Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen syntipukki” – Abdoulaye Méïté väittää saaneensa potkut SJK:sta perusteettomien vilppiepäilyjen takia

Seura kiistää pelaajan väitteet ja sanoo purkaneensa sopimuksen huonojen peliesitysten takia. Katso kohua herättänyt maali videolta.

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
SJK:n Abdoulaye Méïté pelasi HJK:ta vastaan viime huhtikuussa Helsingissä.
SJK:n Abdoulaye Méïté pelasi HJK:ta vastaan viime huhtikuussa Helsingissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Viikon ajan jalkapallopiireissä on kiertänyt huhuja siitä, miksi Seinäjoen Jalkapallokerho purki veteraanipelaaja Abdoulaye Méïtén, 35, sopimuksen kesken kauden. Huhuissa on liikkunut väitteitä, että pelaaja olisi liitetty mahdollisiin epäilyihin tulosmanipulaatioista.

Urheilulehti kertoi torstaina ensimmäisenä, että kokenut norsunluurannikkolainen toppari olisi epäiltynä tulosmanipulaatiosta.

Helsingin Sanomat on selvittänyt Méïtén tapausta viime viikosta lähtien. Mistä Méïtén yllättävissä potkuissa on kyse?

Méïté kertoi saaneensa 29. elokuuta SJK:n urheilujohtajalta Janne Kotamäeltä viestin, jossa tämä pyysi pelaajaa toimistoonsa. Méïté ei tiennyt matkalla, mistä on kyse.

Méïté kävi keskustelun Kotamäen kanssa ilman muiden läsnäoloa.

Méïtén mukaan urheilujohtaja kertoi, että poliisilta oli tullut puhelu, jossa kerrottiin, että Méïté on osallistunut tulosmanipulaatioihin. Méïtén mukaan hän olisi siis seuran väitteen mukaan epäiltynä rikollisesta vilppipelistä jalkapallo-otteluissa.

”Se on suuri valhe. Olen puhdas”, Ranskaan palannut Méïté kertoi puhelimitse Helsingin Sanomille torstaina.

Méïtén mukaan urheilujohtaja jatkoi, että he eivät tässä vaiheessa halua ottaa mitään riskejä.

Kotamäki puolestaan kertoi pyytäneensä pelaajan sopimuksenpurkuneuvotteluihin, koska pelaaja ei ollut seuran mielestä tarpeeksi hyvä.

”Kotamäki sanoi, että palaa kotiin, palaa Ranskaan”, Méïté kertoi kohtaamisesta toimistolla.

Méïté oli Veikkausliigan kokeneimpia ulkomaalaispelaajia. Hän oli ehtinyt urallaan pelata yli 140 Ranskan liigan ottelua ja yli 80 Englannin Valioliigan ottelua. Hän pelasi vuoden 2006 MM-kisoissa kaksi ottelua Norsunluurannikon joukkueessa.

Vuoden 2011 jälkeen hänen uransa kääntyi laskusuuntaan, ja pelaaja kiersi Veikkausliigasta Englannin kolmannelle sarjatasolle, sen jälkeen Kreikan liigasta Skotlannin toiselle sarjatasolle ja lopulta takaisin Veikkausliigaan.

Méïté oli kertomansa mukaan järkyttynyt Kotamäen väitteistä. Méïtén mukaan hänellä ei ollut aiemmin mitään ongelmia seuran kanssa.

”Ajattelin, että jos poliisi on kerran soittanut, niin kai heillä on todisteitakin”, Méïté sanoi.

Méïté kertoi pyytäneensä todisteita urheilujohtajalta. Silloin tämä oli Méïtén mukaan sanonut, että poliisin puhelu ei tullut hänelle, vaan seuran pomolle HIFK–SJK-ottelun jälkeen.

”Hän [urheilujohtaja] sanoi, että poliisi oli soittanut seuran pomolle ja vain varoittanut, että minua kannattaa tarkkailla.”

Méïtén mukaan Kotamäki olisi siis hieman muuttanut tarinaansa heti, kun pelaaja vaati häneltä todisteita. Méïtén mukaan mitään todisteita hänelle ei esitetty.

Kotamäki ei halua kommentoida Méïtén esittämiä väitteitä keskustelusta.

”En kommentoi. Se on Méïtén antama lausunto. Olemme purkaneet hänen sopimuksensa ja hoitaneet velvoitteet. Totesimme, että hankimme uuden topparin, kuten hankimmekin Juhani Ojalan. Meiltä on lähtenyt kaksi muutakin pelaajaa”, Kotamäki sanoi.

Méïté kuvaili kiihtyneesti keskustelua, joka sivusi 27. elokuuta pelattua SJK:n häviämää ottelua HIFK:ta vastaan Sonera-stadionilla. Puolen tunnin kohdalla HIFK sai kulmapotkun, jonka Mika Väyrynen antoi etutolpalle. Pekka Sihvola puski pallon kohti maalia, ja Méïtén päästä pallo kimposi SJK:n maaliin.

