Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin Tove Alexandersson loikkasi kohti supertähteyttä

Saila Kinni jaksoi ”extreme-kisassa” uransa parhaaseen MM-sijoitukseen.

Urheilu
 
TT NEWS AGENCY
Tove Alexandersson (keskellä) juhli MM-kultaa jo keskimatkalla tiistaina. Tuolloin Venäjän Natalia Gemperle (oik.) sai pronssia, torstaina hopeaa. Keskimatkan hopeanainen, Norjan Heidi Bagstevold (vas.) oli pitkällä matkalla yhdeksäs.
Tove Alexandersson (keskellä) juhli MM-kultaa jo keskimatkalla tiistaina. Tuolloin Venäjän Natalia Gemperle (oik.) sai pronssia, torstaina hopeaa. Keskimatkan hopeanainen, Norjan Heidi Bagstevold (vas.) oli pitkällä matkalla yhdeksäs. Kuva: TT NEWS AGENCY

Jo muutama vuosi sitten oli arvattavissa, että Ruotsin Tove Alexanderssonista tulee naisten suunnistuksen uusi supertähti Sveitsin Simone Nigglin jälkeen.

MM-kotikisoissa Ruotsin länsirannikon Strömstadissa 23-vuotias Alexandersson on ottanut tällä viikolla loikan siihen suuntaan.

Tiistaina hän voitti kotiyleisön riemuksi keskimatkan, ja torstaina oli vuorossa erittäin kovalla suorituksella pitkän matkan maailmanmestaruus.

Aiemmin hän oli saavuttanut jo viisi henkilökohtaista MM-hopeaa. MM-kultaa hänellä on myös hiihtosuunnistuksessa.

Pitkän matkan kilpailu käytiin raskaissa sateisissa oloissa. Näin myös ratamestarin ihanneaika 1.20 ylittyi reilusti.

Maasto sijaitsi Norjan rajan tuntumassa, ja osa reitinvalinnoista vei Norjan puolelle. Tv-kuvissa näkyi metsään hakattu rajalinjakin.

Heti ensimmäisellä rastilla naiset joutuivat visaisen reitinvalinnan eteen. Edessä oli linnuntietä lähes neljän kilometrin nousuvoittoinen rastiväli kakkosrastille.

Esimerkiksi tiejuoksupitoinen kiertävä ja pidempi reitti oikealta osoittautui yllättävän nopeaksi. Sitä käytti mm. 4,5 kilometrin kohdalla johtanut Venäjän Natalia Gemperle

Siinä vaiheessa Alexandersson oli lähes kolme minuuttia perässä, mutta otti pikkuhiljaa kiinni. Gemperle jäi lopulta hopealle 26 sekunnin erolla.

Alexandersson suunnisti loppumatkasta kahdella minuutilla kiinni ottamansa Norjan Anne Margrethe Hausken Nordbergin kanssa, joka nousi pronssille.

Nordberg jätti 18 sekunnin erolla neljänneksi Sveitsin Judith Wyderin, joka suunnisti suurimman osan matkasta Gemperlen kanssa.

Keskimatkalla epäonnistunut (21:s) Saila Kinni suunnisti viidenneksi ja uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen.

Eroa mitaliin jäi kuitenkin lähes kuusi minuuttia.

”Oli hieno pitkä matka. Toinen väli oli niin pitkä, että meinasi loppua keinot kesken. Mutta sitten alkoi sujua, kun sain selkiäkin näkyviin. Loppua kohden alkoi kulkea paremmin, kuten on ennenkin käynyt”, Kinni sanoi Ylen haastattelussa.

Muista suomalaisista Anni-Maija Fincke oli 12:s ja Sofia Haajanen 16:s.

”Tämä oli todella extreme-kisa”, Haajanen sanoi Ylelle.

Miesten pitkän matkan voitti Norjan Olav Lundanes, joka käytti aikaa 93.27. Ranskan Thierry Gueorgiou sijoittui toiseksi 1.46 hävinneenä ja Sveitsin Daniel Hubmann otti pronssia yli kaksi minuuttia kärjestä.

Suomalaispanos kärkikolmikossa oli vahva, kun Gueorgiou edustaa Kalevan Rastia ja Hubmann Tampereen yleisseura KooVeetä.

Siihen suomalaisriemu jäikin, kun Mikko Siren oli paras sijoittuen 13:nneksi. Hän jäi kärjestä 11.38.

Suomalaiset tulivat melkein yhdessä nipussa maaliin, kun Fredrik Portin oli 16:s ja Olli Markus Taivainen 18:s. Portin hävisi Lundanesille 12.27 ja Taivainen 13.20.

Pirjo Valjanen / Suunnistusliitto
Saila Kinni jäi lähes kuusi minuuttia mitalisijasta.
Saila Kinni jäi lähes kuusi minuuttia mitalisijasta.
Pirjo Valjanen / Suunnistusliitto
Saila Kinni jäi lähes kuusi minuuttia mitalisijasta.
Saila Kinni jäi lähes kuusi minuuttia mitalisijasta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?