Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-kotikisat lähestyvät – hiihtäjillä eksoottinen leirikohde Välimeren lämmössä: ”Sieltä löytyy kaikki paitsi lumi”

Urheilu
 
Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images
Barcelonan Ironman-triathlon kilpaillaan Calellassa. Kuvassa osa pyöräilyosuuden reittiä. Kaupunki on myös triathlonistien suosima harjoituspaikka.
Barcelonan Ironman-triathlon kilpaillaan Calellassa. Kuvassa osa pyöräilyosuuden reittiä. Kaupunki on myös triathlonistien suosima harjoituspaikka. Kuva: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images

Suomen hiihtomaajoukkue valmistautuu Lahden MM-kotikisoihin osittain ennen kokemattomilla askelilla.

Syyskauden tärkeä leiritys sisältää eksotiikkaa, sillä osa tulevasta MM-joukkueesta leireilee lokakuun puolivälissä Välimeren rannalla Espanjassa.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan kyseessä on ”matalan paikan leiri”, joka pidetään Katalonian rannikon pikkukaupungissa Calellassa, noin 50 kilometrin päässä Barcelonasta.

Siellä leireilevät sprintterien lisäksi ne normaalimatkojen maajoukkuehiihtäjät, jotka eivät lähde samoihin aikoihin perinteiselle korkean paikan leirille 2 000–3 000 metrin korkeudelle Italian Val Senalesiin.

Calellan ryhmään kuuluu muun muassa viime talven ylivoimaisesti menestynein mieshiihtäjä Matti Heikkinen.

Jylhän mukaan yhtenä ideana on hakea lämpöä ja valoa syksyn raskaan leirityksen keskelle.

”Siellä päästään lämpimiin ja hyviin oloihin. Tarjolla on aurinkoa ja vähän palautteluakin. Mahdollisuus on myös vauhdikkaampaan harjoitteluun rullasuksilla”, Jylhä sanoi HS:lle Sveitsin Pontresinasta, jossa osa maajoukkuehiihtäjistä leireilee perjantaihin asti.

Celellan-leirin yhtenä ideoijana on toiminut maajoukkueen huoltoyhmän olosuhdeasiantutija Teemu Lemmettylä, joka kovan tason triathlonistina on harjoitellut paikkakunnalla monet kerrat.

”Sieltä löytyy oikeastaan hiihtäjän harjoitteluun kaikki muu paitsi lumi. Pisin nousu rullahiihtoon on 26 kilometriä. Se nousee noin 1 300 metriin, ja jalkaisin pääsee lähes 2 000:een. Juoksuun löytyy hyvää tasaisempaa maastoa”, kertoi Lemmettylä, joka toimii leirillä ”paikallisoppaana”.

Pitkän ja pimeän harjoitussyksyn katkaisu etelänleirillä voi parhaimmillaan olla todella onnistunut veto. Sen voi omasta puolestaan todistaa ainakin Aino-Kaisa Saarinen.

Syksyllä 2013 Saarinen lähti viikoksi Lanzarotelle ja oli muutama kuukausi myöhemmin lähes elämänsä kunnossa Sotšin olympialaduilla.

Alun perin lokakuun etelänleiriä suunniteltiin Mallorcalle, jossa mm. Iivo Niskanen kävi viime syksynä pitkien matkojen tallin Team Santanderin leirillä Suomen entisen päävalmentajan Magnar Dalenin houkuttelemana.

MM-talveen tähtäävässä leirityksessä hiihtäjillä on ollut edellisten suosien tapaan mahdollisuus valita eri vaihtoehdoista itselleen sopivin ohjelma. Tämän seurauksena leiritys on ollut melko hajautettua ja jatkuu sellaisena.

Syyskuussa normaalimatkojen hiihtäjät leireilevät kymmenkunta päivää Slovenien Planicassa, joka Suomessa tunnetaan parhaiten maailmancupin lentomäkikilpailuistaan.

”Viime vuonna haettiin syyskuussa vähän erilaista rytmitystä Saksan Ruhpoldingista, mutta sieltä emme löytäneet kaikkia toivottuja harjoitusoloja”, Jylhä sanoi.

Sprinttimaajoukkue harjoittelee lokakuussa kahteen otteeseen Vuokatissa.

Marraskuussa maajoukkueen ensilumen leiri pidetään tutussa paikassa Muonion Oloksella. Esimerkiksi Heikkinen hiihtää vasta siellä ensi kerran lumilla sitten viime kauden.

Pitkä Sveitsin-leiri on Jylhän mukaan sujunut erinomaisen hyvin. ”Sää on suosinut.”

Keskiviikkona ohjelmassa oli tehoharjoitus, jossa hiihdettiin rullasuksilla yhdeksän kilometrin ja 600 metrin korkeuseron reitti Albula Pass -solaan noin 2 300 metrin korkeuteen.

Wikimedia commons
Calellassa riittää kilometrejä sekä rantahietikolla että vuoriston rullasuksi- ja pyöräilyreiteillä.
Calellassa riittää kilometrejä sekä rantahietikolla että vuoriston rullasuksi- ja pyöräilyreiteillä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!