Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon jättiseuroille ennustetaan omaa maailmanliigaa – kaikki asutetut mantereet edustettuna

Urheilu
 
Reuters
Kiinassa on valtava markkinapotentiaali jalkapallolle. Kuva MM-karsintaottelusta Kiina–Iran syyskuun 6. päivänä.
Kiinassa on valtava markkinapotentiaali jalkapallolle. Kuva MM-karsintaottelusta Kiina–Iran syyskuun 6. päivänä. Kuva: Reuters

Mestarien liiga ei välttämättä enää riitä kaikkein suurimmille eurooppalaisille jalkapalloseuroille, joiden brändien arvo lasketaan sadoissa miljoonissa. Näin arvioi brittiläisen Mirror-tabloidin haastattelema Euroopan jalkapalloliigojen järjestön johtaja Jacko Swart.

Hollantilainen Swart povaa, että kehitys johtaa ”väistämättä” maailmanlaajuiseen liigaan, johon pääsevät vain kaikista suurimmat seurat.

Espanjan, Italian ja Saksan suurimpien seurojen tiedetään olevan hyvin kiinnostuneita nykyistä suuremmista markkinoista. Ajatusta maailmanlaajuisesta liigasta ajavat tiettävästi ainakin Real Madrid, Juventus ja Bayern München.

Maailmanliiga olisi osaltaan vastaus Valioliigalle, jonka globaali kiinnostus on paljon suurempaa kuin muiden Euroopan sarjojen. Brittisarjan uuden tv-sopimuksen arvo on tähtitieteellinen, joten manner-Euroopan suurimmat seurat ovat huolissaan varjoon jäämisestä.

Valioliigastakin mahdollisuus markkinoiden kasvattamiseen kiinnostaisi luultavasti ainakin Manchester Cityä, joka sopisi hyvin tähän kastiin uusine kiinalaisomistajineen ja Aasian talouspotentiaali huomioiden.

Uusi maailmanlaajuinen liiga ei korvaisi kansallisia sarjoja, vaan olisi vaihtoehto Uefan järjestämälle Mestarien liigalle, jonka nykyinen valtava tv-sopimus päättyy vuonna 2021. Maailmanliigaa kaavaillaan aloitettavaksi juuri tuossa taitekohdassa.

Uefa on jo joutunut tekemään myönnytyksiä suurseuroille Mestarien liigan suhteen. Nämä saavat tätä nykyä suoraan paikan lohkovaiheesta. Päätös suututti pienemmät seurat, joille pääsy Mestarien liigaan olisi niiden omaan talouteen suhteuttaen kultakaivos.

Uusi maailmanliiga tavoittelee globaalia yleisöä, minkä vuoksi mukaan hamutaan joukkueita kaikkialta maailmasta. Mirror listaa mahdollisia osallistujia kaikilta asutuilta mantereilta.

Afrikasta mukaan saattaisi tulla joukkue Etelä-Afrikasta ja Oseaniaa edustaisi australialainen joukkue. Yhdysvalloista MLS-jättiläiset Los Angeles Galaxy ja New York Red Bulls ovat luonnollisia osallistujia. Jalkapallohullusta Etelä-Amerikasta löytyisi Brasilian Corinthias ja Aasiasta useampikin kiinalaisjoukkue.

China Stringer Network / Reuters

”Tätä uuttaa superliigaa pyörittäisivät tv-markkinat, valtavat sponsorisopimukset, brändäys ja markkinointi joka puolella maailmaa. Eivät niinkään jalkapalloilulliset arvot”, Swart arvioi Mirrorille.

Swart edustaa kaikkia Euroopan kansallisia ammattijalkapallosarjoja. Hän ei usko, että maailmanliiga olisi toteutuessaankaan uhka maanosan pienille ja keskisuurille liigoille. La Ligalle, Valioliigalle ja Bundesliigalle se olisi pähkinä purtavaksi, vaikka jättiläiset jäisivätkin myös kotimaidensa sarjoihin.

”Voi kuulostaa erikoiselta, mutta se on heille se on iso uhka. Heillä kyseessä ovat miljardit”, Swart totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!