Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mira Potkosesta Benedek Oláhiin – HS listasi suomalaisurheilijoiden kärkitusinan Riossa

Urheilu
 

Rio de Janeiro

Rio Gandara / HS
Mira Potkonen
Mira Potkonen

1. Mira Potkonen. Pronssia nyrkkeilyn 60 kilon sarjassa. 35-vuotias perheenäiti aloitti uransa kuntonyrkkeilijänä, mutta ja nousi olympiamitaleille taso kerrallaan. Ensin Suomi, sitten Pohjoismaat, sitten kansainväliset kentät. Haki loppuun asti kultaa. Sisukas taistelija. Pelkkä olympiapronssi tuntui ensin pahalta. ”Ehkä se jossain vaiheessa maistuu.”

Potkonen hävisi ratkaisevassa ottelussa Kiinan Yin Junhuanille. Ensin hän voitti Brasilian Adriana Araujon 2–1 ja sitten Irlannin kovanyrkkisen Katie Taylorin samoin luvuin.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tuula Tenkanen
Tuula Tenkanen

2. Tuula Tenkanen. Viides sija purjehduksen Laser Radial -luokassa. Tenkanen ei venynyt mitaleille asti silloin, kun olisi pitänyt. Viimeinen silaus puuttui. Maalissa oli viilipyttymäinen Tenkanen. Kokonaiskisan lopputulos ei oikeastaan nostattanut tunteita mihinkään suuntaan.

”Kaksijakoiset tunnelmat. Ei tullut sitä mitalia, mikä tietenkin harmittaa. Toisaalta en minä ihan pettynyt viidenteen sijaankaan ole.”

Markku Ulander / Lehtikuva
Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen

3. Antti Ruuskanen. Kuudes sija keihäänheitossa ja sijoituksensa perusteella Suomen joukkueen kolmanneksi paras urheilija. Sijoitus ei tyydyttänyt edes Ruuskasta itseään, kun pronssimitalikin oli otettavissa. ”Parempaan en vaan pystynyt. Heitoissa ei ollut tehoja ja päässäkin taisi olla vikaa”, Ruuskanen soimasi heittojaan.

Markku Ulander
Jenna Laukkanen
Jenna Laukkanen

4. Jenna Laukkanen. Suomen ennätys 200 metrin rintauinnissa 2.25,14 riitti 14. sijaan välierissä. Sadan metrin rintauinnissa hän putosi kolmellatoista sekunnin sadasosalla jatkosta, vaikka ui siinäkin SE:n 1.07,35.

Sotkamolainen oli Suomen joukkueen paras uimari, jonka pitkän ajan tavoitteena on pärjätä Tokion olympialaisissa vuonna 2020. ”Rio tuli eteen liian aikaisin.”

Rio Gandara / HS
Oskari Mörö
Oskari Mörö

5. Oskari Mörö. Suomen ennätys 49,04 sekuntia 400 metrin aitojen alkuerissä oli komea suoritus. Mörö ei arkaillut yhtään kovassa seurassa, vaan juoksi taktisesti kypsästi.

Välierissä vatsapöpö, helle ja kova alkuerä verottivat voimia ja tie nousi pystyyn.

Vielä viime vuoden lopulla näytti siltä, että lonkkavaivainen aituri joutuu jättämään väliin kesän EM-kisat ja olympialaiset.

Timo Jaakonaho
Petra Olli
Petra Olli

6. Petra Olli. Seitsemäs sija painin 58 kilon sarjassa. Pistesija oli lopulta iso pettymys tämän vuoden Euroopan mestarille ja viime vuoden MM-kisojen hopeamitalistille.

Olli oli Riossa yksi seuratuimpia suomalaisia urheilijoita.

”Aika selkeä käsitys on, että mitalia odotetaan. Kansa sitä janoaa”, Olli sanoi.

Ratkaisevan ottelun jälkeen Ollin valmentaja Ahto Raska tulistui ja marssi kiukuspäissään molskilta suoraan pukuhuoneeseen.

Markku Ulander
David Söderberg
David Söderberg

7. David Söderberg. Vöyriläisellä oli tuhannen taalan paikka ottaa moukarissa mitali. Loppukilpailun taso oli yksi nykyhistorian heikoimmista. Voittotulos oli 78,68 metriä. Pronssiin riitti 77,73 metriä. Söderberg on heittänyt tällä kaudella 77,60, joten nyt olisi pitänyt iskeä. Söderberg ei kuitenkaan ollut kauden tärkeimmällä hetkellä samassa kunnossa kuin kesällä.

Oli olympiaurheilun irvikuva, että dopingheittäjä Ivan Tihon sai taas hopeaa.

Timo Jaakonaho
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä

8. Kristiina Mäkelä. Finaaliin naisten kolmiloikassa, jossa kahdestoista sija. Hyppäsi karsinnassa ennätyksensä 14,24 metriä. Loppukilpailussa tulos oli 13,95. Mäkelä vaihtoi valmentajaa kesken kauden hypättyään kuudenneksi maaliskuussa MM-halleissa.

Rikkonaisen alkukauden jälkeen Mäkelä sai hiljalleen juonesta kiinni ja loikkiin alkoi kertyä pituutta. Riossa hän sanoi katsovansa tulevaan. ”Varastossa on vielä paljon.”

Antti Aimo-Koivisto
Suvi Mikkonen
Suvi Mikkonen

9. Suvi Mikkonen. Yhdeksäs sija taekwondon 57 kilon sarjassa. Neljä vuotta sitten Lontoossa Mikkonen oli sarjassaan viides. Hyvä alku vaihtui tappioon ruotsalaista Nikita Glasnovicia vastaan pistein 4–7.

Voitolla Mikkonen olisi jatkanut välieriin ja sitä kautta mitaliotteluihin. Avausottelussaan Mikkonen voitti Julia Vanconselos Dos Santosin niukasti 10–9.

Rio Gandara / HS
Satu Mäkelä-Nummela
Satu Mäkelä-Nummela

10. Satu Mäkelä Nummela. Trap-ampuja ansaitsee numerokseen kympin monesta syystä. Se oli hänen sijoituksensa Riossa ja Suomen joukkueen kympin arvoinen äitihahmo, vaikka hän ei sitä roolia itselleen välttämättä halunnut.

Vuoden 2008 olympiavoittaja sortui harmittaviin ohilaukauksiin kisassa, jonka hän olisi voinut normaalitasollaan myös voittaa.

Markku Ulander
Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri

11. Nooralotta Neziri. Pääsi välieriin 100 metrin aidoissa ajalla 12,88.

Pieni parannus välierissä ja porilainen olisi juossut sensaatiomaisesti olympialaisten finaalissa. Rio antoi uskoi harjoitteluun ja nosti motivaatiota.

Rio Gandara / HS
Benedek Oláh
Benedek Oláh

12. Benedek Oláh. Pöytätennispelaaja herätti paljon tunteita Suomessa. Unkarissa asuva Oláh voitti ensimmäisen ottelunsa Singaporen Chen Fengiä 4–1, mutta hävisi toisen 0–4 Tanskan Jonathan Grothille.

Itsevarma Oláh elätteli toiveita, että olisi päässyt vielä kolmanteen otteluun Ma Longia vastaan. Kiinalainen ei hävinnyt yhtään ottelua matkalla olympiakultaan. ”Olisi ollut siistiä pelata häntä vastaan”, Oláh sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!