Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty Caster Semenya lähestyy jo esikuvansa ennätystä

Eteläafrikkalainen kirkasti Lontoon hopeamitalinsa kullaksi ja lähestyy 800 metrillä kaikkien aikojen kärkeä.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Caster Semenya voitti naisten 800 metrillä olympiakultaa.
Caster Semenya voitti naisten 800 metrillä olympiakultaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Rio de Janeiro.

Maileri Caster Semenya juoksi helpon näköisesti olympiavoittoon Rion 800 metrin finaalissa.

Hän pysäytti kellot ennätysaikaansa 1.55,28 ja nipisti omasta ennätyksestään ja vanhasta Etelä-Afrikan ennätyksestä viisi sadasosaa. Samalla Lontoon hopeamitali kirkastui kultaiseksi.

Semenya on sanonut ihailevansa takavuosien mosambikilaista suurjuoksijaa Maria Mutolaa, joka hallitsi samaa matkaa suvereenisti 1990-luvulta 2000-luvun alkupuolelle. Mutola voitti olympiakultaa Sydneyssä 2000 ja muun muassa kolme maailmanmestaruutta. Semenyalla on MM-kisoista kultaa ja hopeaa.

Ajassakin hän lähestyy esikuvaansa. Mutolan ennätys 800 metrillä on 1.55,19. Mutola on kaikkien aikojen nopeimpien 800 metrin naisjuoksijoiden listalla sijalla 7, Semenya nousi lauantaina 11:nneksi.

Lajin maailmanennätys on tsekkoslovakiaa edustaneen Jarmila Kratochvilovan lyömättömänä pidetty 1.53,28. Ennätys on jo 33-vuotias, vuodelta 1983. Moni muukin historian nopeimmista ajoista on juostu 1980-luvulla.

Kenian Pamela Jelimo pääsi tosin lähelle vuonna 2008: 1.54,01.

25-vuotias Semenya on paitsi menestynyt, myös kiistelty juoksija. Vuonna 2009 Semenya voitti MM-kultaa Berliinissä, ja juuri ennen kisan alkua julkisuuteen vuodettiin tieto, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto oli määrännyt Semenyan sukupuolitesteihin.

Hänen testosteronitasonsa ovat normaalia korkeammat. Pitkään jatkuneiden tutkimusten jälkeen vuonna 2010 tuli päätös, että Semenya sai pitää mitalinsa.

”Se oli masentavaa ja nöyryyttävää. Et voi hallita sitä, mitä ihmiset ajattelevat”, Semenya on kommentoinut tutkimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?