Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopian ”sankarijuoksijalle” kerätään rahaa turvapaikkaa varten – koossa kohta 100 000

Urheilu
 
ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters
Feyisa Lilesa risti käsivartensa protestiksi tullessaan maaliin maratonilla.
Feyisa Lilesa risti käsivartensa protestiksi tullessaan maaliin maratonilla. Kuva: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Rion olympialaissa maratonilla hopeaa voittaneelle Etiopian Feyisa Lilesan tilanne puhuttaa urheilumaailmaa.

Lilesa risti maaliin tullessaan käsivartensa päänsä päälle protestiksi Etiopian hallituksen maankäyttösuunnitelmia vastaan. Merkki on oromo-kansan käyttämä, ja Lilesa sanoi pelkäävänsä paluuta kotimaahansa.

”Jos puhut demokratiasta, he tappavat sinut. Jos palaan Etiopiaan, ehkä he tappavat minut tai laittavat vankilaan”, Lilesa sanoi sunnuntaina.

Vaikka Etiopian hallituksen tiedottaja ilmoittikin, ettei Lilesalla ole pelättävää, aikoo juoksija hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista. BBC:n mukaan Yhdysvalloissa asuvat etiopialaiset ovat palkanneet lakimiehiä auttamaan Lilesaa, jolla on vaimo ja kaksi lasta Etiopiassa.

Turvapaikan hakemista tukemaan on perustettu joukkorahoituskampanja, jonka tavoitetta perustaja Solomon Ungashe on saanut nostaa alun 10 000 dollarista toistuvasti.

”Nostimme riman 25 000:een, mutta raja meni rikki muutamassa tunnissa”, Kaliforniassa asuva Ungashe kertoo BBC.lle.

Tiistaiaamuna koossa oli jo yli 84 000 dollaria, ja summa kasvaa jatkuvasti. Rahat on kampanjan perustajien mukana tarkoitus antaa Lilesalle ja tämän perheelle turvapaikanhakemisen ajaksi.

Lilesan kuvaillaan osoittaneen ”poikkeuksellista sankaruutta” nousemalla kansainväliseksi symboliksi oromoiden taistelulle.

Poliittiset mielenilmaukset ovat kuitenkin kiellettyjä olympialaisissa ja Kansainvälinen olympiakomitea harkitsee jatkotoimia.

Oromot ovat Etiopian suurin etninen ryhmä, joka on ollut hallituksen sortotoimien kohteena. Jännitteet ovat pahentuneet viimeisen vuoden aikana, ja oromot ovat osoittaneet mieltään useiden kuukausien ajan hallituksen maankäyttösuunnitelmia vastaan.

Etiopian hallitus on vastannut oromoiden mielenosoituksiin kovalla kädellä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ovat pidättäneet, kiduttaneet ja tappaneet satoja oromoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!