Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astma on pitkäaikainen keuhkosairaus

Urheilu
 
Lähteet: Hengitysliitto ja UKK-Instituutti

Ismo Uusitupa

Astma on pitkäaikainen keuhkosairaus, jossa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehdustilassa ja keuhkoputket supistelevat.

Astmaa sairastava saa helposti hengitysoireita, koska tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä erilaisille ärsykkeille, kuten pölyille, kylmälle ilmalle, rasitukselle, tupakansavulle ja voimakkaille tuoksuille.

Astman riskitekijöitä ovat allergiat ja atopia, perinnöllinen alttius, allerginen nuha, muut ylähengitystiesairaudet, tupakointi ja passiivinen tupakointi sekä ylipaino.

Oireita ovat muun muassa pitkittynyt yskä, lisääntynyt limaneritys ja uloshengityksen vinkuna tai pihinä.

Urheilijalla mahdollisia astman merkkejä voivat olla myös väsyneisyys, läpi kilpailukauden toistuvat ”bronkiitit”, harjoittelun laiminlyönti, hidastunut palautuminen harjoittelusta ja ylirasitustilan kehittyminen.

Lisäksi kunto ei kehity odotetusti tai suorituskyky laskee.

Rasitusastmalla tarkoitetaan vain rasituksen yhteydessä ilmenevää hengitysteiden supistumista. Puhdas rasitusastma on harvinainen lapsilla ja nuorilla.

Heillä astman taustalta löytyy usein allergioita ja/tai infektioiden yhteydessä esiintyvää oireilua.

Keskeinen osa astman hoitoa on hoitavien lääkkeiden säännöllinen käyttö. Hoitavat lääkkeet pitävät astmatulehduksen keuhkoputkien limakalvolla kurissa.

Lääkityksen perustana on hengitettävä (inhaloitava) kortisoni. Hoitavilla lääkkeillä tulehdus pystytään joskus jopa poistamaan.

Hengitettävä kortisoni voi tehota riittävästi jo muutamassa päivässä, mutta joskus se voi kestää kuukaudesta kahteen. On tärkeää jatkaa hoitavan lääkkeen käyttöä, vaikka oireet häviävät.

Avaavista astmalääkkeistä terbutaliinille tarvitaan erikoislääkärin tekemä erivapaus- eli TUE-hakemus antidopingtoimikunnalle (ADT) sekä kansainväliselle lajiliitolle. Salbutamolin, formoterolin ja salmeterolin sekä inhaloitavien glukokortikosteroidivalmisteiden käytöstä riittää ilmoitus dopingtestipöytäkirjaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!