Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rähmälleen meni – keihäsmiehetkään eivät pelastaneet Suomea kaikkien aikojen mahalaskulta

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanenkaan ei tuonut Suomelle lisämitalia. Pohjoismaitten vertailussa Suomi jäi kauas Tanskan, Ruotsin ja Norjan taakse.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
Antti Ruuskanen sai yhden onnistuneen heiton, 83,05 metriä. Hän astui ensimmäisen heittonsa yli, mikä on hänelle harvinaista. Keihäs putosi 80 metrin viivalle. ”Yritin panna heitolle pauhua.”
Antti Ruuskanen sai yhden onnistuneen heiton, 83,05 metriä. Hän astui ensimmäisen heittonsa yli, mikä on hänelle harvinaista. Keihäs putosi 80 metrin viivalle. ”Yritin panna heitolle pauhua.” Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiro

Ei ollut edes keihäänheitosta Suomen menestyksen pelastajaksi Rion olympialaisissa.

Antti Ruuskanen joutui tyytymään kuudenteen sijaan toissa yönä käydyssä keihäskilpailussa, joka päättyi saksalaisen Thomas Röhlerin yli 90 metrin mahtiheittoon.

EM-kilpailuissa Amsterdamissa loukkaantunut Ruuskanen oli finaalissa aseeton. ”Tehot puuttuivat heitoista, ja päässäkin taisi olla vikaa”, hän sanoi.

Pielavetinen oli nousukunnossa heinäkuussa, ja Rion piti olla kauden huipennus. Loukkaantumisen takia aika loppui kesken. ”Mitään ylimääräistä en pystynyt tekemään. Siihen nähden tämä oli hyvä tulos.”

Ruuskanen oli kuudennella sijallaan Suomen joukkueen kolmanneksi paras urheilija. Mira Potkonen otti pronssia nyrkkeilyssä, ja Tuula Tenkanen purjehti viidenneksi.

Petra Olli paini pistesijan (seitsemäs), mutta etukäteen hän oli niin sanottu varma mitalitoivo. David Söderberg oli moukarissa kahdeksas. Muista urheilijoista plussan puolelle jäi uimari Jenna Laukkanen kahdella SE-ajallaan.

Isoista lajiryhmistä parhaiten onnistuivat yleisurheilijat. Ruuskasen ja Söderbergin pistesijojen lisäksi Oskari Mörö aitoi Suomen ennätyksen, ja Kristiina Mäkelä venyi ennätyksellään kolmiloikan loppukilpailuun. Nooralotta Nezirillä oli saumat kivuta 100 metrin aitojen finaaliin

Suomen olympiakomitea ei asettanut Rioon mitali- tai pistesijatavoitetta. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski sanoo HS:n haastattelussa, ettei mikään olisi helpompaa kuin hakata nyrkkiä pöytään ja sanoa ”että näin paljon mitaleita me voitamme”.

Pistesijat, eli sijoittuminen kahdeksan parhaan joukkoon, kertovat kuitenkin hyvin sen, mikä on maan yleinen taso huippu-urheilussa.

”Koko joukkueella olisi voinut mennä paremminkin”, Ruuskanen muotoili omasta puolestaan Suomen joukkueen tehottoman junnaamisen.

Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska olivat valovuoden edellä kaikkien aikojen pienimmän mitalisaaliinsa saavuttanutta Suomea. Tanska rohmusi 15 mitalia ja Ruotsi 11. Muista Suomen kanssa vertailukelpoisista maista Slovenia ja Slovakia saivat molemmat neljä mitalia.

Kojonkoski viittaa Tanskassa vuonna 1985 tehtyyn lakiin huippu-urheilusta. ”Sen vaikutus näkyy nyt.”

Monissa edellisissä kisoissa Suomi on voinut vetäytyä nimenomaan keihäsmitalin taakse. Riossa niin ei voi tehdä.

Ruuskanen kertoi kilpailun jälkeen, että mitalitta jääminen vain lisäsi hänen motivaatiotaan jatkaa seuraaviin arvokisoihin.

Vaikka olympiamitali jäi ottamatta, hän oli tyytyväinen kuluneeseen neljään vuoteen. ”Olympiahopea [2012], Euroopan mestaruus [2014], EM-pronssi [2016] ja pari Suomen mestaruutta. Ei voi valittaa.”

Tero Pitkämäki epäonnistui Riossa tekniikkamurheiden takia. Myös hän ilmaisi halunsa jatkaa.

Hyvä niin, sillä Ruuskasen ja Pitkämäen jälkeen menestyslajin tulevaisuus näyttää synkältä. Nuoria hyviä heittäjiä ei ole näköpiirissä.

”Voi olla, että seuraavat neljä vuotta ovat heikompia. Ei ole hyvä tilanne, että heittäjien etuliitteenä on numero 30”, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoi HS:lle.

Ruuskanen on 32-vuotias, ja Pitkämäki täyttää joulukuussa 34 vuotta.

Suomen olympiakomitea valitsi Ruuskasen ja Pitkämäen Rioon hyvissä ajoin. Siihen ei ole kellään nokan koputtamista. Kilpailijoita ei ollut.

Kemppaisen mukaan asetelma saattoi lannistaa muita, kun kaksi olympiapaikkaa oli korvamerkitty valmiiksi.

”77–78 metrin heittäjistä ei ole tullut 87–88 metrin heittäjiä.”

Rio Gandara / HS
Thomas Röhler sai itsensä voittokuntoon, vaikka loukkasi kylkensä EM-kisojen finaalissa heinäkuussa kuten Antti Ruuskanen.
Thomas Röhler sai itsensä voittokuntoon, vaikka loukkasi kylkensä EM-kisojen finaalissa heinäkuussa kuten Antti Ruuskanen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?