Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seppälä tyrmää norjalaisten selitykset

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Norjalaistähti Martin Johnsrud Sundby sai kesällä kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkityksen liikakäytöstä.
Norjalaistähti Martin Johnsrud Sundby sai kesällä kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkityksen liikakäytöstä. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää Norjan hiihtomaajoukkueen johtajan Vidar Løfshusin selitykset astmalääkkeiden tarjoamisesta terveille urheilijoille.

Norjan TV2 haastatteli Løfshusia sen jälkeen, kun se oli saanut usealta norjalaishiihtäjältä tiedon, että terveille urheilijoille on tarjottu astmalääkitystä.

Norjalaistähti Martin Johnsrud Sundby sai kesällä kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkityksen liikakäytöstä.

Løfshusin mukaan kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta lajissa, jossa hengityselimet ovat kovassa rasituksessa.

Seppälä pitää perustelua kestämättömänä.

”Voihan sitä sanoa käyttävänsä, mutta jos ei ole mitään rasitusastmaa todettu, niin ei tuo ole urheilun etiikan mukaista”, Seppälä sanoo.

”Esimerkiksi Ventoline-lääkettä voidaan kyllä käyttää ehkäisemään kohtauksia niillä henkilöillä, joilla taipumusta esiintyy. Lääkityksen käytöstä ei kuitenkaan ole taudin suhteen terveelle ihmiselle hyötyä.”

Norjalaislehti VG:n tutkimuksen mukaan vuodesta 1992 alkaen jopa 69 prosenttia kaikista Norjan maastohiihdon olympiamitalisteista on käyttänyt astmalääkitystä.

Seppälän mukaan kylmässä hengitysteitä rasittaville urheilijoille tulee melko helposti rasitusastma, mutta poikkeuksellisen korkea prosenttiluku viittaa selvästi muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön.

”Muistaakseni 10–15 prosentilla hiihtäjistä on rasitusastmaa.”

Seppälä näkee, että Norjassa astmalääkkeiden käyttö urheilussa on sillä tasolla, että siihen pitäisi puuttua. Keinovalikoima ei tosin ole kovin laaja.

”Voitaisiin muuttaa sääntöjä esimerkiksi niin, että vaikka erivapauslupaa ei tarvitsisi anoa, niin pitäisi pyydettäessä pystyä osoittamaan, että on käynyt astmakokeissa.”

Nykysääntöjen mukaan astmakokeiden tuloksia tarvitsee näyttää vain, jos käyttää urheilussa muuten kiellettyjä lääkkeitä tai ylisuuria annoksia sallittuja lääkkeitä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?