Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptiläisen keihäänheittäjän dopingepäilystä nousi suomalainen kohu – Petteri Piironen: ”Alaston olo”

Urheilu
 
Timo Aalto / Lehtikuva
Petteri Piironen (vas.) seurasi Ihab Abdelrahmanin harjoittelua Kuortaneella 9. joulukuuta 2015.
Petteri Piironen (vas.) seurasi Ihab Abdelrahmanin harjoittelua Kuortaneella 9. joulukuuta 2015. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Keihäänheittäjä Ihab Abdelrahmanin dopingepäily on synnyttänyt suomalaisen sanasodan. Sen aloitti kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n eettisen komitean jäsenen Lauri Tarasti, joka MTV:n haastattelussa vaati rangaistuksia egyptiläisheittäjän suomalaisille taustajoukoille eli manageri Jukka Härköselle ja valmentaja Petteri Piiroselle, mikäli Abdelrahman todetaan syylliseksi.

Vesa Moilanen / lehtikuva
Lauri Tarasti sanoo, että hän ei puhunut yksittäistapauksesta.
Lauri Tarasti sanoo, että hän ei puhunut yksittäistapauksesta.

HS:lle Tarasti korostaa, että hän vain uudisti viime marraskuussa tekemänsä ehdotuksen taustajoukkojen saattamisesta vastuuseen.

”En syyttänyt Härköstä tai Piirosta. En puhunut yksittäistapauksesta”, Tarasti sanoo.

Janne Nousiainen / lehtikuva
Manageri Jukka Härkönen ihmettelee Lauri Tarastin puheita.
Manageri Jukka Härkönen ihmettelee Lauri Tarastin puheita.

Joka tapauksessa Tarastin kommentit hermostuttivat sekä Härkösen että Piirosen. Härkönen ihmettelee, eikö Tarasti tunne Wadan säännöstöä.

”Koodisto on hyvin selkeä. Korkeasti oppinut ei ole ilmeisesti tutustunut siihen. Tarasti ei voi antaa lausuntoja, että yleisesti valmentaja ja manageri ovat osavastuussa tai syyllisiä ilman todisteita syyllisyydestä”, Härkönen huomauttaa.

Härkönen korostaa, että hän on hoitanut pääasiassa etänä Abdelrahmanin kilpailukalenteria ja tehnyt esimerkiksi jalkinesopimuksia. Samoin Piironen on valmentajana tavannut heittäjän vain silloin tällöin.

”Joutuisiko Henrik Dettman lähtemään koripallomaajoukkueesta, jos joku pelaaja käryäisi? Väitän, että ei. Jos Tarastin naisystävä ajaa kolarin, saako myös Tarasti sakot?”

Tarasti sanoo, että hän ei ole miettinyt asiaa niin pitkälle, miten joukkuelajeissa pitäisi toimia dopingrikkomusten kohdalla.

Piironen pitää Tarastin ulostuloa rajuna ja harkitsemattomana.

”Hänen asemassaan oleva henkilö lähtee syyttämään ja vaatimaan sanktioita, vaikka lopullista päätöstä ei ole. Kyllähän tässä mustamaalausta tulee, kun media asian uutisoi.”

Markku Ulander / Lehtikuva
Petteri Piiroinen kokee tulleensa mustamaalatuksi.
Petteri Piiroinen kokee tulleensa mustamaalatuksi.

Piironen, joka on ehdolla huippuheittäjien lajivastaavaksi, kokee asemansa hankalaksi, koska puolustelu koetaan helposti selittelyksi. Siksi hän ei aio myöskään ryhtyä jatkotoimiin. ”Alaston olo on.”

Piironen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, mitä Tarasti lausunnollaan tarkoittaa.

”Jos taustajoukkoihin kuuluva on myötävaikuttanut dopingin käyttöön, hänet on tuomittava ja rangaistava.”

Abdelrahman antoi lisätestosteronia sisältäneen dopingnäytteen 17. huhtikuuta. Hän ei kilpaillut Riossa. Abdelrahmanin b-näyte tutkitaan Barcelonassa 30. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?