Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PK-35:n kriisi alkoi yhdestä punaisesta kortista – ”Se tapaus sysäsi meidät syvyyteen”

Urheilu
 
Seppo Solmela
Njazi Kuqin saamaa punaista korttia ei koskaan käsitelty kunnolla PK-35:ssä.
Njazi Kuqin saamaa punaista korttia ei koskaan käsitelty kunnolla PK-35:ssä. Kuva: Seppo Solmela

Punainen kortti 9. huhtikuuta. Se olisi voinut olla vain tavallinen punainen kortti, joita on Veikkausliigakaudella annettu kymmenen kertaa. Sen sijaan tilanteesta alkoi PK-35 Vantaan tuho.

”Siunattuja ovat sävyisät, koska he eivät alennu haastamaan riitaa”, argentiinalainen kirjailija Jorge Luis Borges on kirjoittanut.

Kauden toisessa kotiottelussaan Veikkausliigan yllättäjäjoukkueeksi povattu PK-35 Vantaa kohtasi HIFK:n, joka pelasi tyylilleen uskollisesti kovaa ja vastustajaa säästelemättä. Kotijoukkue haki tasoitusta ottelun lopussa, kun Njazi Kuqi pimeni. Hän veti ensin yhden vastustajan niskasta kentän pintaan ja iski sen jälkeen toista nyrkillä alapäähän.

Se oli pahinta epäurheilijamaisuutta, mitä liigakentillä oli nähty vuosikausiin.

”Nasse suuttui siitä, kun HIFK:n pelaaja potkaisi Yerai Vilaboaa. Tiedän, millainen joukkuepelaaja Nasse on. Hän sai aika kovan rangaistuksen siitä. Hän joutui maksamaan sakkona kahden viikon palkan”, Shefki Kuqi kertoo Helsingin Sanomille elokuussa.

Njazi Kuqi, 32, ei ollut ensimmäistä kertaa huomion kohteena. Vuonna 2004 hän sai lähes viiden kuukauden pelikiellon. Kentän ulkopuolella ystävällinen ja aina hyväkäytöksinen pelaaja muuttui HIFK-ottelussa pelottavaksi hahmoksi. Kuqin saama punainen kortti repi seuran kylkeen ammottavan haavan, jonka paikkaamiseen joutuivat osallistumaan sekä joukkueen pelaajat että henkilökunta.

Ulosajonsa jälkeen Kuqi painui ovia paiskoen pukukoppiin, eikä punaista korttia käsitelty koskaan kunnolla joukkueen kesken. Useiden lähteiden mukaan Kuqi syytti muita pelaajia siitä, että he eivät olleet puolustaneet häntä. Hän pahoitteli vasta myöhemmin ulosajoaan.

”Gong is gong, dong is dong”, päävalmentaja Shefki Kuqi sanoi toisen paikalla olleen mukaan päivä pelin jälkeen pukukopissa. Kuqi risti lihaksikkaat käsivartensa, ja asia oli sen jälkeen käsitelty.

Seppo Solmela
PK-35 Vantaan hyökkääjä Njazi Kuqi (kesk.) kävi käsiksi HIFK:n Tommi Vesalaan 9. huhtikuuta pelatussa Veikkausliigan ottelussa.
PK-35 Vantaan hyökkääjä Njazi Kuqi (kesk.) kävi käsiksi HIFK:n Tommi Vesalaan 9. huhtikuuta pelatussa Veikkausliigan ottelussa.

Seurassa pelasi kauden alussa viisi espanjalaispelaajaa. He olivat Carlos Portela, Yerai Vilaboa, Fernando Liñán, Mateo Míguez sekä Pablo Couñago, joka oli myös urheilutoimenjohtaja ja yksi seuran kolmesta omistajasta. Espanjankielisten ryhmän täydensi argentiinalaispelaaja Lucas López García. Heidän lisäkseen seurassa työskentelivät espanjalaiset apuvalmentajat José Riveiro ja Pablo Urtaza.

HS:n tietojen mukaan osa espanjalaispelaajista ei hyväksynyt sitä, että punaista korttia ei käsitelty kunnolla. Heidän mielestään se oli epäkunnioittavaa muita pelaajia kohtaan. Espanjalaisten mukaan asia olisi pitänyt käsitellä huolella erityisesti siksi, että ulosajettu oli päävalmentajan veli.

Pukukoppi alkoi jakautua leireiksi.

