Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Backe on lähellä fiaskoa – suomalaisten MM-karsinnat alkoivat lähes pahimmilla mahdollisella tavalla

Suomen hyökkäyspeli Kosovoa vastaan oli puutteellista ja puolustuksessa oli aukkoja.

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Hans Backe käytti kahdeksan kuukautta pannakseen joukkueensa puolustuspelin kuntoon, eikä se ole vieläkään täysin kunnossa.
Hans Backe käytti kahdeksan kuukautta pannakseen joukkueensa puolustuspelin kuntoon, eikä se ole vieläkään täysin kunnossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen jalkapallomaajoukkueen MM-karsinnoista ja Hans Backen päävalmentajakaudesta on vaarassa tulla pahimman luokan pettymys. Suuri fiasko.

MM-karsinnoissa Suomen olisi voitettava kotiotteluissa pitääkseen elossa jokseenkin epärealistiset haaveet selviytyä vuoden 2018 MM-kisoihin.

Karsinnat alkoivat lähes pahimmilla mahdollisella tavalla, kun Suomi jäi tai venyi 1–1-tasapeliin karsinta-avauksessa Kosovoa vastaan. Karsintojen ensikertalaisen jälkeen Suomi kohtaa neljä kesän EM-kisoissa esiintynyttä maata.

Kaikkien asianosaisten kannalta tuskallisinta tässä karsintojen avauksessa oli tieto siitä, että Kosovo-ottelua ja MM-karsintoja varten Backe oli kokeillut ja harjoitellut kahdeksan kuukautta.

Miksi Suomen peli siis näytti siltä, että esimerkiksi hyökkäämistä ja pelinrakentelua ei olisi juurikaan harjoiteltu?

Yleensä asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät.

Suomen pelinrakentelu oli yksiulotteista, hyökkäämiseen näytti olevan vain yksi suoraviivainen malli toppareilta kärjille ohi keskikentän. Se toimi parinkymmenen minuutin ajan aina Paulus Arajuuren avausmaaliin asti.

Suomi olisi voinut ottaa keskikentän haltuunsa, mutta syystä tai toisesta sitä ei edes kunnolla yritetty, vaan palloa yritettiin toimittaa nopeasti hyökkääjille.

Kosovoa vastaan Suomi loi kolme maalipaikkaa, jotka kaikki tulivat avausjaksolla.

Backe käytti kahdeksan kuukautta pannakseen joukkueensa puolustuspelin kuntoon, eikä se ole vieläkään täysin kunnossa. Kosovoa vastaan Suomen pelaajapakka oli levällään, etäisyydet kasvoivat liikaa.

Backe on käyttänyt viidessä viime ottelussaan viiden puolustajan puolustuslinjaa, kun joukkue on pelannut pääosin 5–3–2-ryhmityksessä. Puolustuksellisesti Suomi onnistui Belgiassa, josta Backen joukkue repi 1–1-tasapelin. Vihreän veran shakin mestarit Italia ja Saksa jauhoivat aukot Suomen puolustuslinjaan.

Kosovo-ottelussa tuli esiin ryhmityksen haasteet laitapakkien noustessa ylös, jos vastustaja pääsee vastahyökkäykseen. Laitapakkien takana oli tyhjää tilaa, ja topparit joutuivat hätään useampaan otteeseen.

Tunnin kohdalla Suomi menetti pallon heti maalipotkun jälkeen, Kosovo pelasi Suomen keskikentän ohi ja oikea toppari Thomas Lam joutui kaksinkamppailuun Bernard Berishan kanssa. Lam aiheutti rangaistuspotkun, josta Valon Berisha teki tasoituksen.

Suomen pelaajat myönsivät joukkueen epäonnistumisen.

”Emme todellakaan pelanneet mitenkään loistavasti. Vähän huonot fiilikset”, Teemu Pukki sanoi ottelun jälkeen.

”Tänään ei hirveän hyvin peli toiminut ollenkaan”, Kosovon pimentämä Roman Eremenko sanoi.

Toppari Paulus Arajuuren kommenteista kuuli, että joukkue ei ole kannattajien tavoin heittänyt toiveita kaivoon.

”Turha tästä on liikaa masentua. Se oli ensimmäinen peli. Pitää uskoa siihen, että otamme seuraavasta pelistä ne kolme pistettä”, Arajuuri sanoi.

Pahinta Backen kannalta oli kontrasti Kosovoon. Vastustajalla oli ollut vain niukasti aikaa valmistautua otteluun, mutta silti sen pelissä oli näkyvissä hyökkäyspelin rakenteita.

Kosovolla oli pallonhallinta (56 %), enemmän maalintekoyrityksiä (15–11) ja parempi syöttöprosentti (86 %) kuin Suomella ja enemmän syöttöjä (410–307).

Vielä pahemman kontrastin saa, jos vertaa Backen kahdeksaa ottelua tilapäisen päävalmentajan Markku Kanervan neljän ottelun mittaiseen pestiin viime syksynä.

Backen johdolla Suomi on pelannut kahdeksan ottelua, joista se pelannut kaksi tasan ja hävinnyt kuusi. Joukkue on tehnyt noissa vain kaksi maalia ja päästänyt 17 maalia.

Kanervan johdolla Suomi pelasi viime syksynä neljä EM-karsintaottelua, joista kaksi päättyi tasapeliin ja kaksi Suomen voittoon. Suomi teki jokaisessa ottelussa yhden maalin ja päästi vain kaksi maalia neljässä ottelussa.

Backen olisi käännettävä kurssia seuraavissa otteluissa. Muussa tapauksessa voidaan ruveta perustellusti keskustelemaan valmentajanvaihdoksesta.

HSTV:n Kottilat: Onko Manchesterin derby uusi El Clásico?
HSTV:n Kottilat: Onko Manchesterin derby uusi El Clásico?
"Lauantain Manchesterin derby tekee tästä futisviikosta erittäin mielenkiintoisen”, toteavat HSTV:n Kottilat Mika ja Santtu Kottila kerrankin yksimielisinä. Valmentajavelhot Jose Mourinho ja Josep Guardiola kohtaavat nyt ensi kertaa parin vuoden tauon jälkeen Manchesterissa. Tämän ja muut futisviikon mielenkiintoisimmat puheenaiheet löydät HSTV:n Kottilat –ohjelmasta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?