Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jarkko Nieminen poistuu ATP-listalta US Openin jälkeen

Urheilu
 
John Sommers II Reuters
Jarkko Niemisen nimi katoaa ATP-listalta US Openin jälkeen. Kuva uran alkuvuosilta 2002.
Jarkko Niemisen nimi katoaa ATP-listalta US Openin jälkeen. Kuva uran alkuvuosilta 2002. Kuva: John Sommers II Reuters

Tenniksenpelaaja Jarkko Niemisen yli 15-vuotinen ammattilaisura siirtyy lopullisesti historiaan, kun Nieminen putoaa US Openin jälkeen pois ATP-listalta.

US Open alkaa ensi maanantaina, ja siitä turnauksesta Nieminen sai viimeiset rankkauspisteensä. Kaikki muut pinnat ovat ehtineet häipyä vuoden voimassa olevasta tilastosta, mutta kymmenen vanhaa pistettä odottaa poistumistaan tietokoneen muistista.

Niemisen nykyinen ATP-rankkaus on 1031, jolla hän sijoittuu suomalaisista yhä toiseksi lupaavan Patrik Niklas-Salmisen jälkeen (823). Listalla on 12 suomalaispelaajaa, mutta kovin alhaisin sijoituksin.

Niklas-Salmisesta on odoteltu Niemisen perintöprinssiä ja pilkahdus näkyi viime vuoden Wimbledonin nuorten sarjassa, kun hän eteni välieriin.

Viime syksynä US Openin jälkeen Nieminen pelasi vielä kolme turnausta, Kuala Lumpurin, Tokion karsinnat ja Stockholm Openin. Näistä ei enää pisteitä tullut. Tukholmassa Nieminen vietti urheilullisia jäähyväisiään ja myöhemmin marraskuussa Helsingissä upeaa Final nightia päävieraanaan Roger Federer.

Stockholm Openin turnauksesta Nieminen tykkäsi urallaan eniten, kun hän oli ”puoliksi ruotsalainen” Tukholmassa. Ruotsalaiset pitivät Niemisestä ja tunteet olivat olivat vastavuoroiset. Mutta US Openista kaikki tavallaan alkoi ja symbolisesti kaikki päättyy viimeisten pisteiden häivyttyä.

Nieminen voitti New Yorkissa nuorten sarjan 1999 ja sai siitä vahvan ponnahduslaudan ammattilaisuuteen. Se oli kuin lupaus, että tennikseen kannatti lyödä kaikki kortit.

Eikä urasta tullut ollenkaan hassumpi. Korkein ATP-rankkaus oli 13 ja peräti 14 vuotta putkeen Nieminen päätti tenniskautensa sadan parhaan joukossa. Olympialaisissa hän pelasi kolme kertaa, Ateenassa 2004, Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012.

Uran jälkeen Niemisellä pitää kiirettä. Hänen nimeään kantava tennisakatemia pyörii Talissa. Davis Cupissa eli maiden välisessä joukkuekilpailussa hän auttaa Suomea ”vanhoilla bensoilla”, ja voittaa yhä otteluita. Ammattilaisuran jatkumiseksi sitä ei kuitenkaan voi kutsua. Tai Nieminen itse ei kutsu sitä sellaiseksi.

Supertähdet-ohjelmassa Nieminen kertoi muiden suomalaisten entisten huippujen joukossa uransa vaiheista. Ensimmäiseen tuotantokauteen osallistuivat Kalle Palander, isäntä Teemu Selänne, Marcus Grönholm, Kiira Korpi ja Mika Häkkinen.

Tällä viikolla Niemisen nimi yhdistettiin tulevaan tenniselokuvaan, jossa peilataan ruotsalaisen Björn Borgin ja amerikkalaisen John McEnroen kohtaamisia. Nieminen opettaa tenniseleitä ja niksejä ruotsalaiselle pääosan esittäjälle.

Ja onhan Niemisellä perhe, joka vaatii aikansa. Anu-vaimon lisäksi kolmikon täydentää pieni tytär.

”Tämä on oikea hetki lopettaa ja näin olen halunnut urani päättää”, Nieminen sanoi useaan otteeseen, kun pelit alkoivat lähetä loppuaan ATP-kiertueella.

Pelit ovat olleet pitkään päätöksessään ja parin viikon päästä häipyvät loputkin merkinnät tilastoista.

Jukka Gröndahl / HS
Sveitsin Roger Federer oli Niemisen juhlaillan tähtivieras marraskuussa.
Sveitsin Roger Federer oli Niemisen juhlaillan tähtivieras marraskuussa.
Nelonen
Jarkko Nieminen (toinen vas.) osallistui myös Supertähdet ohjelmaan yhdessä Kalle Palanderin (vas.), Teemu Selänteen, Marcus Grönholmin, Kiira Korven ja Mika Häkkisen kanssa.
Jarkko Nieminen (toinen vas.) osallistui myös Supertähdet ohjelmaan yhdessä Kalle Palanderin (vas.), Teemu Selänteen, Marcus Grönholmin, Kiira Korven ja Mika Häkkisen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?