Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NBA kutsui superjunnut Kisakallioon – Hanno Möttölä oli koripalloleiriläisille mustasukkainen

Viisi suomalaista pääsi mukaan maanosan ikäkausieliitin katselmukseen.

Urheilu
 
Koripallolupaukset Kisakalliossa
Koripallolupaukset Kisakalliossa
NBA:ssa pelannut Hanno Möttölä ja koripallolupaus Elias Valtonen kertovat tunnelmiaan Basketball without borders -leirillä. Toimittaja Markku Lahti, kuvaus ja leikkaus Ville Männikkö.

Hiki haisee, parketti vingahtelee, ja korisukat suhahtelevat. Kisakallion urheiluopistossa alkoi keskiviikkona nelipäiväinen Euroopan huippulupausten koripalloleiri.

Kentällä pitää kovaa vauhtia 50 maanosan parasta vuonna 1999 syntynyttä koripallopoikaa. Heitä on 22 maasta, suomalaisia on joukossa viisi.

”Olen mustasukkainen. Ollessani ikäisenne nuorille ei ollut tarjolla tällaista tilaisuutta”, sanoi Hanno Möttölä leirin avauspuheenvuorossaan.

Möttölä on ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut maailman arvostetuimmassa koripalloliigassa NBA:ssa (2000–2002).

Suomalaisviisikkoon kuuluu HBA Märskyn laituri Elias Valtonen. Hän oli sinivalkoisten paras pelaaja viime kesänä 17-vuotiaiden MM-turnauksessa Espanjassa.

”Valtonen on ikäluokkansa ehdoton huippu, joka on mentaalisesti erittäin vahva”, kehuu Möttölä.

Vihreään leiripaitaansa numeron 53 saanut Valtonen on Euran Veivin kasvatti. Hän debytoi Korisliigassa Korihaiden joukkueessa 14-vuotiaana.

Valtonen on asunut kaksi viime vuotta enonsa luona Sipoossa, ja hän käy Mäkelänrinteen lukiota.

Kisakalliossa suurin osa nuorukaisista on katsojalle pelkkiä pelinumeroita. Ei aikaakaan, kun heidät tunnetaan eri puolilla koripalloilevaa maailmaa.

”Leiriläisistä 37 on valittu NBA:han. Viime kauden alkaessa liigan kokoonpanoissa oli 21 entistä BWB-pelaajaa”, muistelee NBA:n kansainvälisten toimintojen apulaisjohtaja Kim Bohuny.

NBA:n ammattilaisliiga ja Kansainvälinen koripalloliitto FIBA ovat järjestäneet ”Basketball Without Borders (koripalloa ilman rajoja) -tapahtuman Euroopassa 14 kertaa aiemmin. Suomi on ensimmäistä kertaa isäntä.

Leiriläisillä on erilaiset taustat, mutta he puhuvat yhteistä kieltä: koripalloa. Oheisohjelmaan kuuluvat luennot terveydestä, elämäntavoista ja koripallon arvoista.

Kaksi kautta Atlanta Hawksissa pelannut Möttölä on yksi leirin kahdeksasta pelaajavalmentajasta.

”Jumakauta, millainen nimikaarti”, ihastelee Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting pelaajavalmentajia, joilla on takanaan yli 80 NBA-kautta.

Möttölällä, 39, on ryhmässä erityisen lämmin suhde Andre Millerin, 40, kanssa. Miller oli vuosia NBA:n vanhin pelaaja. Takamies lopetti 17 vuoden jälkeen viime kauteen, vaikka tarjolla oli jatkosopimus.

”Pelasimme Hannon kanssa samaan aikaan Utahin yliopistojoukkueessa”, sanoo sosiologiaa opiskellut Miller.

”Hengailimme silloin aina yhdessä. Hän on ikään kuin minun Euroopassa asuva veljeni.”

Miller edusti yhdeksää NBA-seuraa. Hän teki yli 16 000 pistettä ja antoi yli 8 000 korisyöttöä. Tilastojen mukaan Miller oli sivussa kolmesta NBA-ottelusta.

”Se on virhe. Olin niissäkin otteluissa kokoonpanossa, mutten pelannut”, korjaa Miller.

”Pahin vammani oli olkapäässä. Pelasin silti piikitettynä ja kävin kauden jälkeen leikkauksessa.”

Möttölä kehuu Milleriä aliarvostetuksi huippupelaajaksi, josta ei tehty julisteita. ”Minun urani paras takamies ja huikea ihminen.”

Leiriläisten terveydenhuolto on NBA-tasoa. Marko Yrjövuori, Los Angeles Lakersissa yli 10 vuotta työskennellyt suomalainen fysioterapeutti, tarkkailee tapahtumia kentän laidalta.

”On pelaajia, jotka pelaavat tiettyjen kipujen läpi”, arvioi Yrjövuori haavoittumatonta Milleriä. ”Mies tietää vartalonsa olevan työkalu, ja hän on pitänyt siitä hyvää huolta.”

Kisakalliossa valmennustason huippua edustaa Lionel Hollins, joka oli viime kaudella Brooklyn Netsin päävalmentaja ja pelaajana NBA-mestari 1977.

Ville Männikkö
Valmentaja Vladimir Radmanovic seurasi silmä tarkkana, kun Elias Valtonen ajoi korille.
Valmentaja Vladimir Radmanovic seurasi silmä tarkkana, kun Elias Valtonen ajoi korille.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!