Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskaksikolla raaka ja märkä 75 kilometrin kamppailu Tukholman saaristossa

Teemu Lemmettylä ja Mika Luoto arvioivat kuuluvansa voittajaehdokkaisiin Ötillö-sarjan MM-kisassa.

Urheilu
 
Team Emfit
Mika Luoto (edessä) ja Teemu Lemmettylä ovat kilpailleet parina kaksi kertaa. Kesällä he harjoittelivat yhteistyötä Ylläksen kisassa.
Mika Luoto (edessä) ja Teemu Lemmettylä ovat kilpailleet parina kaksi kertaa. Kesällä he harjoittelivat yhteistyötä Ylläksen kisassa. Kuva: Team Emfit
Fakta

Kaikki alkoi kännivedosta

 Ötillö-kilpailusarja sai alkunsa vuonna 2002 Utön saarella neljän miehen känni-illan vedonlyönnistä. Ensimmäinen varsinainen kisa käytiin Tukholman saaristossa 2006.

 Nyt Ötillö-sarjan kilpailuja käydään eri puolilla maailmaa. Osa niistä on 10–20 km:n sprinttejä. Reitit voivat kulkea myös järveltä järvelle.

 Tämän vuoden MM-kisaan osallistuu noin 120 kaksikkoa miesten, naisten ja sekaparien sarjoissa. Kilpailijat edustavat 18:aa kansallisuutta. Suomalaisia on mukana kymmenen.

Kuopiolainen Teemu Lemmettylä, 34, ja raisiolainen Mika Luoto, 43, ovat kokeneita ja menestyneitä triathlon-urheilijoita, mutta tänään maanantaiaamuna he ovat niin sanotusti jännän äärellä.

Kello kuusi paikallista aikaa Tukholman ulkosaariston Sandhamnissa he pyrähtävät parivaljakkona juoksuun, joka runsaan kilometrin jälkeen vaihtuu uimiseen 10–15-asteissa merivedessä. Ennusteen mukaan tuuli on reipasta, joten aallokkokin tarjonnee haastetta.

Kyseessä on yksi extreme-kestävyysurheilun vaativimmista tapahtumista, Ötillö-sarjan MM-kilpailu. Laji on englanniksi swimrun, jossa vuorotellen uidaan ja juostaan.

Kisan ruotsin kielestä tullut nimi kertoo, että noin 75 km:n kilpailureitti etenee saarelta saarelle (ö till ö). Pääasiassa poluilla ja rantakallioilla tapahtuvaa juoksua on edessä 65 kilometriä ja uintia yhteensä 26 pätkänä kymmenen kilometriä.

Maali sijaitsee Utön saaressa. Viime vuoden kilpailussa voittajaparin aika oli noin kahdeksan ja puoli tuntia.

Paikan MM-kilpailuun Lemmettylä ja Luoto saivat voitettuaan vuosi sitten Nuuksiossa vajaan 40 km:n karsintakisan.

”Tässä on sellaista sopivaa epävarmuutta ja jännitystä, kun ei tarkkaan tiedä, mitä on tulossa. Jos taso on samanlainen kuin viime vuonna, meillä on realistinen mahdollisuus kolmen parhaan joukkoon”, Lemmettylä arvioi HS:lle.

”Meillä on kunnioitus kisaa kohtaan. Täytyy lähteä maltilla matkaan. Luotto on kova, että peruskestävyytemme auttaa lopussa. Tämä on tosi mielenkiintoinen haaste”, sanoi Luoto.

Luoto on jättänyt triathlonissa kilpailemisen vähemmälle ja on keskittynyt pitkän matkan uinteihin ja polkujuoksuun.

Lemmettylällä on kaksikosta enemmän kokemusta todella karuissa oloissa kilpailemisesta. Takana on kaksi Norseman-triathlonia, jotka edustavat lajin extreme-laitaa.

Viime kesän debyytissään Lemmettylä sijoittui Norjassa seitsemänneksi. Toisella yrittämällä kuukausi sitten sijoitus oli kymmenes, kun pyöräilyosuuden rengasrikkoon tuhraantui puolisen tuntia.

Nimellä Team Emfit kilpailevat Lemmettylä ja Luoto arvioivat, että tällä kertaa Ötillön MM-kisan taso on viimevuotista kovempi. Mukaan on tulossa esimerkiksi triathlonin kuninkuuskisan Havaijin Ironmanin voittajia.

”Voittoon pystyvien joukkueitten määrä on tuplaantunut”, Lemmettylä sanoi.

Luoto on samaa mieltä.

”Nyt mukana on 6–8 sellaista joukkuetta, joilla on mahdollisuus voittaa. Kyllä mekin siihen porukkaan kuulumme. Lähdemme taistelemaan sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon. Siihen on hyvät mahdollisuudet”, sanoi Luoto, joka on sijoittunut Havaijin Ironman-kisassa parhaimmillaan kahdeksanneksi ja kymmenenneksi.

Lemmettylä pitää kaksikon vahvuutena sitä, että he ovat ”yllättävän” tasavahvoja. Luoto on juossut maratonin aikaan 2.27.

”Kun maasto on vähän vaikempaa, pystyn auttamaan. Uinnissa olen vähän vahvempi ja siinä olen pääosin vetänyt.”

Kaksikko on kilpaillut yhdessä vain kahdesti, Nuuksion lisäksi heinäkuussa Ylläksellä.

”Meidän piti lähteä kesällä Ötillö-sarjan kisaan Sveitsiin, mutta emme ehtineet ilmoittautua ajoissa. Siksi menimme Ylläkselle. Siellä ei ollut pahemmin vastusta, mutta tuli hyvä treeni oikeissa kamoissa.”

Varustus täytyy miettiä erityisen tarkkaan. Kaikkien vermeitten pitää pysyä kyydissä. Jos maalissa jotain puuttuu, tuloksena on hylkääminen.

Märkäpuku on lyhytlahkeinen ja yleensä myös lyhythihainen. Lisäksi se on lantion kohdalta ohuempi kuin triathlonissa.

Uinnissa käytetään käsissä ns. lättäreitä, jotka tuovat tehoa vetoihin ja kompensoivat sitä, että uinti tapahtuu lenkkarit jalassa.

Kummallakin kilpailijalla saa olla mukana kelluke, jonka maksimikoko on 100x60 cm.

Jaloissa suomalaisilla on suunnistukseen ja polkujuoksuun tarkoitetut kengät. Pohjan pito-ominaisuudet ovat tärkeitä, kun vaihdoissa (52) maalta veteen ja päinvastoin liikutaan liukkailla rantakivillä ja -kallioilla.

Lisäksi varustukseen kuuluvat mm. uimapäähine ja -lasit.

Ensimmäiset voittajat suomalaisia

Kun Ötillö-kilpailu järjestettiin virallisesti ensimmäisen kerran 2006, matkaan lähti 11 kaksikkoa, joista kaksi pääsi maaliin.

Voiton veivät seikkailu-urheilussa menestyneet suomalaiset Petri Forsman ja Ville Niemelä.

He herättivät lähdössä huomiota varustuksellaan, johon kuului mm. ilmapatja.

”Silloin varustukseen liittyviä sääntöjä ei ollut niin paljon kuin nykyään. Muut naureskelivat meille lähdössä nähdessään ilmapatjan, mutta kyllä se hymy hyytyi”, muisteli Forsman, 90-luvun maajoukkuesuunnistaja.

Pakollisia varusteita ensimmäisessä kilpailussa olivat pelastusliivi ja reppu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?