Maalitilanne alkaa videolla ajassa 2.50:

Veikkausliigan huippuhetket 27.8.2016
Veikkausliigan huippuhetket 27.8.2016

”Hän sanoi, että tein oman maalin IFK-pelissä. Mutta en voinut sille mitään! Muutkin pelaajat sanoivat, etten voinut sille mitään. Pallo tulee nopeasti, ei siinä ole kahtakymmentä tuntia aikaa”, Méïté sanoi.

Méïté kertoi, että olisi hyväksynyt potkut, jos perusteeksi olisi sanottu, että seura haluaa hänen tilalleen uuden pelaajan.

Seuran puheenjohtaja ja pääomistaja Raimo Sarajärvi kertoi, ettei voi kommentoida Méïtén kertomusta.

”Aihe on sellainen, että ei voi syyttää, kun ei ole mitään konkreettista näyttöä. Tiedämme, että kyseinen pelaaja on tehnyt paljon virheitä, ja sellainen pelaaja ei voi meillä pelata”, Sarajärvi kertoi.

Onko jokin viranomainen ollut teihin yhteydessä?

”Emme ota siihen kantaa. Asioita tutkitaan, mutta näytön saaminen on vaikeata. Emme voi ottaa tällaiseen kantaan. Siihen saavat viranomaiset ottaa kantaa, jos haluavat”, Sarajärvi sanoi.

Mitä sanot teidän urheilujohtajan syytöksistä Méïtéä kohtaan?

”Se on tietenkin pelaajan kertoma asia. Sanoisin, että katkeroituneen pelaajan puheita.”

HS sai viime viikolla Palloliitosta vahvistuksen sille, että SJK ei ollut raportoinut Palloliitolle epäilyistä, jos sellaisia oli ollut.

”Emme ole [raportoineet]”, Sarajärvi sanoi.

Palloliitto on antanut seuroille ohjeistuksen, että seurat raportoisivat liitolle epäilyistä.

”Se on juuri näin. Meidän tehtävänä ei ole epäillä, vaan meidän tehtävänä on arvioida pelisuorituksia”, Sarajärvi sanoi.

Veikkausliigan InStat-tilastojen mukaan Méïté ei ollut ainakaan niiden kahdenkymmenen pelaajan joukossa, jotka ovat tehneet eniten maaliin johtaneita virheitä.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jouko Ikonen oli kuullut jalkapallopiireistä epäilyistä. Ikonen on vuosien ajan keskittynyt ja perehtynyt tulosmanipulaatioihin.

Jos poliisi olisi tutkinut tapausta, olisiko sinulle kantautunut tietoa siitä?

”Todennäköisesti kyllä. Jos asialla on tutkinnanjohtaja, joka ei halua levittää asiaa tutkintaryhmänsä ulkopuolelle, en kuulisi asiasta. Jutut on myös mahdollista salata. En saa automaattisesti kaikkia tietoja”, Ikonen kertoi.

Onko Méïtéstä tehty tutkintapyyntöä?

”Tietääkseni ainakaan Keskusrikospoliisille ei ole tehty”, Ikonen sanoi.

HS ei ole saanut selville, onko Méïtéen kohdistunut muissa maissa epäilyksiä.

Joukkue sai kuulla Méïtéen kohdistuneista epäilyistä viime viikon puolivälissä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan pelaajat olisivat kuulleet seuran saamasta väitetystä varoituksesta.

Kotamäki kiisti, että joukkueelle olisi kerrottu epäilystä.

Méïtén mielestä ne, jotka väittävät hänen tehneen tahallisen oman maalin HIFK:ta vastaan, eivät ymmärrä jalkapalloa.

”Joukkuekaverien mukaan en ollut tehnyt mitään väärää.”

Méïtén mukaan hän on puhunut asiasta muiden pelaajien kanssa.

”He ovat tästä sokissa, kuten minäkin. He eivät voi ymmärtää, mitä tapahtuu.”

Méïté sanoi puhuneensa tapauksesta juristin kanssa. Pelaaja ei ole päättänyt, miten hän aikoo edetä asian kanssa.

Méïté ihmetteli monta kertaa seuransa motiiveja. Lopulta hän epäili, että kyse on SJK:n huonosta menestyksestä. Hallitseva mestari on seitsemännellä sijalla.

”Jos olisimme nyt kolmantena, en usko, että mitään tästä olisi tapahtunut”, Méïté kertoi.

”Olen täydellinen syntipukki.”

Juttua korjattu: Kreikan kakkosliiga muutettu Kreikan liigaksi.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Abdoulaye Méïté pelasi Veikkausliigassa SJK:n paidassa 18 ottelua ennen kuin hänen sopimuksensa purettiin.
Abdoulaye Méïté pelasi Veikkausliigassa SJK:n paidassa 18 ottelua ennen kuin hänen sopimuksensa purettiin.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
HIFK:n Pekka Sihvolan (ei kuvassa) puskusta pallo osui SJK-toppari Abdoulaye Méïtén (numero 23 takana) päähän ja kimposi siitä maaliin 27. elokuuta pelatussa Veikkausliigan ottelussa.
HIFK:n Pekka Sihvolan (ei kuvassa) puskusta pallo osui SJK-toppari Abdoulaye Méïtén (numero 23 takana) päähän ja kimposi siitä maaliin 27. elokuuta pelatussa Veikkausliigan ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?