Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikkauksen tulevaisuus ratkaistaan netissä – yhtiö väittää olevansa markkinoiden suurin kasvaja

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Kotimainen jääkiekkoliiga ja Jääkiekkoliitto ovat Veikkauksen kenties tärkeimmät yhteistyökumppanit. Yksi Liigan viime kauden tähdistä oli Patrik Laine, joka piti HIFK:n puolustusta ahdingossa läpi finaalisarjan.
Kotimainen jääkiekkoliiga ja Jääkiekkoliitto ovat Veikkauksen kenties tärkeimmät yhteistyökumppanit. Yksi Liigan viime kauden tähdistä oli Patrik Laine, joka piti HIFK:n puolustusta ahdingossa läpi finaalisarjan. Kuva: Vesa Koivunen
Kuka?

Olli Sarekoski

  Ikä: 51

  Kauppatieteiden maisteri.

  Työskennellyt Veikkauksessa vuodesta 2003, Veikkauksen liiketoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

  Fintotosta, Raysta ja Veikkauksesta muodostettavan uuden Veikkaus-yhtiön toimitusjohtaja ensi vuonna.

  Ennen Veikkaus-uraa muun muassa Urheilukanavan toimitusjohtaja ja kulttuuriministeri Suvi Lindénin erityisavustaja.

Suomalaisen urheilun tärkein sponsori ja rahasampo Veikkaus siirtyy lopullisesti urheilujohtajien jälkeiseen aikaan.

Veikkausta vuodesta 2012 johtanut Juha Koponen oli ensimmäinen puhdasverinen yritysjohtaja yhtiön historiassa.

Myös RAY:sta, Veikkauksesta ja Fintotosta muodostettavaa uutta Veikkausta johdetaan ilman urheilutaustaa. Tammikuussa toimitusjohtajana aloittavan Olli Sarekosken läheisin urheiluyhteys on Helsingin IFK.

”Olen kannattanut seuraa aina. IFK on herättänyt suorituksillaan tunteita puoleen ja toiseen”, kauppatieteilijän koulutuksen saanut Sarekoski toteaa.

”Mutta se on penkkiurheilua. Kilpaurheilusta minulla ei ole taustaa edes piirikunnalliselta tasolta. Kymmenen vuotta sitten olin Salibandyliigan hallituksessa rivijäsenenä.”

Koposen ja Sarekosken edeltäjät olivat toista maata. Jukka Uunila ja Matti Ahde olivat ennen Veikkaus-uraansa urheilun keskusjärjestöjen johtajia, Risto Nieminen oli SM-tason juoksija ja johti Urheilumuseota sekä Urheilukanavaa.

Veikkauksen sponsoribudjetti on vuodessa useita miljoonia euroja. Lisäksi opetusministeriö jakaa urheilulle veikkausvoittovaroja vuosittain noin 150 miljoonaa euroa.

Olympiakomitean Risto Niemistä pidettiin jo Veikkaus-aikanaan Suomen tärkeimpänä urheiluvaikuttajana.

Sarekoski ei koe olevansa varsinainen urheiluvaikuttaja, vaikka hänelläkin on historia Urheilukanavalta. Sen sijaan hän näkee itsensä yhtenä urheilun ystävistä ja kansallisen peliyhtiön johtajana.

Jääkö urheilu uudessa ja isommassa yhtiössä muiden rahapelien varjoon?

”Ei jää”, Sarekoski vakuuttaa.

Pikemminkin päinvastoin, ja siihen on useita syitä.

Kimmo Räisänen
Olli Sarekoski on Veikkauksesta, RAY:sta ja Fintotosta muodostetun rahapeliyhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja.
Olli Sarekoski on Veikkauksesta, RAY:sta ja Fintotosta muodostetun rahapeliyhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja.

Veikkauksen urheilupelit ja Fintoton hevosurheilupelit keräävät ensi vuonna arviolta 750 miljoonan euron liikevaihdon, kun koko yhtiön liikevaihto nousee 3,4 miljardiin euroon.

Urheilupelien suosio kasvaa nopeasti. Tänä vuonna kasvuprosentti on EM-jalkapallon ja olympialaisten takia kaksinumeroinen. Viime vuonna urheilupelien yhteenlaskettu liikevaihto ohitti jo kansan suursuosikin Loton liikevaihdon.

Jotain urheilupelien suosiosta kertoo se, että niistä syntyisi Suomen mittakaavassa merkittävä yhtiö.

”Urheilupeleillä on kokoaan suurempi merkitys, koska ne ovat brändin luomisen ja asiakaspidon kannalta tärkeitä. Urheilupelien pelaajat pelaavat myös muita pelejä”, Sarekoski sanoo.

