Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ADT:n Timo Seppälä tyrmää norjalaisten selitykset astmalääkityksestä terveille hiihtäjille: ”Muutenhan kaikille annettaisiin”

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby sai kilpailukiellon astmalääkkeen liikakäytöstä.
Martin Johnsrud Sundby sai kilpailukiellon astmalääkkeen liikakäytöstä. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää Norjan hiihtomaajoukkueen johtajan Vidar Løfshusin selitykset astmalääkkeiden käytöstä terveille urheilijoille.

Norjan TV2 haastatteli Løfshusia sen jälkeen, kun se oli saanut usealta norjalaishiihtäjältä tiedon, että terveille urheilijoille on tarjottu astmalääkitystä.

Norjan tähtihiihtäjä Martin Johnsrud Sundby sai kesällä kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkityksen liikakäytöstä.

Løfshusin mukaan kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta lajissa, jossa hengityselimet ovat kovassa rasituksessa.

Seppälä pitää perustelua kestämättömänä.

”Voi hitto. Voihan sitä sanoa käyttävänsä, mutta jos ei ole mitään rasitusastmaa todettu, niin ei tuo ole urheilun etiikan mukaista”, Seppälä sanoo.

”Esimerkiksi Ventoline-lääkettä voidaan kyllä käyttää ehkäisemään kohtauksia niillä henkilöillä, joilla taipumusta esiintyy. Lääkityksen käytöstä ei kuitenkaan ole taudin suhteen terveelle ihmiselle hyötyä.”

”Muutenhan kaikille ihmisille annettaisiin.”

Seppälä sanoo, että itse asiassa astma saattaa jopa yleistyä lääkkeiden turhasta käytöstä, koska avaavat lääkkeet altistavat hengitystiet pienhiukkasille ja epäpuhtauksille.

”Lääkkeitä ei tulisi käyttää muuhun kuin sairauden hoitoon, voi olla haitta- ja sivuvaikutuksia.”

Norjalaislehti VG:n tutkimuksen mukaan vuodesta 1992 alkaen jopa 69 prosenttia kaikista Norjan maastohiihdon olympiamitalisteista on käyttänyt astmalääkitystä.

Seppälän mukaan kylmässä hengitysteitä rasittaville urheilijoille tulee melko helposti rasitusastma, mutta poikkeuksellisen korkea prosenttiluku viittaa selvästi muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön.

”Muistaakseni 10–15 prosentilla hiihtäjistä on rasitusastmaa.”

Seppälä näkee, että Norjassa astmalääkkeiden käyttö urheilussa on sillä tasolla, että siihen pitäisi puuttua. Keinovalikoima ei tosin ole kovin laaja.

”Voitaisiin muuttaa sääntöjä esimerkiksi niin, että vaikka erivapauslupaa ei tarvitsisi anoa, niin pitäisi pyydettäessä pystyä osoittamaan, että on käynyt astmakokeissa.”

Nykysääntöjen mukaan astmakokeiden tuloksia tarvitsee näyttää vain, jos käyttää urheilussa muuten kiellettyjä lääkkeitä tai ylisuuria annoksia sallittuja lääkkeitä.

Eikö lääkärin olisi kuitenkin halutessaan melko helppo kirjoittaa tarvittavat paperit?

”No, pistäisi se ainakin omatuntoa koetukselle lääkäreillekin, jos alkaa kirjoittelemaan todistuksia muuten vaan.”

Seppälä muistuttaa, että lääkärit ovat allekirjoittaneet paperin, jossa sitoutuvat lääkitsemään urheilijoita vain sairauteen liittyen.

”Eivätköhän norjalaisetkin ole sen nähneet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!