Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei enää Rio ohoi, vaan Rio ohi on – nämä kisat jäävät häntäpäähän

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
RICARDO MORAES / Reuters
Rion olympialaisissa puhutti muun muassa turvallisuus.
Rion olympialaisissa puhutti muun muassa turvallisuus. Kuva: RICARDO MORAES / Reuters

Suomen olympiajoukkue Riossa oli kansainvälisempi kuin koskaan ennen. Kun valmentajat ja huoltajat lasketaan mukaan, joukkueessa oli yksitoista kansallisuutta.

Muutama esimerkki: Oli indonesialainen sulkapallovalmentaja, virolainen painivalmentaja, espanjalainen taekwondovalmentaja, ruotsalainen pöytätennisvalmentaja ja englantilainen golfcaddie.

Oli hyvä merkki, että taustavoimia oli paljon muualtakin. Suomi on sen verran pieni urheilumaa, että se tarvitsee kansainvälisiä kontakteja ja yhteysverkkoja.

Suomen menestys kesäolympialaisissa näyttää jakavan kansaa. Nuoremmille ihmiselle ei ole enää yhtä tärkeää kuin vanhemman ikäpolven ihmiselle, voittaako suomalainen mitalin vai ei.

Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski sanoi HS:n haastattelussa, että Paavo Nurmen, Lasse Virénin ja Pertti Karppisen kaltaiset kultaiset vuodet ovat ohi.

Itse asiassa ne ovat olleet jo pitkään, ja ihmiset ymmärtävät sen. Penkkiurheilijan elämä on kuitenkin aina mukavampaa, jos suomalainen urheilee mieluummin etu- kuin jälkijoukon vartijana.

Kojonkoski otti esimerkiksi Puolan, jossa huippu-urheiluun suhtaudutaan samalla tavalla kuin 30 vuotta sitten Suomessa. Menestys urheilussa on iso kansallinen arvo.

Meillä kehitys on kulkenut siihen, että joukkueurheilun voittoa arvostetaan enemmän kuin yksilölajin voittoa. Ennen oli hiljaisempaa, kun joukkueet eivät pärjänneet.

Kisojen jälkeen alkaa aina pyykinpesu. Mitä tehtiin väärin? Missä epäonnistuttiin ja miksi? Missä pitää parantaa? Entä mikä meni hyvin? Mitä tarvitaan lisää?

Yksittäisistä lajiryhmistä parhaan tuloksen teki nyrkkeily. Yksi edustaja, yksi mitali. Neljä vuotta sitten kahden mitalin nosteessa ollut purjehdus ei nyt onnistunut niin hyvin kuin odotettiin. Kahdeksan urheilijaa, yksi pistesija.

Tapanani on ollut panna olympialaisia paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten järjestelyt ovat onnistuneet ja millainen fiilis kisoissa on ollut.

Rio de Janeiro jää kesäolympialaisten listan häntäpäähän. Vuoden 2012 kisakaupunki Lontoo pysyy kärjessä. Se piti rennot, hauskat, hyvin järjestetyt ja kaikille paljon hienoja elämyksiä antaneet kisat.

Rion kohtaloksi koitui Brasilian muutamassa vuodessa romuttunut talous. Kaikessa piti säästää. Myös kultamitaleissa oli kultaa vain nimeksi.

Rio yritti parhaansa, mutta kaikki oli hidasta. Maanantaina riolaiset voivat jo huokaista. Ei enää Rio ohoi, vaan Rio ohi on.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?