Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK kaipaa nyt eniten voittoja – tähtipelaajan itsekkyys kostautuu

Klubi on päästänyt enemmän maaleja kuin viime kaudella samaan aikaan.

Urheilu
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Atomu Tanakan loukkaantuminen on ollut kova isku HJK:n hyökkäystehoille.
Atomu Tanakan loukkaantuminen on ollut kova isku HJK:n hyökkäystehoille. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Paluuta mestaruuskantaan yrittävä HJK tuskin osasi odottaa tästä veikkausliigakaudesta näin vaikeata. Kun liigakaudesta on pelattu kaksi kolmasosaa, on HJK vaarassa ajautua piinaavaan takaa-ajotilanteeseen, jahtaamaan kärkijoukkuetta.

IFK Mariehamn on vielä toistaiseksi vain kahden pisteen johdossa liigan kärjessä. Liigaa on 11 peliä jäljellä, ja HJK:n on pakko saada katkaistua jo neljän voitottoman ottelun mittaiseksi venynyt suvantovaihe.

Pohjimmiltaan alavireen syitä voi löytää joukkueen rakenteesta, päävalmentaja Mika Lehkosuon pelitavasta ja avainpelaajien loukkaantumisista.

Tämän vuoden HJK:n yhtenä ongelmana on ollut joukkueen kapeus tietyillä pelipaikoilla. Joukkueessa ei ole ollut kelvollisia laitahyökkääjiä kuin kaksi: Nnamdi Oduamadi ja Nikolai Alho. Kumpikaan heistä ei ole urallaan profiloitunut erityisemmin maalintekijöinä, eikä heistä ole sellaisia kuoriutunut tälläkään kaudella.

Richard Gadze onnistui Eurooppa-liigan karsinnoissa Göteborgissa puolustussuuntaan, mutta hänestä ei ole vaaraa vastustajille.

Toiseksi joukkueessa ei ole ollut tämän kauden alusta lähtien kuin yksi vasenjalkainen laitapakki, Taye Taiwo, ja yksi puhdas kymppipaikan pelaaja, Atomu Tanaka.

Kun nämä loukkaantuivat, heijastui se välittömästi peleihin. HJK on loppukaudesta vaikeuksissa ellei se löydä siirtomarkkinoilta kymppipaikalle uutta pelaajaa.

Viime peleissä keskikentän keskustassa peliä rakentava Medo ja Oduamadi ovat pelanneet alle tasonsa. Otteluissa on pistänyt silmään, miten Medo hakee ottelusta toiseen omia ratkaisujaan.

Medon itsekkyys kulminoitui edellisessä KuPS-ottelussa viimeiseen vastahyökkäykseen, josta vierasjoukkue teki voittomaalin. Medolla näytti olevan mahdollisuus katkaista hyökkäys, mutta hän jätti ratkaisevan kaksinkamppailun kesken.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Saako päävalmentaja Mika Lehkosuo (vas.) pantua Medon pelillisesti kuriin?
Saako päävalmentaja Mika Lehkosuo (vas.) pantua Medon pelillisesti kuriin?

Lehkosuon akilleenkantapääksi on paljastunut pehmeys profiilihankintojen kohtelussa. Kyse on siitä, pannaanko pelaaja ruotuun vai tekeekö Medo mitä haluaa.

Suomen passi ei tee autuaaksi. Sen on osoittanut Ville Jalasto, jolta on kaikessa hiljaisuudessa kadonnut kapteeninnauha. Peliesitykset eivät olleetkaan enää sen arvoisia.

Pelitavaltaan Klubin hyökkäys on karrikoidusti ollut välillä kuin purkaisi hälyistä haastattelunauhaa hidastetulla nopeudella uudestaan ja uudestaan. Samat asiat toistuvat yhtenään, uuvuttavan tylsinä ja hitaasti.

Se ei ole mikään pelitavallinen tai taktinen riemuvoitto, että HJK:n laadukkailla pelaajilla pystyy pitämään hyvin palloa. Miksi pallonhallinta ei näy maalimäärissä?

Lehkosuo on pannut viime otteluissa tulokset heikon viimeistelyn tai heikon syöttöpelin piikkiin. Tulokset ovat myös valmentajan vastuulla.

Vielä huhti-heinäkuussa kaikki mittarit näyttivät, että joukkueen hyökkäyspelissä on riittävää laadukkuutta.

Veikkausliigan InStat-tilastojen mukaan HJK:lla oli tuon jakson aikana keskimäärin eniten laukauksia kohti maalia (4,9) ottelua kohden ja eniten laukauksia rangaistusalueelta (7,9).

Nyt mittarit osoittavat alaspäin. Neljästä viime ottelusta vain yhdessä HJK:lla oli vastustajaa enemmän laukauksia kohti maalia.

Samaan aikaan puolustus on päästänyt kauden aikana maaleja (24) enemmän kuin viime kaudella samana tarkastelujaksona (18).

Juuri nyt HJK:n pistetahti ei näytä mestarijoukkueelta. Klubi on kerännyt 1,82 pistettä ottelua kohden, mikä on vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin se oli napannut keskimäärin 1,95 pistettä ottelua kohden.

Mikäli mestaruus nyt menee muualle kuin Töölöön, rupeaa kauden 2014 mestaruus näyttämään anomalialta, poikkeamalta Lehkosuon uralla.

VPS-HJK Vaasan Elisa-stadionilla kello 18.30. ISTV näyttää ottelun ja muut päivän kolme ottelua: MIFK–HIFK, Lahti–Inter ja KuPS–PK-35.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?