Seurassa viime kaudesta lähtien työskennelleen apuvalmentajan José Riveiron mukaan tapaus ei vaikuttanut vain joukkueeseen, vaan hajotti myös valmennusjohtoa.

”Voi tehdä tuhansia asioita oikein mutta yhden väärin, ja se romutti seuran julkikuvan. Yhtäkkiä ihmiset yhdistivät meidät huonoon käyttäytymiseen. Se tapaus sysäsi meidät syvyyteen”, José Riveiro kertoo elokuussa Helsingin Sanomille.

Puolitoista viikkoa punaisen kortin jälkeen Njazi Kuqi sai Palloliiton kurinpitovaliokunnalta seitsemän ottelun pelikiellon.

Shefki Kuqi esitti päivästä toiseen kysymyksiä, mitä asialle voisi tehdä. Pelikielto syvensi kuilua espanjalaisten ja Kuqin leirin välillä. Ennen kaikki olivat olleet ystäviä ja vaihtaneet poskisuudelmia. Yhtäkkiä ihmiset eivät enää puhuneet toisilleen.

”Voisin mainita tuhansia tilanteita, jotka olivat epäammattimaisia. Seuraan ja yksilöihin muodostui negatiivinen henki. Emme olleet valmiina kohtaamaan todellisia ongelmia taustalla olleen tapauksen takia. Menetimme kyvyn kommunikoida. Erityisesti se katosi omistajilta: Shefkiltä, Pablo Couñagolta ja Markku Hynniseltä ”, Riveiro kertoo.

Espanjalaisvalmentajia ärsytti se, että Njazi Kuqi ei heidän mielestään kunnioittanut apuvalmentajia.

Harjoituksissa kentällä joukkueen ja seuran konflikteja ei huomannut. Kopissa sen sijaan ei ollut rento tunnelma. Joukkueen sisäiseen viestintään käytetty WhatsApp-ryhmä hiljeni.

Samaan aikaan pelaajia vaivasi palkkojen jatkuva myöhästely. Espanjalaisilla oli saamatta palkkoja viime kaudesta lähtien. Huolet seurasivat kotoa kentälle.

Toukokuun puolessavälissä Njazi Kuqin tuli aika palata pelikentälle Ilvestä vastaan. Siitä viikosta alkoi tapahtumien vyöry.

Erään lähteen mukaan paluuviikon alussa kuntovalmentaja Pablo Urtaza ja Njazi Kuqi ottivat sanallisesti yhteen pukukopissa. Riveiro halusi ratkoa asioita ja kutsui heti koolle tapaamisen.

Heti riidan jälkeen Shefki Kuqi, Njazi Kuqi, Urtaza ja Riveiro pitivät tuntien mittaista palaveria, joka jatkui vielä tunteja sen jälkeen, kun pelaaja oli lähtenyt paikalta. Sen keskustelun jälkeen Riveiro päätti lähteä seurasta. Kunnioitus puuttui.

”He ajattelivat, että pidän Nassea joukkueessa, koska hän on veljeni. Meillä oli erilaiset ajatukset tilanteesta”, Shefki Kuqi sanoo nyt.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
”Ainut väärä ratkaisu oli, että otin seuraan liian monta espanjalaista”, sanoo Shefki Kuqi.
”Ainut väärä ratkaisu oli, että otin seuraan liian monta espanjalaista”, sanoo Shefki Kuqi.

Perjantai 13. toukokuuta. Matka Tampereelle oli vaisu, ja Tammelan stadionin pukukopissa oli huono tunnelma. Njazi Kuqi oli taas avauskokoonpanossa, mutta se ei auttanut vierasjoukkuetta.

Ilves nousi 2–0-johtoasemaan, ja päävalmentaja lähetti viime minuuteiksi kentälle Couñagon. Seuran kokeneimmalle pelaajalle se oli nöyryyttävä hetki, ja hänen kehonkielensä kertoi pettymyksestä.

Pari vuotta aiemmin FC Honkaan Kuqin avuksi saapunut Couñago oli tuonut myös perheensä Suomeen, ja hän kertoi kauden alla suurista suunnitelmistaan seuran varalle. Kaikki suunnitelmat olivat kaatumassa.

”Oli riitoja, en kiistä sitä. Ne olivat isoja riitoja”, Kuqi kertoo.

Kuqi oli kutsunut kaksi viikkoa ennen kauden alkua veljensä Albert Kuqin harjoituksiin, vaikka Couñago ja Hynninen olivat päättäneet jo edellisen kauden jälkeen, että hänelle ei ole paikkaa joukkueessa.

