Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kim Amb kaatoi Suomen keihäsvoitolla ja juhli voltilla

Maaotteluiden kääntäminen vaatisi kestävyysjuoksun nousua. Yleisurheilukausi tarjosi nuorilta lupaavia otteita.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Kim Amb juhli keihäsvoittoa heittämällä voltteja taaksepäin.
Kim Amb juhli keihäsvoittoa heittämällä voltteja taaksepäin. Kuva: Vesa Koivunen

Tampere

Kaikista lajeista juuri keihäänheitto oli se, joka ratkaisi miesten Ruotsi-ottelun vieraiden voitoksi Tampereella.

Ruotsalainen ei ollut voittanut keihäskisaa sitten vuoden 1989, mutta Kim Ambin 84,50 kantaneen kiskaisuun Antti Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Sampo Lehtola eivät pystyneet vastaamaan.

Suomalaiskolmikolle irtosivat sijoitukset 2, 4 ja 6, joten Ruotsi vei pisteet lukemin 13–9 ja nousi tasoihin ennen päätöslajia, 1 500 metrin juoksua. Siinä länsinaapuriin matkasi kolmoisvoitto, kuten tilastojen valossa pitikin.

”Kaikki heittoni menivät yli 80 metriä, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut. Olen onnellinen. Ruotsalaiselle voittaminen Suomessa on erityistä”, Amb hehkutti.

Naisten ottelu oli kääntynyt Ruotsille viimeisten lajien aikana esimerkiksi pituushypyn kolmois- ja 800 metrin kaksoisvoiton turvin.

Voitot Suomi otti viikonloppuna tyttöjen maaottelussa ja kävelyottelussa.

Otteluiden ratkaisu oli ennen kaikkea kestävyyslajeissa. Niissä Ruotsi oli liikaa edellä.

”Miesten puolella hävisimme kestävyyslajeissa 40 pistettä, naisissa 30. Yhdelle kovalle keskimatkan juoksijalle ja yhdelle kovalle pitkän matkan juoksijalle olisi huutava tarve. Aika vaikea on kuroa kiinni”, sanoi Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Kemppainen sanoo Ruotsi-ottelun olevan Suomelle tärkeä osa kisakalenteria. Kauden päätavoite monella urheilijalla on Kalevan kisat, mutta myös edustuspaikat maaotteluun ovat monille tärkeitä.

Tampereella aikuisten otteluun osallistui satakunta urheilijaa, mutta tavoitteekseen Ruotsi-ottelun asettaa kauden alussa noin kolminkertainen määrä suomalaisurheilijoita.

”Tämä pitää kansallista kilpailutoimintaamme hyvin yllä. Jos ei olisi Ruotsi-ottelua, aika paljon valjumpaa olisi monella tasolla”, Kemppainen sanoi.

Tampere sai Kemppaiselta kisajärjestelyistään kiitokset. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun maaottelu järjestettiin Helsingin ulkopuolella. Yleisöä kahtena päivänä oli yhteensä noin 30 000.

Ruotsi-ottelun jälkeen yleisurheilukauden maajoukkuetoiminta on paketissa. Kausi toi yhden EM-mitalin, kun Antti Ruuskanen oli kolmas EM-kisoissa Amsterdamissa. Rion olympialaisista suomalaiset yleisurheilijat palasivat kotiin ilman mitaleja.

Pistesijoja Riosta tuli Ruuskaselle ja moukarinheittäjä David Söderbergille. Amsterdamissa pistesijat irtosivat Söderbergille, pituushyppääjä Kristian Bäckille, aituri Oskari Mörölle ja seiväshyppääjä Wilma Murrolle.

”Kausi oli kaksijakoinen. Aikuisten arvokilpailuissa oli paljon hyvää, mutta jossain asioissa jäätiin alakanttiin. Nyt näyttää siltä, että meillä on yhdet kautta aikain parhaista junioreista 17- ja 19-vuotiaissa tulossa. On iso asia saada heitä eteenpäin”, Kemppainen arvioi.

Murto, 18, väläytti jo talvikaudella, kun hän hyppäsi alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen 471 hallissa. Murto oli myös pronssilla yksi ikäluokkansa kolmesta MM-mitalistista kesän kilpailuissa. Kaksi muuta pronssia menivät Aleksi Jaakkolalle ja Suvi Koskiselle moukarissa.

17-vuotiaiden EM-kisoissa Suomi otti seitsemän mitalia, joista Viivi Lehikoisen (400 metrin aidat) ja Alina Strömbergin (seiväs) olivat kultaisia.

Aikuisten mitalitoiveiden kulmakivilajissa keihäänheitossa Antti Ruuskanen, 32, ja Tero Pitkämäki, 33, ovat konkareita. Nuoria haastajia kaksikolle ei ole noussut, kun sekä Sampo Lehtola että Lassi Etelätalo ovat kärsineet vammoista.

”Pitää toivoa, että Etelätalo ja Lehtola alkavat paikata sitä aukkoa tosissaan. Kyllä siellä kaksikymppiset kaverit ovat tulossa. En ole niin huolestunut kuin moni muu”, Kemppainen sanoi.

Vesa Koivunen
Kim Amb
Kim Amb
Vesa Koivunen
Samuli Samuelsson nappasi kolme voittoa Ruotsi-maaottelussa.
Samuli Samuelsson nappasi kolme voittoa Ruotsi-maaottelussa.
Vesa Koivunen
Hilla Uusimäki voitti maaottelussa kolme lajia.
Hilla Uusimäki voitti maaottelussa kolme lajia.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!