Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australian urheiluväki haluaa lisää rahaa: 29 mitalia Riosta oli liian vähän

Urheilu
 
MARCELO DEL POZO
Matthew Chau (vas.) ja Sawan Serasinghe edustivat Australiaa sulkapallossa.
Matthew Chau (vas.) ja Sawan Serasinghe edustivat Australiaa sulkapallossa. Kuva: MARCELO DEL POZO

Australian olympiakomitea haluaa lisää rahoitusta huippu-urheilulle. Maa sai Rion olympialaisista 29 mitalia, joista ainoastaan kahdeksan oli kultaa.

Olympiakomitea ASC rahoitti Rioon tähtääviä urheilijoitaan erityisellä ”Winning Edge” -ohjelmalla, joka on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Mitalien määrällä mitattuna Australian saldo Riosta olikin huonoin 24 vuoteen.

Ohjelman keskeisenä puolena oli se, että rahoitus suunnattiin tiettyihin menestyslajeihin ja muille urheilumuodoille jäi vain rippeet.

Rahoitusmallista hyötyneet uimarit, pyöräilijät ja soutajat saivat Riosta yhteensä neljä kultaa. ASC:n puheenjohtaja John Coates sanoi jo kisojen aikana, että rahoitusmallia pitää tarkastella uudestaan.

Rion kisojen jälkipyykissä vaikuttaa kuitenkin siltä, että ajatus painopistelajien suosimisesta rahanjaossa säilyy.

”Voimme varmasti oppia ja kehittyä tämän neljän vuoden jakson ja Rion kisojen perusteella, mutta strategian pääperiaate pysyy ennallaan. Ohjelmassa rahoitus pohjautuu näyttöihin, korkealla tähtääviin tavoitteisiin ja siihen, että lajit ottavat itse vastuun omista huipputason kehitysohjelmistaan ja niiden johdosta sekä hallinnoinnista”, olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja John Wylie sanoi lausunnossa.

Etenkin Britannian olympiamenestys hiertää Australiassa, joka käytti Rion olympialajien rahoitukseen noin 230 miljoonaa euroa. Britanniassa huippu-urheilu saa paljon tukea veikkausvoittovaroista.

Wylien mukaan nykyinen rahoitus ei riitä siihen, että Australian huippu-urheilu pysyisi muun maailman kyydissä.

”Tarvitsemme uuden ja monipuolisemman rahoitusmallin huippu-urheilulle. Se voisi olla esimerkiksi uusi kansallinen lottopeli”, Wylie pohti.

Keskustelu Australiassa muistuttaa monilta osin Suomessa käytävää pohdintaa siitä, miten huippu-urheilua pitäisi rahoittaa ja kuinka paljon valtion pitäisi osallistua siihen.

Lähde: Reuters

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?