Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuolet täydestä laukasta kohti maalia, ratsastusjousiammunnan taitaja opetti suomalaisia

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Ratsastusjousiammunnan maailmanmestarin Ali Ghoorchianin tyylinäyte.
Ratsastusjousiammunnan maailmanmestarin Ali Ghoorchianin tyylinäyte. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Mäntsälä

Kostea maa höyryää.

Artikkeliin liittyvät

Kun kaikki valmistelut on tehty, iranilaisen Ali Ghoorchianin ratsastusjousiammuntaesitys alkaa. Sateesta välittämättä toimitsija Eero Lehto kurvaa mönkijällään kiinnittämään heinäpaaleihin maalitauluja Jatilan tallilla Mäntsälässä.

Ghoorchianin kannustama hevonen, Gitano, nousee näyttävästi takajaloilleen.

Gitanon selästä ei ole aiemmin ammuttu jousella, ja se näyttää hiukan säikähtäneeltä. Ghoorchian on etukäteen totuttanut sitä sietämään lajin ominaisääniä jousen jännettä paukuttamalla ja nuolia kahisuttamalla. Parrakas mies satulassa tuo mieleen takavuosien jogurttimainoksen mystisen herrasmiehen.

Ghoorchian kiitää täyttä laukkaa 90 metrin pituisen kapean harjoitusradan, jossa maalitaulut on asetettu vasemmalle puolelle. Yleisö saa ihastella Ghoorchianin tasapainoa ja ammuntatekniikkaa.

”Helvetin vauhdikasta. Vähän toista kuin jousipyssyleikit pikkupoikana”, Lehto toteaa.

Ghoorchianin on määrä laukata rata ja ampua yhteen tauluun, sitten kahteen ja lopulta kolmeen, jokaisella kerralla yhden nuolen kuhunkin. Tarkoitus on näyttää, millainen on ratsastusjousiammuntakilpailuissa yleinen ns. korealainen rata.

Virallisessa kisatilanteessa aikaa jokaiseen suoritukseen on neljätoista sekuntia. Suorituksen aikana kädet on pidettävä vakaina, vaikka tukea ei käytännössä ole.

Nopeus, tasapaino ja osumatarkkuus saavat Ghoorchianin suorituksen näyttämään helpolta. Mutta takana on paljon harjoittelua, eikä mestarin kunto tule kuin manulle illallinen.

Syksyllä Koreassa pidettäviin MM-kisoihin Ghoorchian valmistautuu kotonaan Teheranissa ampumalla maasta 150–200 nuolta päivässä. Sen lisäksi tulevat päivittäiset ratsastusharjoitukset ilman jousta. Varsinaisia ratsastusjousiammuntatreenejä eri radoilla Ghoorchian harjoittelee kolmesti viikossa.

Ghoorchian on voittanut Koreassa järjestettävän ratsastusjousiammunnan MM-kilpailun aiemmin kahdesti. Nuolet sihahtavat Mäntsälässä sulavasti tauluihin. Kun hevosen vauhti on hurja, lujaa ammutulla, äärimmilleen jännitetyllä jousella osuu varmemmin.

Suorituksen aikana nuolta ei saa pitää valmiina jousikädessä, vaan jokainen ammuttu nuoli pitää poimia vauhdissa viinestä.

Ghoorchian jännittää jousen peukalon avulla, ja nuoli on jousen oikealla puolella. Tekniikan hän oppi Lukas Novotnyltä, Tšekkoslovakiassa syntyneeltä, Yhdysvaltoihin emigroituneelta ratsastusjousiampujalta, jota hän pitää esikuvanaan.

Peukaloammunta on paitsi nopeampaa kuin kolmella sormella ampuminen myös tarkempaa. Tarkoitus on nokittaa nuoli jänteelle täydessä vauhdissa ja ampua ilman tähtäintä tai nuolihyllyä. Nuoliviiniä Ghoorchian pitää vasemmalla kyljellään, ei selässä.

Teheranista Mäntsälään äskettäin matkustanut Ghoorchian on Historiallisen ratsastuksen seuran vieraana ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän on vierailustaan vaikuttunut.

”Te olette vahvoja, etenkin naiset ovat fiksuja ja urheita. Se on hyvä”, Ali Ghoorchian toteaa.

”Tärkeintä on, että on hyvä ratsastaja, sitten hyvä jousiampuja. Tässä järjestyksessä. Hevosen täytyy olla osa vartaloa. Lihaksilla ei hevosta hallita”, Ghoorchian kertoo suomalaisille oppilailleen.

Ghoorchianille lajissa on kyse elämäntavasta ja yhteydestä esi-isien perinteisiin. Ghoorchianin suku on kotoisin Teheranin lähistöltä Alamutista. Alin esi-isät palvelivat sotureina ratsujoukoissa.

Alamutin linnassa vaikutti aikoinaan 1000-luvun loppupuolella pelkoa herättänyt soturijoukko, šiialainen assassiinien lahko, jonka nimestä juontuu ranskan kielen sana assassin, salamurhaaja.

Kun Ali vuosia sitten innostuttuaan ratsastusjousiammunnasta kävi linnassa, joka sijaitsee Ghoorchianin isoisän synnyinpaikan lähellä, hän tajusi nähneensä linnan portin aiemmin unessa.

Se oli käänteentekevä kokemus. Neljä vuotta sitten Ghoorchian lopetti päivätyönsä taidekoulun opettajana ja päätti keskittyä kokopäiväisesti ratsujousiammuntaan.

”Rakastan tätä tarinaa. Voi olla että se on vain minun keksintöäni. Mutta luulen, että tämä on meillä verissä”, Ghoorchian kertoo.

Ratsastusjousiammunnan SM-kilpailut järjestetään tänä viikonloppuna 27.-28.8. Ylistarossa Mäki-Pohdon ravi- ja ratsastuskeskuksessa. Tapahtuma alkaa molempina päivinä kello 10.

Emilia Kangasluoma / HS
Hevosia voi totuttaa lajin ominaisääniin jousen jännettä paukuttamalla ja nuolia kahisuttamalla.
Hevosia voi totuttaa lajin ominaisääniin jousen jännettä paukuttamalla ja nuolia kahisuttamalla.
Emilia Kangasluoma / HS
Marjut Siro opetteli uutta lajia Ali Ghoorchianin vetämällä leirillä Mäntsälässä Jatilan tallilla.
Marjut Siro opetteli uutta lajia Ali Ghoorchianin vetämällä leirillä Mäntsälässä Jatilan tallilla.
Emilia Kangasluoma / HS
Ali Ghoorchian ja arabihevonen Sahyera ox.
Ali Ghoorchian ja arabihevonen Sahyera ox.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?