Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hans Backen Huuhkajat räpiköi vastatuuleen – tilanne on äärimmäisen haastava

Saksa-ottelu paljasti maajoukkueen ongelmat molemmissa päissä.

Urheilu
 
THILO SCHMUELGEN REUTERS
Saksan Mario Götze (kesk.) ja Suomen Robin Lod kamppailutilanteessa. Takana Bastian Schweinsteiger, jolle ottelu oli viimeinen Saksan paidassa.
Saksan Mario Götze (kesk.) ja Suomen Robin Lod kamppailutilanteessa. Takana Bastian Schweinsteiger, jolle ottelu oli viimeinen Saksan paidassa. Kuva: THILO SCHMUELGEN REUTERS

Suomen jalkapallomaajoukkue lähtee päävalmentaja Hans Backen johdolla MM-karsintoihin surkean kenraaliottelun ja kokonaisvaltaisesti surkean kahdeksan kuukauden harjoitusjakson jälkeen.

Tilanne on äärimmäisen haastava: joukkuepeli on kaikin puolin vajavaista, parhaita pelaajia puuttuu, puolustuspeli ei ole kunnossa, eikä joukkueen pelissä näy vielä harjoiteltuja hyökkäysmalleja.

Backen alaisuudessa maajoukkue on pelannut seitsemän ottelua, hävinnyt niistä kuusi ja pelannut kerran tasan. Ainoa maali tuli Belgiaa vastaan tasapelissä. Saksa voitti Suomen keskiviikkona Mönchengladbachissa helposti lukemin 2–0.

Vain karsintojen aikana tulevilla tuloksilla on merkitystä, mutta ennusmerkit ovat heikot. Suomen peli ei ole valmista karsintojen alkaessa.

Ensi maanantain Kosovo-ottelusta puuttuvat varmuudella Perparim Hetemaj, Tim Sparv ja Kari Arkivuo, jotka ovat kaikki äärimmäisen tärkeitä joukkuepelaajia, riittävän hyviä puolustussuuntaan ja joukkueen avainpelaajia.

Suomen pelatessa 5–3–2-ryhmityksellä on keskikentällä kolmen linja, jossa Saksaa vastaan aloittivat Alexander Ring, Markus Halsti ja Robin Lod. Keskikentän kolmikko olisi voinut yrittää pallonriistoja aggressiivisemmin.

Nyt kolmikko lähinnä peitti syöttölinjoja, vaikka sillä oli ajoittain ylivoima keskikentän keskellä, kun 3–4–3-ryhmityksellä pelannut Saksa nosti viisikin pelaajaa Suomen puolustuslinjaan kiinni.

Maaliskuussa Puolalle kärsityn 0–5-murskatappion jälkeen Backe pani ryhmityksensä uusiksi, ja siitä lähtien Suomi on pelannut kolmen topparin linjalla, jota tukevat laitapakit.

Suomen pelinrakentelusta heräsi kysymys, onko Arajuuri väärällä paikalla linjan keskellä peliä avaavana topparina?

Saksa osasi liikuttaa ja repiä syötöillään Suomen linjan hajalle. Toki ottelu Saksaa vastaan oli ensimmäinen kerta, kun topparikolmikko Thomas Lam Paulus Arajuuri Niklas Moisander pelasi yhdessä. Puolustuslinja ei osannut liikkua yhdessä ja kompaktisti, ja aukkoja syntyi taajaan.

Suomen vasemmalla laidalla laitapakki Jere Urosen ja vasemman topparin Moisanderin yhteistyö keskikentän kanssa ei ollut saumatonta.

Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Saksa hyödynsi kahdesti Urosen ja Moisanderin väliin jäävää tilaa.

Puolen tunnin kohdalla Saksa liikutti Suomea sivuttaissuunnassa niin, että Suomen puolustuslinjan etäisyydet hajosivat.

Moisander liikkui oikein, mutta muu puolustuslinja ei seurannut häntä, joten Arajuuren ja Moisanderin väliin jäi valtava aukko. Sen lisäksi Arajuuri ryntäsi ulos linjasta.

Karim Bellarabi syötti kymppialueelle Max Meyerille, joka pani pallon saman tien linjan taakse juosseelle Götzelle. Vain huono viimeistely esti maalin.

Saksan avausmaali syntyi pystypallosta Suomen puolustuslinjan taakse. Arajuuri yritti pelata paitsiota, mutta se oli mahdotonta, kun linja oli mutkalla. Götze juoksi pystypalloon ja keskitti maalille. Meyer juoksi vapaasti keskityspalloon ja teki maalin.

Götze oli mukana myös Saksan toisessa maalissa syöttäjänä, kun hän repi liikkeellään Suomen puolustajat itseensä jättäen Mesut Özilin täysin vapaaksi. Özilin laukaus kimposi Arajuuren jalasta maaliin.

Suomi puolustaa syvällä, joten vastahyökkäysten pitäisi olla nopeita ja suoraviivaisia. Sellaisia ei nähty Saksaa vastaan.

Backella on valtavasti vielä säädettävää Suomen pelissä. Syksyn aikana selviää, miten hän kykenee parantamaan Suomen peliä tuloksellisesti.

MM-karsintaottelu Suomi-Kosovo Turussa maanantaina kello 21.45. Yle TV2 näyttää ottelun.

Zacharie Scheurer
Hans Backe
Hans Backe
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?