Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso-Britannian juoksija arvosteli hyperandrogeenisten naisten sääntömuutoksia – maileri Caster Semenya taas kritiikin kohteena

Urheilu
 
Jonas Ekströmer LEHTIKUVA
Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti 800 metrillä välierän. Takana Iso-Britannian Lynsey Sharp.
Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti 800 metrillä välierän. Takana Iso-Britannian Lynsey Sharp. Kuva: Jonas Ekströmer LEHTIKUVA

Rion olympialaisten yleisurheilun suurimpia ennakkosuosikkeja oli naisten 800 metrillä Caster Semenya, 25. Eteläafrikkalainen juoksikin helpon näköisesti lauantaina 800 metrin finaalin voittoon ennätysajallaan 1.55,28.

Naisten maratonin maailmanennätyksen haltija Paula Radcliffe kertoi aiemmin BBC:lle, että kyse ei ole enää urheilusta, kun voittaja oli tiedossa Semenyan saavuttua Rioon.

Kilpailun jälkeen kuudenneksi sijoittunut Iso-Britannian Lynsey Sharp kommentoi, että tietyt ”ilmiselvät” juoksijat tekivät kilpailemisen vaikeaksi. Sharp on aiemmin sanonut, että radalla on käynnissä kaksi kilpailua.

Kritiikki kohdistui suoraan hyperandrogeeniseen Caster Semenyaan, ja urheilun vetoomustuomioistuimen päätökseen jäädyttää kansainvälisen yleisurheiluliiton hyperandrogeenisiin juoksijoihin kohdistuvat erillissäännöt.

”Olen yrittänyt vältellä tätä aihetta tänä vuonna. Tiedämme, mitä ihmiset tästä ajattelevat. Tämä ei ole meidän käsissämme, ja asian ratkominen on päättäjien tehtävä. Yleisö näki, miten vaikea tilanne on sääntömuutoksen jälkeen. Me voimme vain tehdä parhaamme”, Sharp kommentoi BBC:lle.

Kun 18-vuotias Semenya dominoi vuonna 2009 MM-kisoissa 800 metrin juoksua voittaen kahden sekunnin erolla, kutsui kanssakilpailija häntä mieheksi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n pääsihteeri Pierre Weiss sanoi, että ”Semenya on nainen, muttei ehkä sataprosenttisesti”.

Semenyan menestyksen kyseenalaistaminen johti IAAF:n päätökseen panna vuonna 2011 rajat naisten korkeille testosteroni-arvoille, joita ilmenee luonnollisesti joillain naisilla. Sitä kutsutaan hyperandrogeenisyydeksi.

Mihin toimenpiteisiin Semenya joutui turvautumaan päästäkseen lähtöviivalle Lontoon olympialaisissa? Sitä ei tiedetä. Hän voitti Lontoosta hopeaa.

Nyt Semenyan ei tarvitse huolehtia asiasta ainakaan toistaiseksi. Viime vuonna urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin kumosi IAAF:n testosteronisäännöt kahdeksi vuodeksi. Tilanne turhautti ainakin Sharpia.

”Kaikki voivat nähdä, miten radalla on käynnissä kaksi kilpailua”, Sharp kommentoi asiaa aiemmin kesällä.

Huhujen mukaan lauantain finaalissa olisi ollut kaksi muutakin hyperandrogeenistä kilpailijaa.

Amerikan lääketieteellisen yhdistyksen julkaisun mukaan naisena kasvaneiden urheilijoiden pitäisi myös antaa kilpailla naisina.

”Jumala loi minut tällaiseksi, ja hyväksyn itseni”, Semenya kertoi eteläafrikkalaiselle You-lehdelle vuonna 2009.

”Olen mikä olen, ja olen ylpeä itsestäni.”

Lähteet: BBC, Daily Telegraph, New York Times.

Antti Aimo-Koivisto LEHTIKUVA
Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti helposti naisten 800 metrin finaalin Rion olympialaissa.
Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti helposti naisten 800 metrin finaalin Rion olympialaissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?