Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaahan palannut Mira Potkonen piti mitalinsa piilossa ja kaipasi saunaan

Rion kisojen ainoa suomalainen olympiamitali pysyi Helsinki-Vantaalla kassin pohjalla

Urheilu
 
Rion olympialaisten suomalaismitalisti Mira Potkonen saapui Suomeen.
Rion olympialaisten suomalaismitalisti Mira Potkonen saapui Suomeen.
Suomeen ainon mitalin Rion olympialaisista tuonut Mira Potkonen saapui Suomeen sunnuntaina iltapäivällä. kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Nyrkkeilijä Mira Potkonen otteli olympiamatkansa viimeisen erän Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Hän kohtasi kotimaassa odottaneen median, joka hyökkäsi kysymyksin urheilijan kimppuun.

Potkonen ei sunnuntaina mitalillaan elvistellyt. Hän piti illan suussa pronssinsa visusti käsimatkatavaroittensa joukossa.

”Välilaskulla Sao Paolossa kysyttiin, mitä laukussani on? Nostin esiin mitalin, ja minulle näytettiin peukkua”, kertoi Potkonen kohtaamisestaan ”mitalinpaljastimella”.

Potkosen matka Rio de Janeirosta hotellin ovelta Suomeen oli pitkä. Lentoreitti Sao Paolosta Frankfurtin kautta kesti 10 minuuttia vaille vuorokauden.

Frankfurtissa Potkonen kuuli Antti Ruuskasen keihäänheiton kuudennesta sijasta. Se merkitsi, että hän lennätti Suomeen kansallisaarretta.

Uutisen olisi uskonut kirkastaneen Potkosen mieltä. Mutta ei!

”Muiden puolesta valitettavasti näin. Tällä kertaa oli mun vuoro”, sanoi Potkonen.

Potkosen kanssa vuodesta 2008 yhteistyötä tehnyt valmentaja Maarit Teuronen totesi, että ennen lähtöä ehdittiin lyödä Ruuskasen kanssa läpsyt ja toivotettiin onnea.

”Ei suomalaiselle toivo huonoa. Pidettiin Antille peukkua”, sanoi Teuronen.

Potkosen aviomies Henri totesi lentoasemalla, ettei kotona Nokialla odota iltajuhla: ”Vaimo haluaa todennäköisesti ruisleipää ja unta.”

Mira-vaimo kaipasi kuitenkin ensin saunan lauteille. Potkosten loppumatka 9-vuotiaan Riinan ja 11-vuotiaaan Nooran kanssa kotiin taittui tilausbussilla. Matkaseuraa tekivät lähipiiri ja ”sopivat eväät”.

”Hyvä, että edes mä pystyin tuomaan sen Suomeen”, pohti Potkonen mitaliaan, joka jäi haaveeksi muilta 53:ltä Rion suomalaisurheilijalta.

Amerikkalainen Sports Illustrated -lehti jakoi Rion mitalit jo ennen kisoja. Se lupasi Suomelle yhden pronssin, jonka ottaisi nyrkkeilijä Potkonen.

”Kyllä minäkin mitaliini uskoin lähteissäni kisamatkalle”, sanoi Potkonen.

Potkosella on vahva ote Vuoden urheilija -titteliin. Olympiapronssin lisäksi palkintokaapissa on jo toukokuussa voitettu MM-pronssi.

Kysyttäessä Potkonen maiskutteli ajatusta valinnasta Vuoden Urheilijaksi, mutta valmentaja Teuronen oli tiukka: ”Ne asiat ei kuulu meille.”

Rion ainoa suomalaismitali avaa takuuvarmasti Potkoselle oven joulukuussa itsenäisyyspäivän juhliin. Ja myös valmentaja Teuroselle.

Painija Marko Asell toi Nokialle edellisen olympiamitalin Atlantasta 20 vuotta sitten. Hänen juhliinsa kuului hävittäjäkoneen ylilento.

Asell sai vuodeksi käyttöönsä auton. Rahapalkintona Tampereen KooVeetä edustaneen painijan kouraan lyötiin stipendikuori.

Myös Potkonen edustaa naapurikaupungin seuraa. Tampereen Voimailuseuran kotisalilleen hänellä on matkaa 15 kilometriä.

Potkonen on työskennellyt osa-aikaisena Tampereen keskustassa Nostalgia-kahvilassa. Hänelle on työpaikalla suunnitteilla nimikkoleivos.

Olympiamitaleilla on enemmän tunne- kuin materiaaliarvoa. Esimerkiksi Lontoon kisojen pronssimitalin materiaalikulut olivat reilut kolme euroa.

Suomen olympiakomitea palkitsee Potkosen pronssista 10 000 eurolla. Saman verran sai Tuuli Petäjä-Sirén neljä vuotta sitten Lontoon hopeamitalistaan.

Bonusrahat ovat Potkoselle tervetullut hyvitys vuosien kovasta uurastuksesta. Parin viikon levon jälkeen työ jatkuu kohti lokakuun Tammer-turnausta ja marraskuun Bulgarian EM-kisoja.

Entäs Tokion olympiakisat 2020?

”Kaikki on mahdollista”, arvuutteli Potkonen.

Jukka Gröndahl / HS
Mira Potkonen sai lämpimimmät onnittelut tyttäriltään Nooralta ja Riinalta sekä aviomieheltään Henri Potkoselta.
Mira Potkonen sai lämpimimmät onnittelut tyttäriltään Nooralta ja Riinalta sekä aviomieheltään Henri Potkoselta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?