Couñago suuttui Kuqin yllättävästä toiminnasta. Ensin kaksikko paiskoi ovia pukukoppikäytävällä, ja sen jälkeen Couñagon ja Shefki Kuqin riita jatkui toimistossa. Albert Kuqi joutui riidan seurauksena pakkaamaan kamansa.

Tampereella Njazi Kuqi kommentoi pelin jälkeen lehdistölle pelikieltoaan, josta oli vapautunut.

”Saamani kohtelu muun muassa pelikieltoasiassa tuntuu jopa vähän rasismilta. Käännetään asia näin päin: mitä Palloliitto on tehnyt oikein”, hyökkääjä kysyi Iltalehden mukaan.

Joukkue saapui Tampereelta Vantaalle myöhään illalla tappio tuliaisinaan. Riveiro muistutti Shefkiä, että heidän pitäisi tavata aamulla.

Myyrmäen stadionille saapuneet pelaajat ihmettelivät aamulla, miksi kenttää ei ollut valmisteltu harjoituksia varten. ”Puhumme vielä viisi minuuttia”, valmentajat sanoivat.

Paikalle olleiden henkilöiden mukaan tapahtumat etenivät seuraavasti.

Pelaajat menivät odottamisen päätteeksi koppiin. Riveiro kertoi, että erimielisyydet valmennusjohdossa olivat liian suuret, jotta hän voisi jatkaa joukkueessa. Urtaza oli tehnyt saman päätöksen. Shefki Kuqi seurasi tilannetta sivussa.

Pelaajat olivat ihmeissään ja hämmästyneitä. Argentiinalaispelaaja Lopez Garcia kuunteli Riveiron englantia ymmärtämättä sitä ja kysyi vierestä pelikaverilta, mitä oli tapahtumassa.

”Mitä, ei ole totta. Ei, ei, ei! Jos Rive lähtee, minä lähden. En voi olla täällä”, Lopez Garcia parahti ja rupesi riisumaan pelivaatteitaan.

Pelikaveri yritti rauhoitella Garciaa. Urheilutoimenjohtaja, hyökkääjä Couñago reagoi Lopez Garcian tavoin ja rupesi tekemään lähtöä. Pari pelaajaa oli niin sokissa, että he itkivät. Joku pelaajista sanoi, että ”täytyy olla keino, miten Rive voisi jäädä”.

Riveiro sanoi, että hän oli päätöksensä tehnyt. Pelaajat kiittivät häntä sydämellisesti ja halasivat. Apuvalmentajasta oli tullut kahden kauden aikana pidetty henkilö pukukopissa.

”Tämä oli minun päätökseni. Ensimmäinen, joka tiesi päätöksestäni oli Urtaza, jonka olin pyytänyt Suomeen. Hän sanoi minulle, että hänkään ei voi jatkaa. Monet luulivat, että kyse oli suunnitelmasta”, Riveiro kertoo.

”En voinut enää antaa kaikkeani joukkueelle ja hyväksyä päätöksiä. Emme olleet objektiivisia”, hän sanoo.

Pelaajat järjestivät seuraavaksi päiväksi palaverin puheenjohtajan, kolmannen pääomistajan Markku Hynnisen kanssa. Siihen osallistui 16 pelaajaa, joukosta oli poissa Njazi Kuqi. Jotkin pelaajat eivät tiettävästi uskaltaneet osallistua tapaamiseen. Eräiden lähteiden mukaan yksi kokeneimmista pelaajista sanoi, että Riveiron päästäminen olisi huonoin päätös seuralta.

Useiden lähteiden mukaan suurin osa pelaajista halusi, että Riveiro jäisi joukkueeseen. Suuri osa pelaajasta päätti lähteä, jos Shefki Kuqi jäisi päävalmentajaksi. Heistä viisi ei ilmaantunut aamun harjoituksiin. He olivat kaikki espanjankielisiä pelaajia.

Espanjalaiset sanoivat, että tilanne oli ajautunut siihen pisteeseen, että heidän mielestään seinä oli musta, mutta päävalmentajan mukaan se oli valkoinen.

”Ihan sama, mitä ihmiset sanoo. Tämä oli heidän pitkään suunnittelemansa kuvio”, Shefki Kuqi sanoo.

”Meillä oli johtokunnassa palaveri, jossa Couñago oli sitä mieltä, että minulle pitää antaa potkut ja Rivestä tehdä päävalmentaja. Se oli samana päivänä, kun Rive ja Urtaza ilmoittivat lähdöstään”, Kuqi kertoo.