Kenties merkittävin urheilun asemaa uudessa yhtiössä vahvistava tekijä on se, että suuri osa urheilupelaamisesta tapahtuu netissä. Ja siellä on rahapelaamisen tulevaisuus.

”Siksi urheilu ja urheilupelit ovat meille tärkeitä. Digitaalisissa kanavissa kohtaamme myös kansainvälisen kilpailun.”

Kansainvälisten yhtiöiden pelitarjonta kiinnostaa etenkin nuoria. Siksi Veikkauksen on tärkeä onnistua digipelaajien houkuttelussa. Muuten yhtiö voi menettää osan uusista asiakkaista ikuisiksi ajoiksi.

Jorma Vainio / Lehtikuva
Superpesis on kesällä tärkeä pelikohde Veikkaukselle. Kuvassa Kouvolan Sasu Toikka.
Superpesis on kesällä tärkeä pelikohde Veikkaukselle. Kuvassa Kouvolan Sasu Toikka.

Arpajaislaki kieltää ulkomaisten peliyhtiöiden toiminnan Suomessa, mutta suomalaiset voivat pelata niiden pelejä.

Vielä muutama vuosi sitten ulkomaiset yhtiöt testasivat Suomen järjestelmää hanakasti. Yhtiöt hakivat suomalaisia yhteistyökumppaneita ja osallistuivat monopolin asemasta käytävään keskusteluun.

Tilanne rauhoittui, kun Poliisihallitus langetti KHL-seura Jokereille uhkasakon yhteistyöstä NordicBetin kanssa. Sarekoski pitää nykytilannetta hyvänä eikä halua kieltää suomalaisten pelaamista ulkomaille.

”Blokeeraus istuu huonosti avoimeen yhteiskuntaan. Valtio päättää asiasta, mutta itse en kannata blokeerausta. Sillä olisi huonoja vaikutuksia Veikkauksen brändille, eikä maailmalta ole asiasta hyviä kokemuksia.”

Yhtenä syynä RAY:n, Veikkauksen Fintoton yhdistämiseen oli kilpailukyvyn parantaminen. Yksi yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen laajemman pelikokonaisuuden sen sijaan, että yhtiöt kilpailisivat keskenään.

Sarekosken mukaan digitaalinen pelimarkkina on hyvin uuden yhtiön hallussa. Kansainvälisten peliyhtiöiden osuus Suomen urheilupelien markkinasta ei ole enää kasvanut, hän väittää.

Kilpailukyky kohenee entisestään, kun RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton pelit tulevat myyntiin ”yhdelle luukulle”.

”Se on Suomen suurin verkkokauppa miljardin euron liikevaihdollaan.”

Nyt monopoliyhtiöiden markkinaosuus on Sarekosken mukaan 75 prosenttia Suomen nettipelimarkkinoista. Peliyhtiö Unibet puolestaan arvioi kansainvälisten yhtiöiden osuudeksi 40 prosenttia.

”Suomen markkinoilla suurin kasvaja on ollut nykyinen Veikkaus. Se on kasvattanut markkinaosuuttaan merkittävästi”, Sarekoski vakuuttaa.

Vesa Koivunen
HJK on Veikkauksen nimikkoliigan kärkijoukkueita. Ilveksen Tatu Miettunen pysäytti HJK:n Ousman Jallow’n viime elokuussa pelatussa ottelussa.
HJK on Veikkauksen nimikkoliigan kärkijoukkueita. Ilveksen Tatu Miettunen pysäytti HJK:n Ousman Jallow’n viime elokuussa pelatussa ottelussa.

Entä mikä merkitys kotimaisella urheilulla on Veikkaukselle?

Jääkiekon SM-liiga ja jalkapallon Veikkausliiga ovat Veikkauksen tärkeimmät yhteistyökumppanit. Ne saavat yhtiön usean miljoonan euron sponsoripotista ison osan.

Jääkiekon pelikohteet ovat Veikkaukselle tärkeitä talvikaudella. Kesällä Veikkausliiga ja Superpesis ovat ratkaisevassa asemassa.

”Kotimainen sportti on meille ensiarvoisen tärkeää. Se antaa meille mahdollisuuden profiloitua ja luoda tuotesegmentti, jossa olemme parempia kuin muut.”

Juttua korjattu 25.8. kello 10.10: Peliyhtiö Unibet arvioi kansainvälisten yhtiöiden osuudeksi 40 prosenttia, ei 60.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Veikkaus on muun muassa Koripalloliiton sponsori. Kuvassa maajoukkueen Erik Murphy.
Veikkaus on muun muassa Koripalloliiton sponsori. Kuvassa maajoukkueen Erik Murphy.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?