Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiakomitea karsii kuluja 800 000 eurolla – yhteisiä pelisääntöjä haetaan hallinto-oikeudesta

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.
Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen Olympiakomitea karsii kulujaan 800 000 eurolla. Olympiakomitean hallitus päätti sopeuttamisesta kokouksessaan lauantaina.

Syynä ovat opetus- ja kulttuuriministeriön takaisinperintä sekä myöntämättömät valtionavustukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö perii takaisin vuoden 2014 valtionavustuksia 435 000 euroa.

”Tämän lisäksi olemme saaneet vasta elokuussa Olympialaisten aikana kielteisiä päätöksiä vuodelle 2016 haettavista erillisavustuksista muun muassa Rion olympialaisten osalta. Näiden yhteenlaskettu summa on noin 450 000 euroa”, kertoo Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

Olympiakomitean toiminnan sopeuttamisen tarkat seuraukset selviävät syksyn aikana. Japissonin mukaan työ aloitetaan huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken johdolla välittömästi, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä ole olemassa.

Kulujen karsimisen vuoksi on mahdollista, että ensi vuonna ei voida lähettää joukkueita Universiadeihin. Lisäksi on mahdollista, että nuorten olympiavalmentajiin joudutaan kohdistamaan merkittäviä säästöjä.

”Olemassaolevista sopimuksista pidetään kiinni, mutta näillä tiedoilla näyttää siltä, ettei pystytä aloittamaan suunniteltua määrää uusia sopimuksia”, Japisson sanoo.

Henkilöstösupistuksia ei ole tulossa, sillä kaikilla Olympiakomitean työntekijöillä on määräaikainen työsuhde. Jatkovaikutuksista Japisson ei osaa sanoa, mutta hän muistuttaa, että kaikki sopeuttamistoimet tehdään tämän vuoden puolella.

”Summat ovat suuria ja niillä on vaikutuksia suomalaisen huippu-urheilun kehittämiseen ja toimintaedellytyksiin. Toinen merkittävä asia on se, että ministeriön päätökset rahoitushakemuksiin tulevat myöhään, mikä vaikeuttaa toimintamme suunnittelua.”

Olympiakomitea hakee hallinto-oikeudesta muutosta valtionavustusten takaisinperintään. Japissonin mukaan haussa on yhteiset pelisäännöt koskien yritysyhteistyöllä tehtävään varainhankintaan.

”Päätös perustuu siihen, että koemme ministeriön linjauksen oman varainhankinnan kautta syntyvien resurssien ja valtionavustusten välisestä suhteesta olevan kohtuuton. Tilanteen tekee ongelmalliseksi myös se, että linjaus on täysin erilainen verrattuna edellisten vuosien aikana vakiintuneisiin käytäntöihin”, Japisson sanoo.

”Mielestämme omien yritysyhteistyösopimusten kautta syntyvät eurot eivät saa automaattisesti vähentää valtionavustuksia, kuten OKM:n päätöksessä linjataan. Haluamme vahvistaa omaa varainhankintaamme ja tähän suuntaan myös ministeriö on meitä kannustanut. Päätöksen ja linjauksen hakeminen tähän kysymykseen on periaatteellinen koko urheiluyhteisön sekä kansalaistoiminnan kannalta.”

Olympiakomitean budjetti vuodelle 2016 on noin 11 miljoonaa euroa. Siitä noin yhdeksän miljoonaa on veikkausvoittovaroista myönnettävästä valtionavusta ja kaksi miljoonaa oman varainhankinnan tuotoista. Olympiakomitean budjetista yli 90 prosenttia menee urheilija-, laji-, asiantuntija- ja kisatukiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?