Seuraavana päivänä päävalmentaja ilmoitti harjoituksissa, että ne, jotka eivät halua olla samassa veneessä, saavat lähteä pois. Se tuntui pelaajista absurdilta. Käytännössä pelaajien näkökulmasta se näytti siltä, että heidät pantiin valitsemaan puolensa espanjalaisten leirin ja Kuqin leirin välillä.

Kuqi ja Couñago eivät enää tulleet toimeen, ja Couñago väistyi urheilutoimenjohtajan tehtävistä, eikä enää käynyt stadionilla kuin harvakseltaan.

Erään lähteen mukaan Kuqi halusi toimistolta pois myös Couñagon vaimon ja Couñagojen espanjalaisen ystävän, jotka olivat olleet toimitusjohtajan apuna. Erään lähteen mukaan toimiston väki oli saanut pysäytettyä perintäkirjeiden tulvan.

Kun espanjalaiset palasivat harjoituksiin, Kuqi ratkaisi espanjalaispelaajien ongelman kieltämällä heidän osallistumisensa joukkueharjoituksiin.

”Jos he olivat sitä mieltä, että he olivat vain Riven takia täällä, miksi heitä olisi täytynyt pitää treeneissä”, Kuqi sanoo.

Viisikko sai harjoitella iltapäivällä, erillään muusta joukkueesta.

”Kusette minua silmään kerran, minä kusen teitä silmään kaksi kertaa”, Kuqin kerrotaan sanoneen espanjalaisille.

Viikko valmentajien lähdön jälkeen Couñago, Portela, Vilaboa, Linan, Miguez sekä Lopez Garcia lähtivät seurasta.

”Jos he olivat niin kovia pelaajia, miksi kaikki lähtivät takaisin Espanjaan. Miksi kukaan ei ottanut heitä? HJK otti Riven apuvalmentajaksi. Klubilla on mennyt suhteellisen hyvin viime aikoina”, Kuqi sanoo.

Kuqin liigaan nostama seura oli putoamisvauhdissa. Kuqi sanoi, että hänellä on vielä jäljellä logolle pelaavia pelaajia.

”Asiat menivät siihen pisteeseen, että minulla ei olisi ollut tulevaisuutta. Rupesin miettimään, mitä tapahtuisi, jos putoaisimme? En pystynyt enää nukkumaan”, Kuqi kertoo.

Kuqi katuu ajastaan Vantaalla vain yhtä asiaa.

”Ainut väärä ratkaisu oli, että otin seuraan liian monta espanjalaista. He luulivat, että he ottavat kaiken haltuunsa ja tekevät, mitä haluavat”, Kuqi kertoo.

Elokuun 3. päivä. Inter Turku ilmoitti sopineensa loppukauden mittaisen päävalmentajasopimuksen Shefki Kuqin kanssa ja samanmittaisen pelaajasopimuksen hänen veljensä kanssa.

”Kuka nyt on palkkasoturi”, kysyi Urtaza Twitterissä.

Riveiron jälkeen apuvalmentajaksi tulleesta Pasi Pihamaasta oli tullut yllättäen päävalmentaja.

Kuqit olivat jättäneet Veikkausliigan jumbosijalla olevan uppoavan seuran kriittisellä hetkellä. Kaksi päivää myöhemmin Palloliiton liigalisenssikomitea antoi seuralle kuuden pisteen pisterangaistuksen palkkarästeistä ja rajoitti pelaajasiirtoja määräaikaisesti.

Seura oli saanut taas punaisen kortin. Seura ja joukkue taistelee nyt liigapaikastaan loppuun asti.

Juttu perustuu useiden tapahtumiin osallistuneiden henkilöiden haastatteluihin. Useat lähteet halusivat pysyä nimettömänä. HS ei tavoittanut Njazi Kuqia.

HJK–PK-35 Vantaa Sonera-stadionilla tänään kello 18.30.

HSTV:n Kottilat: Näitä Veikkausliigan valmentajia uhkaa potkut
HSTV:n Kottilat: Näitä Veikkausliigan valmentajia uhkaa potkut
HSTV:n jalkapallo-ohjelma Kottilat keskittyy tällä viikolla Mestarien liigan viimeiseen karsintakierrokseen sekä Veikkausliigan kärkikamppailuihin. Samalla Mika ja Santtu käyvät myös läpi jo potkut saaneet Veikkausliiga-valmentajat sekä potku-uhan alla olevat käskijät.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?