochte ole koskaan noudattanut sääntöjä.

”Huoleton asenne on auttanut altaassa: 12 mitalia on toiseksi eniten USA:n historiassa yhdessä Jenny Thompsonin kanssa. Hän on ollut väriläiskä lajin harmaiden tähtien keskellä. Mutta nyt asenne kostautui.”

DOMINIC EBENBICHLER
Brasilialaisyleisö nimesi Ryan Lochten valehtelijaksi Jim Careyn komediaelokuvan mukaan.
Brasilialaisyleisö nimesi Ryan Lochten valehtelijaksi Jim Careyn komediaelokuvan mukaan.
JASON GETZ / USA SPORTS TODAY
Kulta maistui Ryan Lochtelle 4x200 metrin finaalin jälkeen.
Kulta maistui Ryan Lochtelle 4x200 metrin finaalin jälkeen.
DOMINIC EBENBICHLER
Brasilialaisyleisö nimesi Ryan Lochten valehtelijaksi Jim Careyn komediaelokuvan mukaan.
Brasilialaisyleisö nimesi Ryan Lochten valehtelijaksi Jim Careyn komediaelokuvan mukaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!