Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Aika äärirajoilla ollaan” – Oskari Mörö urakoi Ruotsia vastaan kolme lajia

Urakoitsijat voivat kääntää tiukan maaottelun omalla panoksellaan.

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oskari Mörö juoksee Ruotsi-ottelussa kolme matkaa.
Oskari Mörö juoksee Ruotsi-ottelussa kolme matkaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Suomen joukkueen urakoitsijat

 Viikonloppuna 12 suomalaisurheilijaa kilpailee useammassa lajissa.

Kolme lajia

 Ville Myllymäki (100 m, 200 m, 4x100 m)

 Samuli Samuelsson (100 m, 200 m, 4x100 m)

 Oskari Mörö (400 m, 400 m aj, 4x400 m)

 Anniina Kortetmaa (100 m, 200 m, 4x100 m)

 Anna Hämäläinen (100 m, 200 m, 4x100 m)

 Nooralotta Neziri (100 m, 100 m aj, 4x100 m)

 Hilla Uusimäki (400 m, 400 m aj, 4x400 m)

Kaksi lajia

 Tuomo Salonen (800 m, 1 500 m)

 Martti Siikaluoma (5 000 m, 10 000 m)

 Camilla Richardsson (10 000 m, 3 000 m ej)

 Laura Manninen (5 000 m, 10 000 m)

 Sara Kuivisto (800 m, 1 500 m)

Tampere

Muussa vaiheessa kautta Oskari Mörö ei edes harkitsisi alkavan viikonlopun urakkaa. Etenkään, jos edessä olisi arvokisoja.

Mörö juoksee Ruotsi-ottelussa lauantaina 400 metriä ja sunnuntaina 400 metrin aidat sekä 4x400 metrin viestin. Kolme ratakierrosta kahteen päivään on urakka, johon urheilijat eivät joudu edes arvokisoissa. Niissä ratakierroksen mestaruuksien ratkomiseen vaadittavat kolme kilpailukierrosta juostaan kolmessa tai neljässä päivässä.

”Aika äärirajoilla ollaan, mutta kun on kauden viimeinen kisa, pystyy ottamaan. Tärkeintä on jättää mahdollisimman monta ruotsalaista taakse”, Mörö sanoo.

”Sileällä Ruotsilla on paperilla kolme kovinta kaveria, mutta hirveän kovaa eivät ole menneet. Aidoissa haetaan kolmoisvoittoa.”

Aituri ei ole ensimmäistä kertaa urakan edessä. Samoilla matkavalinnoilla hän kilpaili myös kaksi vuotta sitten Helsingissä järjestetyssä maaottelussa.

Silloin alla olivat Zürichin EM-kisat, joissa Mörö pinkoi silloisen ennätyksensä pitkissä aidoissa. Aituri sanoo olleensa silloin henkisesti ja fyysisesti loppu.

”Niistä jäi hienoja kokemuksia, vaikka lähdin pelonsekaisin tuntein. Juoksin Helsingissä uuden sileän ennätykseni”, Mörö muistelee.

Tällä kertaa Möröllä on alla olympialaiset, joista matka jatkui suoraan Lausannen Timanttiliigan kilpailuun. Lennot Riosta Sveitsiin kestivät 30 tuntia, ja reitti kulki New Yorkin ja Lontoon kautta.

25. elokuuta juostun kilpailun jälkeen aituri on pyrkinyt pitämään kuntonsa yllä Ruotsi-ottelua ajatellen.

”Reissu kesti kuukauden. Sen jälkeen on päässyt vähän hengähtämään ja palauttelemaan kroppaa, että täällä jaksaa painaa”, Mörö sanoo.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen nostaa urakoitsijat tärkeään rooliin.

Maaottelussa urakointi on mahdollista ennen kaikkea juoksijoille, mikä nostaa heidän merkitystään.

”Uskon, että Oskari voittaa lauantaina 400 metriä. Se alkaa kääntää ottelua toiseen suuntaan. Oskari pystyy voittamaan kolme matkaa täällä. Se on iso asia. Samaten Hilla Uusimäki pystyy kolmeen voittoon. Ne ovat isoja voittoja”, Kemppainen sanoo.

Paperilla maaottelu näyttää suhteellisen tasaiselta. Miesten ottelussa takamatka on tilastojen perusteella alle kymmenen pistettä.

”Miehet ovat olleet usein kaukana, mutta nyt näyttää paremmalta. Kahteen vuoteen ei ole tullut yhden yhtä sileän juoksun voittoa. Tällä kertaa siihen on mahdollisuus 200 metrillä, 400 metrillä ja molemmissa viesteissä”, Kemppainen sanoo.

Naisilla marginaali on hieman reilumpi.

”Meidän naisemme ovat usein pystyneet kääntämään tappioasemat voitoksi. Uskon, että molemmilla on aito voittosauma olemassa.”

Miesten joukkue sai jobinpostia perjantaina, kun selvisi, ettei Tero Pitkämäki pysty kilpailemaan Tampereella. Hänen tilalleen tulee Sampo Lehtola.

”Jääkiekkotermein on ylävartalovammaa ja alavartalovammaa”, sanoi Kemppainen.

Kemppainen ei halunnut tarkentaa vamman laatua sen enempää, vaan totesi yksityiskohtaisemman tiedottamisen kuuluvan urheilijalle ja hänen taustajoukoilleen.

Miesten joukkueessa Kristian Pulli jää lisäksi pois kolmiloikasta ja tilalla hyppää Ville Mylläri.

Naisissa Sofia Muinosen poisjäänti estekisasta johti ketjureaktioon.

Camilla Richardsson tulee paikkaamaan Muinosta ja jättää sen vuoksi 5 000 metrin kilpailun väliin. Siinä paikan ottaa Laura Manninen.

Richardsson juoksee esteiden lisäksi 10 000 metriä lauantaina. Kova tahti on hänelle tuttua, sillä Kalevan kisoissa hän urakoi kolmen matkan ohjelman.

”Kymppi on aika rankka matka. Jos saa juosta taktisen juoksun, se on hyvä esteitä ajatellen. Ruotsalaiset ovat vähän huonompia kuin minä ja Laura [Manninen]. Voi olla, että lähdemme peesaamaan, koska Laurakin juoksee vielä viisi tonnia”, Richardsson sanoi.

Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaottelu Tampereella lauantaina kello 17 alkaen ja sunnuntaina kello 13.30. Yle TV2 näyttää maaottelun.

Mikko Stig, Roni Rekomaa ja Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Anniina Kortetmaa (ylh. vas.), Ville Myllymäki, Hilla Uusimäki, Anna Hämäläinen, Samuli Samuelsson ja Nooralotta Neziri.
Anniina Kortetmaa (ylh. vas.), Ville Myllymäki, Hilla Uusimäki, Anna Hämäläinen, Samuli Samuelsson ja Nooralotta Neziri.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!