Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratsastusjousiammunta koukuttaa

Ali Ghoorchianin ohjaamalle klinikalle tuli parisenkymmentä osallistujaa.

Urheilu
 

Kesäisen sadekuuron piristämänä parikymmentä henkeä on kerääntynyt kahden päivän ajaksi katsomaan ja oppimaan Ali Ghoorchianin ohjauksessa persialaisen ratsujousiammunnan saloja.

”Tämä on koukuttavaa”, Erkki Saurama toteaa.

Saurama on viimeiset kaksi päivää ollut Ghoorchianin ohjaamalla klinikalla Mäntsälässä. Osallistujia klinikalla on parisenkymmentä, ja monella ei ole lajista aiempaa kokemusta.

Sauramaa tekee Ghoorchianin pyynnöstä tasapainoharjoituksen, jossa ratsastetaan ilman käsiä, jousi poikittain olkapäällä.

Sen jälkeen Saurama harjoittelee jousella eri ammuntatekniikoita. Niskan takaa ammuttava jarmaki tarkoittaa, että nuoli ammutaan hevosen selästä viistosti maahan asetettuun tauluun.

Ratsujousiammuntaan kuuluu monia muitakin ammuntatyylejä, jotka ovat peräisin perinteisistä metsästys ja sodankäyntitaidoista. Opettelemista riittää, eikä kaikkea voi oppia yhdessä viikonlopussa.

Susanna Kuosa ja Marjut Siro esittelevät käsivarsiaan, jossa on jousen jänteen iskemiä komeita mustelmia.

Ratsujousiammunta on Suomessa uusi laji, eikä huipputason osaajia vielä ole omasta takaa. Ali Ghoorchianin lisäksi huippuihin lukeutuvat mm. unkarilainen Kassai Lajos ja Suomessa tänä vuonna vieraillut romanialainen Mihai Cozmei. Ruotsalaisista lajissa on menestynyt Emil Eriksson.

Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto perustettiin 2010. Aktiivisia jäseniä on tällä hetkellä noin 100.

Varapuheenjohtajana toimivan Marko Suhosen mukaan luonnonolot ovat tärkein syy, miksei Suomessa ole historiallista ratsujousiammunnan perinnettä. Ratsujousiammunta ja hevostaidot ovat kehittyneet arojen nomadisten paimentolaisheimojen keskuudessa, vanhimmat löydökset taidosta ovat tuhansien vuosien takaa Persiasta, Mongoliasta ja Unkarin tasangoilta.

Laajat avoimet tasangot olivat otollisia ratsujousiammuntataidon kehittymiselle, toisin kuin Pohjois-Euroopan metsät. Kun ihminen kesytti hevosen, ihmisen maailmankuva laajentui.

”Tämä on verrattavissa siihen, kun tehtiin ensimmäinen matka kuuhun”, Suhonen toteaa.

Tänä vuonna Suomen Ratsastusjousiampujain Liitto liittyi World Horseback Archery Federationiin. Kattojärjestöön kuuluu tällä hetkellä jäsenliittoja kolmestakymmenestä maasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?